Observeren met het leerlingvolgsysteem MijnKleutergroep

In de kleutergroepen is het belangrijk om de kinderen goed te observeren en hun ontwikkeling te volgen zodat je een passend aanbod voor ze kunt genereren. Waar staan ze en wat hebben ze nog nodig? Er bestaan diverse leerlingvolgsystemen om de kinderen te monitoren. Een van deze systemen is MijnKleutergroep. Ambassadeurs Linda Mooijekind en Janneke van de Groes werken met de projecten van Kleuteruniversiteit in combinatie met het leerlingvolgsysteem van MijnKleutergroep en vertellen je daar graag meer over. 

Wat is MijnKleutergroep? 

MijnKleutergroep is een zeer compleet en eenvoudig instrument om de ontwikkeling van kinderen in kaart te brengen door middel van observaties. Je kunt met één klik aangeven of een kind een doel (vaardigheid) beheerst. Je kunt verschillende overzichten bekijken, zoals per doel, leerling, (sub)groep of niveau. Ook kun je met een druk op de knop een uitgebreide rapportage weergeven, waarin leerkrachten en IB’ers in één oogopslag kunnen zien hoe de leerlingen zich ontwikkelen. Daarnaast kun je de jaar-, periode- en weekplanning in MijnKleutergroep wegzetten. Het werkt op zowel een telefoon, tablet als een computer. Zo heb je altijd en overal alle gegevens van de kinderen bij de hand.

Hoe werkt MijnKleutergroep?

Kinderen observeren

MijnKleutergroep werkt via de website www.mijnkleutergroep.nl of een webbased app. In het programma heb je een observatiesysteem waarin je met één druk op de knop kunt zien welke vaardigheden ze moeten beheersen. Je kunt dit met de app ook op een tablet of telefoon doen, waardoor je overal waar jij maar wilt kan observeren. Het systeem onthoudt automatisch wat je hebt aangeklikt. Alle kinderen van je groep staan erin. Wanneer een nieuwe leerling start, voeg je deze toe en deze zal gelijk in je leerlinglijst staan. 

Overzichten

Van alle doelen die geobserveerd zijn, kun je een overzicht bekijken. Hiermee kun je eenvoudig kinderen in homogene groepen indelen wanneer dit nodig is. Dit is handig wanneer je in kleine kringen op niveau aan de slag wilt. Ook kun je gemakkelijk in één overzicht je leerlingen op niveau indelen per vakgebied. Dit baseert het systeem op jouw eerdere gedane observaties. 

Plannen

In MijnKleutergroep kun je verschillende planningen maken. Je stelt eenmalig een weekrooster in die je vervolgens wekelijks kan vullen met de activiteiten. Deze activiteiten kun je koppelen aan de SLO doelen die je op dat moment wilt observeren.

Verder kun je een periodeplanning maken waarmee je kunt aangeven in welke periode welke doelen centraal staan en/of welke doelen je gaat observeren. Ook kunnen hier de doelen van de projecten van Kleuteruniversiteit ingevoerd worden. In het jaaroverzicht zie je alle periodeplanningen en Kleuteruniversiteit Projecten bij elkaar staan. Vervolgens krijg je een overzicht te zien van de doelen die in deze periode worden aangeboden. Ook kun je bijvoorbeeld de dagelijkse terugkerende doelen invoeren zodat je deze niet meer weg hoeft te zetten in je planning omdat je weet dat je deze toch wel aanbiedt. Je kunt bekijken welke doelen vaak of juist minder vaak aan bod komen en daarmee je periodeplanning of weekplanning aanpassen. 

De activiteiten

De activiteiten die je in de weekplanning kunt invoeren kun je uit het systeem halen wanneer je bijvoorbeeld werkt met Kleuteruniversiteit. De activiteiten uit de projecten zijn vaak al ingevoerd in het systeem. Verder kun je zelf lesideeën in het programma zetten die je aan je weekrooster kan toevoegen. Deze lesideeën voeg je toe aan een doel. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten of lesideeën uit bronnen als MSV (met sprongen vooruit) en de map fonemisch bewustzijn. Maar ook gymlessen kunnen in het systeem gezet worden. Wekelijks worden deze lesideeën aan de weekplanning toegevoegd. Ook kun je klikken op een cadeautje in de leerlijn. Dan kun je lessuggesties van jouw collega’s met betrekking tot dit doel zien en die eventueel toevoegen aan je planning.

Stappenplan

Stap 1: Meld je aan bij MijnKleutergroep;

Stap 2: Maak een eenmalig weekrooster (deze kun je natuurlijk ten alle tijden wijzigen);

Stap 3: Zet je leerlingen in MijnKleutergroep;

Stap 4: Voeg een project van Kleuteruniversiteit toe via de periodeplanner;

Stap 5: Geef aan in welke periode je met dit project gaat werken;

Stap 5: Koppel de activiteiten en doelen van bijvoorbeeld een project van Kleuteruniversiteit aan je weekrooster.

Rapporten

MijnKleutergroep biedt een basisrapport in de vorm van een ‘dit kan ik al’ blad. Hier kunnen opmerkingen gemaakt worden en foto’s geplaatst. Mocht je meer willen, dan kun je, samen met MijnKleutergroep een rapport op maat samen stellen. Hier zijn uiteraard wel extra kosten aan verbonden, omdat de wensen voor iedere school anders zijn.

Trainingen volgen

Binnen MijnKleutergroep kunnen ook verschillende analyses gemaakt worden. Het handigste is om hiervoor een training te volgen wanneer je met MijnKleutergroep aan de slag gaat. Je hoeft namelijk het wiel niet zelf uit te vinden. Zo is er voor alles een training te volgen en word je stap voor stap door het observatiesysteem geleid. Ook vind je op je dashboard nog de video’s die je terug kunt kijken en je verder op weg zullen helpen.

Hoe ervaren wij MijnKleutergroep

Janneke werkt sinds dit schooljaar met MijnKleutergroep. Hiervoor maakte ze gebruik van het observatiesysteem Kijk!. Janneke: ‘Ik ben heel erg blij met MijnKleutergroep. Het observeren van kinderen kost veel minder tijd doordat je met één druk op de knop een kind geobserveerd hebt. Je hoeft geen lijnen te trekken of observaties uit te schrijven. Het systeem doet dit voor jou waardoor je alle kinderen goed in beeld hebt. De overzichten per doel maken het voor mij ook heel fijn om te zien welke kinderen waaraan gaan werken tijdens de activiteiten. Daarnaast vind ik het heel fijn dat er naast het observeren ook een periodeplanning en weekrooster in te stellen is.’

Linda ervaart veel gebruiksgemak. ‘Ik voer bij aanvang van een project in mijn weekrooster alle activiteiten in en bij de activiteiten van Kleuteruniversiteit komt er dan direct een doel bij te staan. Daarnaast voeg ik ook de doelen die ik bijvoorbeeld bij de inloop of speel/werkles behandel, toe. Tijdens bijvoorbeeld de inloop loop ik rond met de iPad en kan ik mijn bevindingen gelijk noteren door op het vakje achter het doel te klikken. Dan krijg ik in één overzicht alle leerlingen onder elkaar te zien en kan ik mijn observaties noteren. Dit scheelt veel meer tijd dan wat ik voorheen deed: alles noteren wat me opviel van de leerlingen. Deze tijd besteed ik aan de kinderen. Nu is het gelijk gedaan en dan kan ik dat ook loslaten; het kost me na schooltijd geen extra werk. Daarbij vind ik het fijn om gelijk te zien wat het volgende stapje in de leerlijn is waar de leerlingen naar toe kunnen.’

Proeflicentie

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast en wil jij MijnKleutergroep eens uitproberen, Vraag dan een demopakket aan. Je ontvangt de inloggegevens en een magazine via de post. Wanneer je deze hebt ontvangen, kun je direct aan de slag. Het magazine dat in het demopakket zit, helpt je om je weg te vinden binnen de demo. Heb je vragen over het werken met MijnKleutergroep laat het ons horen via onze Instagram account @juflinda.m en @kleuterjuf_janneke, of in de Facebookgroep Vrienden van Kleuteruniversiteit.