Bianca
Auteur

Bianca Oldenbeuving is eigenaar van JufBianca.nl en is jarenlang werkzaam geweest als (kleuter)leerkracht. Nu schrijft ze o.a. projecten voor Kleuteruniversiteit, geeft ze workshops en trainingen aan kleuterleerkrachten en schrijft ze prentenboeken. Jonge kinderen leren door te spelen, en met alles wat Bianca doet, hoopt ze daaraan bij te dragen.

Anke
Auteur

Anke van Boxmeer is specialist jonge kind en leerkracht op bassischool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Vanaf de start (2014) is zij bij Kleuteruniversiteit betrokken. Ze schrijft projecten, is aanwezig op inspiratiedagen en schrijft artikelen voor het Kleuteruniversiteit magazine. Daarnaast bedenkt Anke jaarlijks de spelsuggesties voor de Lemniscaatkalender, schrijft ze artikelen voor vakbladen en heeft ze het boek Spelen met prentenboeken geschreven. Anke vindt het belangrijk dat kinderen spelenderwijs leren en haar visie sluit dan ook aan op die van Kleuteruniversiteit: spelend wijzer! Spel, creativiteit en fantasie staan in haar kleutergroep centraal en voor kringactiviteiten bedenkt ze actieve werkvormen waarbij wordt bewogen en samengewerkt. Creatieve ideeën bedenken doet Anke al van kinds af aan met veel plezier en haar ideeën kan ze in de verschillende werkzaamheden voor het onderwijs kwijt.
Naast dit werk is ze regelmatig in de natuur te vinden. Ze wandelt en fiets graag en maakt actieve groepsreizen binnen en buiten Europa.
Wil je meer weten? Bekijk haar projecten in de Kleuteruniversiteit winkel of bekijk haar website jufanke.nl.

Els
Auteur

Els van Dijck is leerkracht op bassischool De Sprongh in Olland. Voordat ze in 1997 de switch maakte naar het reguliere onderwijs heeft ze gewerkt op het Instituut voor Doven. Daar specialiseerde ze zich in het speciaal onderwijs, door het volgen van verschillende opleidingen. Met veel enthousiasme staat ze nu voor een groep 1/2 en is ze altijd op zoek naar nieuwe inspirerende activiteiten voor de kleuters. Activiteiten waar de kinderen hun eigen fantasie en creativiteit in kwijt kunnen en waarbij het spelen voorop staat. Ze houdt van actieve werkvormen, kinderen zitten dan ook weinig stil bij haar in de kleutergroep. Vanaf de start (2014) is Els bij Kleuteruniversiteit betrokken en heeft ze al heel veel projecten op haar naam staan. In 2017 verscheen haar boek Spelen met Prentenboeken bij uitgeverij Lemniscaat. Voor deze uitgeverij bedenkt ze met veel plezier jaarlijks de spelsuggesties voor de Lemniscaatkalender. Naast de liefde voor haar kleuters heeft ze een liefde voor prentenboeken en schrijft ze recensies voor de website van juf Sanne.

Sander
Auteur

Sander Gordijn staat sinds 2010 dagelijks voor een kleutergroep in Meppel. Kinderen van deze leeftijd hebben zijn hart gestolen en hij wil niks anders meer.

Naast leerkracht is Sander ICT-Coördinator. Hij verzorgt de onderwijskundige visie op ICT gebruik in elke groep. Zijn specialisme ligt dan ook bij ICT en het jonge kind.

Sander is in 2013 uitgeroepen tot eduapp expert en heeft zijn eigen website meestersander.nl . Hierop zijn instructiefilmpjes te vinden voor het gebruik van leerzame apps in de onderwijspraktijk.

Jeroen
Componist

Jeroen Schipper (1972) is muzikant, muziekpedagoog en liedjesmaker. Hij schrijft liedbundels (o.a. Rood Rood Mannetje, De operapiraat en Zinglish) en (prenten)boeken (o.a. Beer en de honingboom). Als vakdocent muziek is hij vooral werkzaam in het regulier en speciaal (basis)onderwijs vanuit zijn bedrijf Jeroen Schipper Muzikale Zaken. Daarnaast treedt hij op met zijn theaterconcert voor kinderen. Jeroen won in 2019 de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied.

Jeroen schrijft liedjes voor Kleuteruniversiteit projecten en geeft regelmatig workshops op inspiratiedagen.

Marije
Auteur

Marije Smit is sinds 2000 werkzaam in het onderwijs, vooral in de groepen 1 en 2. Ze noemt zichzelf een kleuterjuf in hart en nieren. In 2006 kreeg ze een digibord in de klas waarmee ze zeer enthousiast aan de slag ging. Om overzichtelijker te kunnen werken maakte ze een yurls-pagina aan die inmiddels alom bekend is in onderwijsland. Daarnaast breidde ze haar passie voor kleuters en ICT uit door in 2011 een eigen website op te zetten en deze te voorzien van voornamelijk digitale materialen die voor iedereen bruikbaar en toegankelijk zijn. Deze succesvolle website, JufMarije.nl, staat inmiddels vol met prachtige digibordlessen en aanvullende werkbladen bij deze lessen. Marije is nu werkzaam als bovenschools ICT-coördinator bij de VCPO in Noord Groningen en is sinds 2011 eindredactrice van de Kleuter Nieuwsbrief van POLS Netwerk.In november 2012 maakte Marije voor het eerst digibordlessen in samenwerking met Sanne. Marije is auteur en workshopleider bij Kleuteruniversiteit.

Petra
Auteur

Sinds 1985 is Petra Moedt werkzaam in het onderwijs. Zij heeft de KLOS gevolgd in Leeuwarden en heeft daarna altijd les gegeven aan de groepen 1 en 2. Het lesgeven aan kleuters is haar passie en wil haar ervaring graag delen met collega’s. Naast het werken met kleuters verricht zij ook directietaken. Ze is met name gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen met spraak/taalproblemen. Sinds kort is zij ook trainer van Speel je mee in Li La Land.

Janneke
Auteur

Janneke van Kammen is sinds 1982 werkzaam in het basisonderwijs. Zij heeft de KLOS gevolgd en is begonnen als echte kleuterleidster op een kleuterschool. Het goed lesgeven aan kleuters is haar passie en daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen. Die volgt ze daarom op de voet en past dit toe in het lesgeven zodat de kleuters zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het spel van kleuters is van groot belang en daarom een belangrijk onderdeel van de thema’s die zij aanbiedt op haar website JufJanneke.nl. Zij heeft directie-ervaring opgedaan maar heeft de keuze gemaakt om toch kleuters les te geven. Janneke is specialist Jonge Kind en is trainer van Speel je Wijs: woordenschat en taal en Speel je mee in LiLaLand. Janneke zet zich in als auteur van uitgewerkte thema’s en musicals. Daarnaast is ze workshopleider bij Kleuteruniversiteit.

Shanna
Auteur

Shanna Vermaning is sinds 2012 werkzaam in het basisonderwijs en werkt op dit moment op een basisschool in Friesland. Shanna heeft ervaring opgedaan in de groepen 1 tot en met 7, maar werkt nu voornamelijk in de groepen 1 en 2. Naast het werken met kinderen, is ze ook heel graag creatief bezig. Zo maakt en bedenkt ze lesmaterialen voor op haar site JufShanna.nl. Sinds vorig jaar heeft ze op haar website een item waarin leerkrachten (of kinderboeken liefhebbers) over hun kinderboeken collectie kunnen vertellen. Shanna hoopt met haar lesmaterialen voor de Kleuteruniversiteit andere leerkrachten te kunnen inspireren over het gebruik van prentenboeken. Door zich aan te sluiten bij de Kleuteruniversiteit zal ze zowel haar creativiteit, als haar passie voor kinderboeken, kwijt kunnen. Shanna is auteur voor Kleuteruniversiteit.

Margriet
Auteur

Margriet van Diepen is in 1984 afgestudeerd aan de KLOS. Sindsdien is ze werkzaam in het onderwijs, voornamelijk in groep 1-2 met een uitstap van een aantal jaar als vakleerkracht muziek. Vanaf het begin van de entree van de computers in de school had het al haar interesse. Zoveel mogelijkheden om te gebruiken! Onderzoeken met echt materiaal is heel belangrijk voor kleuters, met digiborden kun je de wereld in de klas halen en zijn een aanvulling op het handelend werken.

Op haar school is ze de stimulerende factor om ICT te gebruiken op veel verschillende manieren. Een aantal jaar terug heeft ze ook de cursus ICT coördinator gevolgd. Zelf materiaal maken doet ze al jaren en deelt dit ook op internet via de leermiddelen database van Digischool. Voor Digischool werkt ze ook als leermiddelenspecialist groep 1-2. Materialen met een duidelijk doel en aansluitend bij de thema’s waar in de klas meegewerkt wordt, hebben haar voorkeur.

Voor Kleuteruniversiteit maakt ze vooral digibordlessen en bijpassende spellenpakketten.

Liesbeth
Componist

Liesbeth van den Berg-Hermsen studeerde in 1998 af aan het Brabants conservatorium in de hoofdvakken hoorn en schoolmuziek. Ze werkte tien jaar lang op verschillende muziekscholen en basisscholen. Ze heeft ook ruime ervaring opgedaan in het speciaal onderwijs. In 2008 begon zij haar eigen bedrijf Kinderboekenmuziek.nl waarin zij zich bezig houdt met het maken van liedjes en muziek en bewegingslessen bij prentenboeken. Daarnaast geeft ze workshops  muziek en beweging op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Sinds kort houdt ze zich actief bezig met bijscholing muziek en beweging voor docenten en pedagogisch medewerkers. Onlangs kwamen er twee succesvolle CD’s uit: ‘In de rij en andere routineliedjes’, en ‘Zing je fit!’ Liesbeth schrijft voor Kleuteruniversiteit liedjes bij thema’s.

Margot
Illustrator

In 1968 werd Margot Senden in Kerkrade geboren, binnen een creatieve en muzikale familie. Muzikaal is ze zelf ook. Na de middelbare school ging ze zelfs naar het conservatorium. Maar… daar was ze veel drukker met tekenen dan met muziek! Daarom begon ze in 1990 aan een studie illustratieve vormgeving, zodat wij nu van haar prachtige tekeningen kunnen genieten. Margot maakt illustraties voor Kleuteruniversiteit en illustreert prentenboeken.

Petra
Auteur

Petra van Ginkel is sinds 1983 werkzaam in het basisonderwijs. Zij volgde de opleiding voor kleuterleidster aan de Driestar te Gouda en studeerde verder, gaf les aan kleuters, maar later ook aan alle andere groepen. In 2011 behaalde ze haar Master SEN aan de Fontys Hogescholen. Hier leerde zij alle grondbeginselen van HGW en OGW. Petra werd Intern Begeleider op een grote school, waar ze ook lid was van het managementteam. Tijdens werk als IB-er miste ze het contact met kinderen enorm. Daarom besloot ze terug te gaan voor de klas en weer met kleuters te gaan werken.

In haar vrije tijd begon ze met de website kleuteridee.nl. Deze website was vanaf de eerste dag een groot succes. Je kunt er heel veel lesideeën en materialen vinden die te gebruiken zijn in de kleuterklas. Als kleutercoördinator geeft ze leiding aan het implementeren van het HGW proces en het invoeren van het observatiesysteem KIJK. Ze is steeds op zoek naar wegen om de administratieve druk bij leerkrachten weg te halen. Petra maakt spelpakketten voor Kleuteruniversiteit

Marlijn
Auteur

Marlijn van Kempen heeft na haar studie Engelse taal- en letterkunde de PABO gedaan en is al jaren actief als privéleerkracht Engels, onder de naam Thuisinengels.nl. Ze geeft Engelse les aan alle leeftijden en begeleidt leerkrachten op basisscholen die meer met de Engelse taal willen doen. Ze coacht hen in het verbeteren van hun Engels én geeft tips en adviezen over hoe je de taal op een leuke en actieve manier kunt aanbieden. Die kennis stopt ze ook in de Engelse projecten die ze samen met Sanne Ramakers voor Kleuteruniversiteit ontwerpt. Ze is daarnaast eigenaar van de website Engelsmetkleuters.nl, waar ze blogt over het aanleren van de taal en bruikbare tips geeft voor in de klas. Je kunt haar op de inspiratiedagen tegen komen want ze maakt deel uit van de organisatie op deze dagen.

Cora
Auteur

Cora Hansen staat al ruim 20 jaar met veel plezier voor de klas.

Ze heeft in meerdere groepen en typen onderwijs ervaring opgedaan; Zo heeft ze gewerkt in VSO-groep op een cluster 4 school, met kleuters op een VVE school, in groep 5 op een dorpsschool en alle onderbouwgroepen op een vernieuwingsschool. Op deze manier heeft Cora veel facetten van het onderwijs leren kennen en een goed inzicht opgedaan wat betreft de doorlopende leer- en ontwikkelingslijnen.

De afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in het onderwijs aan jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Inmiddels geeft Cora al 6 jaar les op de HB-afdeling van basisschool het Vianova. Eerst in een 1/2 combinatie en later in een 2/3 combinatie. Sinds vorig jaar staat ze in de HB groep 6-7. Het leuke is dat ze de kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong die ze heeft begeleid in groep 1, 2 en 3, nu weer terug ziet in haar groep. Mooi om te zien hoe zij zich hebben ontwikkeld.

Omdat er destijds nog weinig literatuur en lesmaterialen beschikbaar waren voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong, heeft Cora veel zelf uitgezocht en uitgeprobeerd. Graag wil ze haar ervaring en inzicht doorgeven aan leerkrachten die vragen hebben over het werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.

Lieke
Auteur

Lieke Haselhorst werkt sinds 2013 in het onderwijs. Na wat invalwerk is ze aan de slag gegaan bij de kleuters en daar nooit meer weggegaan. Na de Pabo heeft ze master Leren & Innoveren afgerond en inmiddels is Lieke ook specialist Jonge Kind en cultuurcoördinator.
Lieke is dol op kunst en zowel in de klas als in haar vrije tijd is ze hier graag mee bezig. Creativiteit komt op allerlei manieren aan bod: het werken met kleuters, kunst bekijken en maken en nu ook bij het schrijven van projecten voor Kleuteruniversiteit.

Henrike
Auteur

Henrike van den Hurck werkt sinds 2001 in het onderwijs en geeft les aan groep 1-2. Daarnaast is ze onderbouw-coördinator. De kern van haar onderwijs bestaat uit beeldende vorming, natuur en techniek, waaraan ze de overige vakgebieden koppelt. Het gebruik van ‘ongewone’, niet-schoolse materialen maakt een belangrijk deel uit van haar onderwijs. Omdat het haar opviel dat veel leerkrachten worstelen met het ontwerpen van een gevarieerd aanbod en daarvoor steeds afhankelijker worden van de leermiddelenindustrie, begon ze haar blog KleuterKlasse.nl. Ze neemt geïnteresseerden via deze website mee in haar klas en laat zien hoe je met goedkope, alledaagse materialen een uitdagende leeromgeving kunt creëren. In 2012 studeerde ze af als Specialist Jonge Kind en in 2013 behaalde ze het diploma Directeur Primair Onderwijs Basisbekwaam (Magistrum). Ze maakt deel uit van de redactie en is tevens auteur van het vakblad ‘De Wereld van het Jonge Kind’. Door zich aan te sluiten bij Kleuteruniversiteit wil ze andere leerkrachten uitdagen en inspireren om met een frisse blik naar het onderwijs te kijken. Op tijd buiten de lijntjes kleuren, daar gaat het om! Henrike is auteur bij Kleuteruniversiteit.

Esther
Auteur

Esther Schrage is 2008 afgestudeerd aan de Pabo en stond daarna meteen voor de klas in het speciaal onderwijs. Om zich verder te verdiepen in de ontwikkeling van kinderen volgde ze naast haar werk de studie Pedagogische Wetenschappen. Esther werkt inmiddels op een knusse dorpsschool in Kornhorn, met een prachtig natuurgebied en buitenlokaal op loopafstand. Een inspirerende omgeving boordevol mogelijkheden om een rijk onderwijsaanbod voor kinderen te creëren. Een veilige omgeving waarin spel, hoge betrokkenheid en thematisch werken rondom een prentenboek centraal staat. De projecten van Kleuteruniversiteit sluiten naadloos aan bij deze werkwijze en worden daarom ook vaak in haar klas ingezet. De kans om zelf auteur te worden bij Kleuteruniversiteit greep ze met beide handen aan. Ze inspireert graag anderen op deze manier. Want volgens haar verdienen álle leerkrachten en álle kinderen deze mooie manier van onderwijs.

Tjerkje
Auteur

Tjerkje van Aalsum rondde haar studie Pedagogische Wetenschappen af en besloot dat ze het veel interessanter en waardevoller vond om dagelijks intensief contact met kinderen te hebben. Daarom studeerde ze verder aan de Pabo en staat ze sinds 2016 voor de klas. Vooral het jonge kind trok haar aandacht, waardoor ze nu les geeft in de onderbouw. Tjerkje werkt het liefst thematisch rondom een prentenboek en verbouwt, samen met de kinderen, graag het klaslokaal. Ze laat haar activiteiten aansluiten op de belevingswereld van dat moment. Ze is auteur voor de Kleuteruniversiteit en hoopt andere leerkrachten met haar activiteiten te mogen inspireren en de kinderen er veel plezier aan te laten beleven.

Annemarie
Auteur

Annemarie Steenbergen is sinds 2004 werkzaam in het onderwijs. Na het afstuderen aan de Pabo heeft ze de opleiding Leraar Speciaal Onderwijs gedaan. Ze heeft eerst voornamelijk in de boven- en middenbouw gewerkt en sinds 2014 bij de kleuters. Zij hebben toch wel haar hart gestolen! In 2011 heeft ze de Master SEN afgerond met een praktijkonderzoek gericht op het invoeren van vroeg Engels in de basisschool. Naar aanleiding daarvan mocht ze de afgelopen jaren twaalf scholen binnen haar stichting aansturen als coördinator voor het invoeren van vroeg Engels. Sinds het schooljaar 2019-2020 coördineert ze het vak Engels vooral op haar eigen school omdat de ondersteuning op de andere scholen steeds minder nodig is. Een mogelijkheid om auteur te worden bij Kleuteruniversiteit kwam dan ook op het juiste moment. Ze zit altijd vol ideeën en wil deze het liefst delen met anderen. Ze houdt ervan om de kleuters volledig mee te nemen in een verhaal en zo spelenderwijs van alles te leren. De inrichting van haar lokaal en de verschillende hoeken spelen hierbij een belangrijke rol. Ze hoopt dat ze dit ook over kan brengen in haar projecten en op deze manier collega’s in het onderwijs kan inspireren.

Caroline
Auteur

Caroline Farret Jentink is in 2006 afgestudeerd en werkt met veel plezier op een basisschool in Amersfoort bij de kleuters. De onbevangenheid van jonge kinderen is wat haar werk elke dag weer leuk maakt. Caroline heeft als voormalig ambassadeur veel ervaring met Kleuteruniversiteit, en weet als geen ander waar kleuterleerkrachten behoefte aan hebben. De door haar ontwikkelde lespakketten en materialen sluiten zeer goed aan bij iedere kleutergroep. Caroline heeft aan de wieg gestaan van het concept ‘actiebladen’, een goed alternatief voor werkbladen.

Sanne
Auteur

Sanne Ramakers studeerde in 2002 af van de PABO en begon vrijwel direct met haar website JufSanne.com. Daarnaast gaf ze les aan de groepen 1 en 2. In 2005 schreef ze in opdracht van Uitgeverij Malmberg de verkeersmethode Wegwijs voor kleuters. Dit was de start van het verrichten van auteurswerkzaamheden voor diverse educatieve uitgeverijen. Inmiddels heeft Sanne o.a. projecten als Groove.me, Kleuterplein, het Sinterklaasjournaal en Koekeloere op haar naam staan. Vandaag de dag maakt ze o.a. materialen bij prentenboeken, schrijft ze voor het onderwijstijdschrift Praxisbulletin en geeft ze workshops en trainingen. Sanne is de oprichter van Kleuteruniversiteit. Ze coördineert, is eindredacteur, auteur en workshopleider bij Kleuteruniversiteit.

Ingrid
Auteur

Ingrid Heijens is sinds 2006 werkzaam in het onderwijs. Sinds 2014 werkt ze bij de kleuters, want die hebben haar hart gestolen.

Ingrid werkt veel met handpoppen en vindt het belangrijk dat kleuters spelend leren. Het inrichten van de hoeken en daarin meespelen is haar passie. Daarnaast bespeelt ze de ukelele en bij ieder thema schrijft ze een eigen lied. Ingrid heeft een eigen prentenboek geschreven. Toen ze de vacature van de kleuteruniversiteit zag, wist ze dat dit bij haar paste. Ze inspireert anderen graag om het kleuteronderwijs spelend te houden en daar sluit de visie van Kleuteruniversiteit perfect bij aan.

Charlotte
Auteur

Charlotte Loonen werkt sinds 2008 in het onderwijs. Daarvoor was zij werkzaam als fysiotherapeut. Ze is specialist jonge kind en geeft les aan jonge kinderen in het speciaal onderwijs in Oss. De combinatie fysiotherapie en PABO maakt dat in haar onderwijs bewegen en handelend bezig zijn centraal staan. Ze daagt kinderen uit door een aantrekkelijke leeromgeving, liefst met echte materialen zodat je leert aan de werkelijkheid en steeds weer verrassende activiteiten. De verwondering, het enthousiasme en de bergen energie die kleuters hebben, werken aanstekelijk voor haar. Deze energie en de behoefte aan goed en aantrekkelijk materiaal voor speciale doelgroepen hebben geleid tot auteurswerk bij Kleuteruniversiteit. Charlotte heeft aan de wieg gestaan van het KET-concept, (aanvullingen op bestaande) projecten voor Kinderen met Extra Taalbehoeften.

Janneke
Auteur

Janneke van de Groes is sinds 2012 afgestudeerd aan de pabo. Sinds 2017 werkt zij met kleuters. Op dit moment ks ze werkzaam op basisschool Het Mozaïek in Houten. Als ambassadeur van Kleuteruniversiteit heeft Janneke veel ervaring met de bestaande producten van Kleuteruniversiteit. Als auteur ontwerpt ze actiebladen, een goed alternatief voor werkbladen.