Projecttips voor de Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen!

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen. Binnen dit thema kun je werkelijk alle kanten op! Natuurlijk biedt Kleuteruniversiteit je superleuke, leerzame en enthousiasmerende projecten waarbij een hoge betrokkenheid van de kinderen voorop staat. In dit blog geven we je tips voor projecten die je tijdens de Kinderboekenweek uit kunt voeren. We beginnen met de nieuwste projecten en laten ook projecten zien die al langer verkrijgbaar zijn. Tevens laten we je weten welke projecten er nog aankomen. Voor welk project kies jij dit najaar?

1. De blaadjesdief

Eekhoorn is boos! Er zijn een paar blaadjes van zijn mooie boom verdwenen. Ze zijn vast gestolen! En dat betekent dat er een blaadjesdief rondloopt!

Met dit project kun je de koppeling maken tussen de Kinderboekenweek en de herfst. Het boek van Alice Hemming en Nicola Slater is een grappig verhaal over een eekhoorn die verbaasd is over de wisseling van de seizoenen. Dit project bij dat prentenboek bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, Engels, natuur en techniek, mindfulness en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je vier weken aan de slag.

2. Kleine Schildpad in de grote zee

Kleine Schildpad houdt van de zee. Ze maakt steeds dezelfde reis naar de prachtige koraalriffen, maar op een dag ziet ze dat de oceaan is veranderd.

In dit project volg je een kleine schildpad die in de problemen komt door plastic en vervuiling. Het project bevat activiteiten voor drie weken op het gebied van
natuur, muziek, taal, rekenen, kunstzinnige vorming, spel en filosofie bij het boek Kleine Schildpad en de grote zee van Becky Davies en Jennie Poh.

3. Wat als de wind komt?

Olivier maakt zich zorgen over ALLES. Over sokken die niet bij elkaar passen, over té knapperige koekjes en over kwaadaardige eekhoorns. Maar Oliviers grootste zorg is toch echt: de WIND!

Ga mee op avontuur met Olivier en zijn vriendin Madelief. In dit zeer goed gevulde herfstproject met veel bijlagen leer je alles over Olivier’s grootste angst: de wind. Ook ontdek je meer over de gevoelens van jezelf en die van de mensen om je heen. Soms moet je nou eenmaal wat risico nemen om mooie dingen te laten gebeuren. De activiteiten zijn geschreven bij het boek ‘Wat als de wind komt?‘ van Pamela Butchart. Met de activiteiten in dit project kun je zeker vier weken vooruit. Naast taal- en rekenactiviteiten bevat dit project activiteiten op het gebied van wereldoriëntatie, natuur & techniek, Engels, spel & beweging en 21st century skills.

4. Natuur – Kolletje en Dirk – Daar is de wolf

Kolletje en Dirk gaan in het bos op zoek naar de wolf.
Ze zien een staart, poot of oor tussen de struiken of achter een boom.
Maar een wolf heeft toch geen pluimstaart? Of een wroetneus? Of stekels?
Waar zit de wolf verstopt?

Ga met Kolletje en Dirk mee, op zoek naar de wolf! Dit natuurproject is geschreven bij het prentenboek ‘Kolletje & Dirk, Daar is de wolf’ van Pieter Feller en Natascha Stenvert. Het bevat taal- en rekenactiviteiten, een creatieve activiteit, een spel- en bewegingsles, een muziekles en suggesties voor natuuronderwijs. Met dit project kun je ongeveer drie weken aan de slag.

Tevens hebben we een Ket Project bij dit boek. Dit project bevat woordenschatactiviteiten voor kinderen met een vertraagde taalverwerving en die extra taalbehoeften hebben. Dit project kan zowel individueel als naast het reguliere Kleuteruniversiteitsproject worden ingezet.

 

5. De walvis wilde meer

Wilbert de walvis is altijd op zoek naar meer spullen, want diep in zijn binnenste voelt hij een gat. Maar al die spullen maken hem niet gelukkig. Wilbert moet iets vinden waar hij wel blij van wordt. Maar wat?

Dit project richt zich op geven, in plaats van nemen en op de natuur. Het project bevat reken-, taal-, beweeg-, muziek- , sociaal-emotionele, natuur- en techniekactiviteiten en suggesties voor de hoeken bij het prentenboek De walvis wilde meer van Rachel Bright en Jim Field.

6. SOS Pjotr

SOS HELP!
Pjotr kijkt meteen om zich heen! Wie heeft er hulp nodig?

In dit goedgevulde project met 37 bijlagen, gebaseerd op en gebruikmakend van het boek ‘SOS Pjotr‘ van Paul Oole, gaan de kinderen samen met Pjotr de dieren en de natuur redden. Ze leren meer over de natuur en duurzaamheid. Het project bevat taal- en rekenactiviteiten, maar er wordt ook aandacht geschonken aan natuur en wetenschap, creativiteit, drama en Engels.

7. Spellenpakket natuur

We gaan van alles doen:
Vliegen, kruipen, rennen, duiken in de zee,
Groene bossen, planten – groen, groener, GI-GA-GROEN!

Dit pakket bevat tien spellen die je in grote en kleine groepen kunt aanbieden. Er staan meerdere doelen centraal maar spelplezier staat voorop. Het spellenpakket is in 3 delen verdeeld: ‘In de lucht’, ‘Op de grond’ en ‘In het water’. Ieder onderdeel heeft drie spellen met meerdere spelvarianten. Aan het eind is er een overkoepelend spel. Speel je mee?

8. De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Heer Hermelijn begint een moestuin, hoe moeilijk kan dat zijn? Tja … het valt niet mee met al die mollen, muizen, duiven, rupsen en luizen. Gelukkig krijgt hij hulp van Kereltje Konijn.

Dit project voor 4 weken richt zich op de natuur. Het project bevat reken-, taal-, beweeg-, natuur- en techniekactiviteiten en suggesties voor de hoeken bij het prentenboek ‘De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn‘ van Elle van Lieshout, Erik van Os en Marije Tolman. Tevens een kerntitel deze Kinderboekenweek.

9. Plusproject natuur 

De natuur is overal en altijd om je heen.

Ontdek het wonder van de natuur met de activiteiten uit dit project. Deze zijn gericht op ontdekkend en onderzoekend leren in de natuur. Dit verdiepende plusproject voor kleuters en kinderen uit groep 3 is geschreven bij het informatieve prentenboek ‘Dit is… natuur!‘ van Kim Merel.

10. De boswachter

Ga op pad met boswachter Bibi en ontdek alles wat zij doet in het bos!

Boswachter Bibi hoort een vreemd geluid in het bos. Ze gaat op zoek naar het dier dat dit geluid maakte. Hierdoor heeft ze geen tijd voor de taken in het bos en roept ze de hulp in van de kinderen. Als hulpboswachters voeren ze de dagelijkse taken van een boswachter uit en volgen daarbij het boek ‘De boswachter‘ van Liesbet Slegers. Ook speuren ze mee in de zoektocht naar het onbekende dier. Dit goed gevulde project bevat materiaal voor 3 weken of meer.

11. Plusproject elektriciteit

In dit project leren kinderen alles over elektriciteit. Wat is elektriciteit eigenlijk? Waarvoor gebruiken we het allemaal? En… kunnen we nog wel zonder? Er gaan vast een heleboel lichtjes branden!

Dit plusproject bevat volop uitdagende activiteiten voor kleuters die uitdaging kunnen gebruiken en is geschreven bij het Willewete boek ‘Elektriciteit‘ van Lucas Arnoldussen en Hiky Helmantel.

12. Op zoek naar de herfst

De kinderen uit de klas van meester Sander krijgen een bijzondere opdracht.
Ze moeten de herfst mee naar de klas nemen. Maar hoe doe je dat?

Dit herfstproject begint, net als het boek Op zoek naar de herfst van Merel Vink en Sanne Ramakers, met een opdracht: breng de herfst naar de klas. Daarna begint het avontuur met duizenden kastanjes, rennende eekhoorns, prachtige paddenstoelen, de hoogste bladerhopen en nog veel meer! Elke activiteit wordt afgesloten met een herfstraadsel. Met het geraden antwoord kunnen de kinderen een luikje van de grote herfstboom openmaken. Het project wordt afgesloten met een herfstwandeling. Het project bevat activiteiten op het gebied van taal en rekenen, maar zit daarnaast ook boordevol met Engels, muziek, drama, spel & beweging, wereldoriëntatie, techniek, beeldende vorming en 21st century skills. Met deze activiteiten kun je minimaal drie weken invullen.

Tevens hebben we bij dit project een plusproject:

De kinderen uit de klas van meester Sander krijgen een bijzondere opdracht. Ze moeten de herfst mee naar de klas nemen. Maar hoe doe je dat? 

Hoe doe je dat, de herfst mee naar de klas nemen? Kun je de regendruppels vangen, die tijdens deze wandeling op m’n paraplu tikten? De neergedwarrelde bladeren van de grond rapen?

In dit project gaan de kinderen op zoek naar de herfst. Ze ontdekken tijdens activiteiten voor taal, rekenen en natuur en techniek hoe mooi de natuur is, ook in de herfst! Ze leren over paddenstoelen, eekhoorns, kastanjes, eikels, loof- en naaldbomen, herfstkleding en nog veel meer. Het project is geschreven bij het sfeervolle prentenboek Op zoek naar de herfst van Sanne Ramakers, Merel de Vink en Marjolein Hund. Als je door dit boek bladert, wil je de herfst niet meer mee naar binnen nemen, dan wil je meteen naar buiten! Of het nu regent of niet …

13. Actiebladen natuur

Uiteraard heeft onze auteur Janneke ook bij dit thema een pakket met actiebladen gemaakt. Dit pakket bevat twaalf sets actiebladen in het thema natuur, waarbij kinderen handelend bezig zijn en actief aan de slag gaan met activiteiten rondom kleuren, vormen, wegen, onderzoeken, oriënteren, motoriek en meer. Gi-ga-groen!

 

Mocht je meer de kant van afval en duurzaamheid willen gaan, kun je naast de bovengenoemde projecten SOS Pjotr en Kleine Schildpad in de grote zee, ook aan de slag kunnen met de volgende projecten:

Projecten over het weer sluiten ook goed aan bij het thema. Denk bijvoorbeeld aan de volgende projecten:

Ook projecten over dieren sluiten aan bij het thema Gi-ga-groen. We lichten er een aantal uit:

Keuze genoeg dus! Voor welk project ga jij?