Projecttips voor de Kinderboekenweek 2024: Lekker eigenwijs!

De Kinderboekenweek van 2024 vindt plaats van 2 oktober t/m 13 oktober en thema is ‘Lekker eigenwijs‘. Binnen dit thema kun je werkelijk alle kanten op! Natuurlijk biedt Kleuteruniversiteit je superleuke, leerzame en vooral lekkere eigenwijze projecten waarbij een hoge betrokkenheid van de kinderen voorop staat. In deze blog geven we je tips voor projecten die je tijdens de Kinderboekenweek uit kunt voeren en geven we een tipje van de sluier over welke projecten er nog aankomen! Voor welk project kies jij?

1. de NEEhoorn

In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Omdat hij op alles NEE zegt, wordt hij de NEEhoorn genoemd. Op een dag ontsnapt hij en ontmoet een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker!

Dit eigenwijze project is geschreven bij het boek ‘De NEEhoorn’ van Marc-Uwe Kling & Astrid Henn, vertaald door Jaap Robben. Het project bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, Engels, drama, filosofie, spel en beweging, de sociaal-emotionele en de creatieve ontwikkeling. Hiermee kun je minimaal drie weken aan de slag.

2. Kunst met taart

Het schilderij van mevrouw Hond wordt gestolen uit het museum! De dief ontsnapt, maar de dieren gaan hem achterna. Ze komen terecht in prachtige kunstwerken. Lukt het ze om de dief te pakken te krijgen?

Help de dieren om de dief te vangen in dit spannende kunstproject, dat is geschreven bij het boek ‘Kunst met taart‘ van Thé Tjong-Khing. Het project bestaat uit taal- en rekenactiviteiten en activiteiten rondom Engels, sociaal-emotionele vorming, beweging en dans. Daarnaast zijn er zes kunstactiviteiten, passend bij de kunstwerken die in het boek te zien zijn. Je kunt met dit project minstens 3 weken aan de slag.

3. Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris vindt een pinguïnei op zijn erf. Het is hier veel te warm voor een pinguïn, hij moet zo snel mogelijk naar huis. Naar de Zuidpool gaan geen treinen of bussen. Gelukkig weet Boer Boris altijd raad!

Stap in de luchtballon van Boer Boris en vlieg mee naar de Zuidpool. Dit project is geschreven bij het boek ‘Boer Boris en de luchtballon’ van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Met de activiteiten uit dit project kun je vier weken aan de slag. Vlieg je mee?

4. De glitterjurk

Een jongen en zijn moeder gingen boodschappen halen, toen hij in de etalage een glitterjurk zag stralen. Hij wist meteen, toen ze verder liepen: die jurk wil ik aan en dan zwaaien en zwiepen.

Leer aan de hand van dit project alles over kleding en straal in een door jou ontworpen kledingstuk. Dit project voor zo’n 5 weken is geschreven bij het boek ‘De glitterjurk’ van Robert Tregoning en Pippa Curnick, vertaald door Edward van de Vendel. Samenwerken staat centraal in de activiteiten voor close reading, taal, rekenen, burgerschap, spel & beweging, natuur, techniek, beeldende vorming, muziek met suggesties voor de hoeken.

5. Mevrouw Das en meneer Ping

Bij Mevrouw Das is alles bont en druk, haar tuin staat vol mooie planten en bloemen. Bij haar buurman Meneer Ping is alles wit en keurig, zijn tuin is kaal en schoon. Zij geeft hem graag een paar plantjes. Hij legt met liefde een tegelpaadje voor haar. Van het een komt het ander…

Leg diverse dilemma’s voor over het huishouden van Mevrouw Das en Meneer Ping en laat de kinderen stemmen. De meeste stemmen bepalen de vervolgactiviteiten. Het project is gebaseerd op het boek ‘Mevrouw Das en Meneer Ping’ van Rindert Kromhout en Natascha Stenvert.

6. Rikki en Mia de kip

Rikki en Mia de kip zijn dikke vrienden. Geen wonder dat Rikki ongerust is als hij Mia op een dag niet kan vinden in het kippenhok. Uiteindelijk ziet hij haar zitten, achter in de tuin. Maar wat doet ze opeens vreemd …

Dit project bevat activiteiten bij het boek ‘Rikki en Mia de kip‘ van Guido van Genechten. Leg de diverse dilemma’s voor aan de kinderen en laat hen stemmen op de oplossingen die ze erbij vinden passen. De stemmen bepalen de activiteiten, Laat je verrassen door het verloop!

7. De ridder zonder billen

Er was eens een ridder zonder billen. Die was verdrietig, want het liefst zou hij willen dat hij een prins werd en niet voor heel even, maar voor een lang en gelukkig leven.

In het heetst van de strijd, raakte de ridder zijn billen kwijt. Help hem bij zijn zoektocht naar nieuwe billen. Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, muzieklessen, een spel en bewegingsles en suggesties voor de spelhoek bij het boek ‘De ridder zonder billen‘ van Levina van Teunenbroek en Charlotte Bruijn. Hiermee kun je drie weken aan de slag.

Binnenkort verwacht!

8. Dit boek gaat over Nederland – groep 3

Een project over eigenwijze Nederlanders, dat belooft wat! 

Geschreven bij het boek ‘Dit boek gaat over Nederland‘ van Kristi Freijssen.