De kinderen uit de klas van meester Sander krijgen een bijzondere opdracht.
Ze moeten de herfst mee naar de klas nemen. Maar hoe doe je dat?
Met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in de kleutergroep en groep 3 verdiepen de kinderen zich in de herfst. Het project is geschreven bij het boek ‘Op zoek naar de herfst’ van Sanne Ramakers, Merel de Vink en Marjolein Hund.
*** Let op! De aankoop van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld, zie ook onze gebruiksvoorwaarden.
Van de auteur
De kinderen uit de klas van meester Sander krijgen een bijzondere opdracht. Ze moeten de herfst mee naar de klas nemen. Maar hoe doe je dat?
Hoe doe je dat, de herfst mee naar de klas nemen? Kun je de regendruppels vangen, die tijdens deze wandeling op m’n paraplu tikten? De neergedwarrelde bladeren van de grond rapen?
In dit project gaan de kinderen op zoek naar de herfst. Ze ontdekken tijdens activiteiten voor taal, rekenen en natuur en techniek hoe mooi de natuur is, ook in de herfst! Ze leren over paddenstoelen, eekhoorns, kastanjes, eikels, loof- en naaldbomen, herfstkleding en nog veel meer. Het project is geschreven bij het sfeervolle prentenboek Op zoek naar de herfst van Sanne Ramakers, Merel de Vink en Marjolein Hund. Als je door dit boek bladert, wil je de herfst niet meer mee naar binnen nemen, dan wil je meteen naar buiten! Of het nu regent of niet …
Het project is geschreven voor beginnende lezers en rekenaars in de kleutergroep en groep 3. Het kan worden uitgevoerd met de hele groep, maar is ook geschikt voor een kleinere groep kinderen.
Het project start met het meenemen van dingen die bij de herfst horen. De kinderen gaan op zoek en brengen dat wat ze vinden naar de klas. De spullen worden op een thematafel gelegd. Gedurende het project leren de kinderen nóg meer over dat wat ze hebben meegenomen.
Tijdens elke activiteit staat iets van de herfst centraal, zoals een kastanje, herfstblad, eikel, of kale tak. Wat centraal staat, zegt de titel van de activiteit. Zorg ervoor dat dit in ieder geval op de thematafel ligt. Wellicht heeft een kind het meegebracht en zo niet, ga dan zelf op zoek. Gebruik voor de spin, vogel, eekhoorn en paddenstoel een knuffel, speelfiguur of afbeelding. Van de andere dingen kun je een echt exemplaar neerleggen.
Na afloop van de activiteit ga je met de kinderen op zoek naar meer informatie over dat wat centraal stond. Gebruik hiervoor het digibord of een informatief boek. De kinderen geven vervolgens weer wat ze hebben geleerd door middel van een tekening of tekst. Dit wordt op de thematafel gelegd of erbij gehangen.
Voorin het pakket vind je een handig lesrooster. Dit rooster kun je volgen of naar eigen inzicht aanpassen. Met het project kun je drie weken aan de slag, uitgaande van één plusactiviteit per dag.
Het is herfst. Wat hoort daarbij?
We willen erover leren, wat weet jij?
Lesdoelen
Download hier de lesdoelen van dit project.
Boek nodig?
Koop het bijbehorende boek rechtstreeks bij onze partner Leesvink:
Renate van Ruijven –
Ik ben fan van de plusproject. Ze zijn een ideale inspiratie voor mijn kleine kringen die ik wekelijks inzet.
Veel kinderen in mijn groep kunnen wat extra uitdaging goed gebruiken. Ook dit project bied wederom mooie activiteiten om mee aan de slag te gaan die net een niveautje hoger zijn dan de normale projecten. Wat een prachtboek is dit toch! Een boek waarin alles over de herfst naar voren komt, dit miste ik echt in mijn collectie, hoe mooi is het dan om aan de slag te gaan met dit boek tijdens de herfst? Het fijne aan dit project vond ik het gebruik van de herfstschatten die buiten overal te vinden zijn, hier is in dit project goed op ingespeeld. Een favoriet bij ons in de groep? Dat was Eekhoorns, we hebben van alles opgemeten en kwamen er uiteindelijk achter hoeveel groter wij zijn dan een eekhoorn. Kortom: een echte aanrader voor kinderen die al iets verder zijn!