10 projecten voor tijdens de Nationale Voorleesdagen!

Ieder kind wordt blij van voorlezen. De Nationale Voorleesdagen sluiten perfect aan op het initiatief om dagelijks (voor) te lezen in de klas. Speciaal voor de voorleesdagen hebben wij onze eigen klassiekers voor jou samengesteld – een top 10 met projecten die jij kunt inzetten in de klas tijdens de Nationale Voorleesdagen! Voor welk project ga jij?

1. Boer Boris en de dino

Boer Boris, Berend en Sam vinden een reusachtig bot in de ploegenschaar. Van welk dier zou dit bot zijn? Samen gaan ze op onderzoek en beginnen te graven. Al snel ontdekken ze honderd botten, inclusief een schedel…

Laat de kinderen het bottenmysterie ontrafelen aan de hand van de denksleutels. Dit project voor zo’n 3 weken bevat reken-, taal-, beweeg-, beeldende- en techniekactiviteiten bij het prentenboek ‘Boer Boris en de dino‘ van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Bij dit project is ook een plusproject geschreven! Die vindt je hier.

2. De fantastische vijf

Mans en Noor zijn op safari. Ze willen dolgraag de Grote Vijf zien: de neushoorn, de buffel, het luipaard, de olifant en… de leeuw! Ze spieden en speuren. Ze zoeken en loeren. Gaat het ze lukken?

Laat de kinderen hun eigen fantastische vijf samenstellen en ga mee op safari. Dit project is geschreven bij het boek ‘De fantastische vijf‘ van Annemarie van der Eem en Dorien Brouwers en bevat activiteiten voor begrijpend luisteren, taal, rekenen, spel en beweging, natuur en techniek, beeldende vorming en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je minimaal vier weken aan de slag.

3. Miljonairtje

Op de dag dat Miljonairtje niets meer nodig had, besloot ze een lange wandeling te maken. Eenmaal in het dorp aangekomen koopt ze al snel een tas, een drieverdiepingentaart en zelfs een elektrische bakfiets! Had ze dan echt niets meer nodig?

Duik in de wereld van Miljonairtje en leer alles over geld en dingen kopen. Dit project voor 4 weken bevat taal-en rekenactiviteiten, maar ook lessen voor muziek, techniek, Engels, spel & beweging, filosoferen en 21st century skills. Ook heeft Jeroen Schipper speciaal voor dit project een prachtig bijbehorend lied geschreven dat is bijgevoegd in MP3 formaat. Na elke activiteit verdien je een aantal munten die je goed opbergt in de kluis. De activiteiten zijn geschreven bij het boek ‘Miljonairtje’ van Erik van Os & Elle van Lieshout.

Bij dit project is ook een L.I.F.T. project geschreven! L.I.F.T. staat voor Leren, Inspireren, Fantaseren en Talenteren en is ontwikkeld om kinderen creatief en flexibel te laten denken. Ideaal voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, al mag iedereen in de lift stappen. In dit L.I.F.T. product bij het boek ‘Miljonairtje’ van Erik van Os en Elle van Lieshout, vind je zes uitdaagtips, twaalf Denksleutel-opdrachten en een activiteitenblad.

4. Cadeautje

Suusje Eekhoorn is jarig. August de Vos heeft een pakje voor haar, maar wat erin zit, mag Suus nog niet weten. Wat als ze het cadeautje eventjes leent? Gewoon om te kijken? Ze zal het écht niet openmaken …

Vier een verjaardagsfeest met Suus en August! Dit project, geschreven bij het boek ‘Cadeautje!‘ van Miram Bos, bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, creativiteit, spel en beweging en de sociaal-emotionele ontwikkeling rond het thema ‘feest’. Hiermee kun je zo’n drie weken aan de slag.

5. Gekkie de Gekko

Wolfje raakt in een sneeuwstorm zijn roedel kwijt en is helemaal alleen in de donkere nacht.
En dan is het fijn als iemand je helpt om weer thuis te komen.

Dit project voor 3 weken bestaat uit taal- en rekenactiviteiten, een Engelse les, sociaal-emotionele lessen, natuur & techniek en lessen rondom kunstzinnige oriëntatie. De activiteiten zijn geschreven bij het boek ‘Wolfje wil naar huis‘ van Rachel Bright & Jim Field.

6. Anansi de spin

Anansi klaagt dat het oogsten veel te zwaar is en veel te lang duurt. Hij laat Schildpad en Otter al het werk doen én eet vervolgens zelf al het eten op. Zijn vrienden geven hem een koekje van eigen deeg…

Dit project voor zo’n 3 weken is geschreven bij het boek ‘Anansi de spin – Een koekje van eigen deeg‘ van Iven Cudogham & Moldybyrd Studio en is heel geschikt voor het begin van het schooljaar. Het bevat kennismakings- en samenwerkingsactiviteiten, maar ook lessen voor taal en rekenen en natuur- en technieklessen. Tevens wordt er aandacht besteed aan de herkomst van de verhalen over Anansi de spin.

7. Meneertje rond en meneertje vierkant

Ontmoet meneertje Rond en meneertje Vierkant!

De meneertjes denken over alles verschillend. In dit project, gebaseerd op het boek ‘Meneertje Rond en meneertje Vierkant’ van Patricia Fitti, leren de kinderen verschillende tegenstellingen. Ook staan vormen centraal in dit project. Het bevat taal-, reken-, kunst-, drama- en bewegingsactiviteiten waarmee je drie weken aan de slag kunt.

 

8. Mevrouw Das en meneer Ping

Bij Mevrouw Das is alles bont en druk, haar tuin staat vol mooie planten en bloemen. Bij haar buurman Meneer Ping is alles wit en keurig, zijn tuin is kaal en schoon. Zij geeft hem graag een paar plantjes. Hij legt met liefde een tegelpaadje voor haar. Van het een komt het ander…

Leg diverse dilemma’s voor over het huishouden van Mevrouw Das en Meneer Ping en laat de kinderen stemmen. De meeste stemmen bepalen de vervolgactiviteiten. Het project is gebaseerd op het boek ‘Mevrouw Das en Meneer Ping’ van Rindert Kromhout en Natascha Stenvert.

Bij dit project is ook een L.I.F.T. project geschreven! L.I.F.T. staat voor Leren, Inspireren, Fantaseren en Talenteren en is ontwikkeld om kinderen creatief en flexibel te laten denken. Ideaal voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, al mag iedereen in de lift stappen. In dit L.I.F.T. product bij het boek ‘Mevrouw Das en meneer Ping’ van Rindert Kromhout, vind je zes uitdaagtips, twaalf Denksleutel-opdrachten en een activiteitenblad.

9. Dit ben ik – het kabouterboek

Stap in de wereld van de kleine kabouter Kik. Ontdek alles over zijn huis, woonomgeving, kleding, familie, huisdieren, hobby’s en die van jezelf!

In dit project voor zo’n 4 weken staan de kinderen centraal. Hun namen, lengtes, hobby’s, woonplaatsen, lievelingseten en hun taal, alles komt in dit project aan bod. Tegelijkertijd maken de kinderen kennis met het leven van kabouter Kik. Dit project, geschreven bij ‘Het Kabouterboek‘ van Loes Riphagen, bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, drama, creativiteit, spel en beweging, gezondheid en hygiëne en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

10. Dat is mijn bloem

Eekhoorn is zo blij. Het is lente en er bloeit een perfecte bloem – en Eekhoorn heeft besloten dat het zijn bloem is. Na wat er in de herfst met de blaadjes is gebeurd, neemt Eekhoorn geen enkel risico… Hij moet zijn bloem beschermen!

De makers van het prentenboek ‘De blaadjesdief‘, Alice Hemming en Nicola Slater, maakten een vrolijk en grappig prentenboek over de lente: ‘Dat is mijn bloem!’. Dit project bij dat boek bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je vier weken aan de slag.

Bij dit project is ook een L.I.F.T. project geschreven! L.I.F.T. staat voor Leren, Inspireren, Fantaseren en Talenteren en is ontwikkeld om kinderen creatief en flexibel te laten denken. Ideaal voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, al mag iedereen in de lift stappen. In dit L.I.F.T. product bij het boek ‘Dat is mijn bloem!’ van Alice Hemming, vind je vijf uitdaagtips, twaalf Denksleutel-opdrachten en een activiteitenblad.

 

Bonusproject – Ei moet uit!

Een kind vindt een ei en gaat op zoek naar iemand om het uit te broeden. Het trekt de hele wereld over en bezoekt allerlei dieren: reptielen, vogels en zoogdieren. Maar niemand wil of is goed genoeg. En net als het kind het op wil geven …

Ga mee op wereldreis en leer meer over de wereld met zijn prachtige landschappen, klimaten en soorten dieren. Het project voor zo’n 4 weken bevat reken-, taal-, beweeg-, beeldende-, muziek-, natuur- en techniekactiviteiten bij het prentenboek ‘Ei moet uit’ van Mariken Jongman en Marieke ten Berge.

Bij dit project is ook een L.I.F.T. project geschreven! L.I.F.T. staat voor Leren, Inspireren, Fantaseren en Talenteren en is ontwikkeld om kinderen creatief en flexibel te laten denken. Ideaal voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, al mag iedereen in de lift stappen. In dit L.I.F.T. product bij het boek ‘Ei moet uit’ van Mariken Jongman vind je vijf uitdaagtips, twaalf Denksleutel-opdrachten en een activiteitenblad.