9 x projecten over bouwen

Wij hebben een aantal hele leuke projecten rondom het thema Bouwen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet! Ga jij in de klas aan de slag met het thema bouwen? Laat het ons weten!

1. Sjoerd en de stapelstad

De grote mensen hebben de stad volgebouwd met groene huisjes, maar veel ruimte om te spelen is er niet.
Sjoerd wil later architect worden. Hij verzint een stapelgek plan en geeft niet op. Als dat maar goed gaat …

Dit project richt zich op techniek, bouwen, construeren, doorzetten, samenwerken en probleemoplossend denken. Het project bevat reken-, taal-, bouw-, beweeg- en techniekactiviteiten en suggesties voor de hoeken bij het prentenboek ‘Sjoerd en de stapelstad’‘ van Barry Menger en Mats Ganzeman.

2. Bouwen – plusproject

Hoe wordt een huis gebouwd? In dit plusproject leren de kinderen aan de hand van de taxonomie van Bloom meer over bouwen en verschillende huizen. Door gebruik te maken van meerdere intelligenties, werk je aan een brede ontwikkeling.

Dit is een project bij het Willewete boek ‘Een huis bouwen’, van Pierre Winters en Tineke Meirink.

3. Bijzondere bouwsels

Reis mee de wereld over. Nederland is het begin.
Met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in een kleutergroep en groep 3
heeft iedereen het naar zijn zin!

Bekijk bijzondere bouwsels van over de hele wereld. De kinderen brengen tijdens rekenactiviteiten, taalactiviteiten en een les Engels een bezoek aan deze bijzondere bouwwerken en gaan zelf aan de slag. Een pakket op basis van het boek Willewete ‘Bijzondere bouwsels’.

Meriël vertelt over dit project: “Ik heb dit plusproject gecombineerd met het project welkom thuis bever. Bever ging op reis en zo kon ik gemakkelijk met een groep plusleerlingen de bijzondere bouwsels behandelen waar Bever langs was gekomen. Diverse uitdagende opdrachten die de kleuters zeker zullen aanspreken! Bij mij in de klas waren de kinderen vooral onder de indruk van het bovenaanzicht. Nog weken lang moest ik foto’s nemen in bovenaanzicht van o.a. de bouwwerken in de bouwhoek. 

4. Kom uit die kraan

Bart is dol op de bouw.
Op een dag kruipt hij onder het hek door, bestuurt de wals, de cementwagen en de hijskraan.
Hij wordt beloond met een bouwhelm, hoe kan dat?

In dit project leren de kinderen van alles over de bouwplaats aan de hand van het prentenboek ‘Kom uit die kraan!’ van Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad.

Marissa vertelt: “Het project ‘Kom uit die kraan!’ is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad, waarbij de kinderen van alles leren over de bouwplaats. Het avontuur begint met een brief van de hoofdpersonage Bart die de kinderen een checklist geeft met allerlei opdrachten. Wanneer de opdrachten over de bouw allemaal zijn volbracht, mogen de kinderen écht een bezoek brengen aan de bouwvakkers. Een betere fundering voor betekenisvol onderwijs is niet te bedenken! Het project leefde meteen bij de kinderen. Er werden materialen van thuis meegenomen voor de thematafel, tekeningen gemaakt van bouwvakkers, maquettes geknutseld en hijskranen gebouwd in de bouwhoek.”

5. Bouwen met Sam

Bouwvakker Sam heeft hulp nodig! Zet je helm op, leg, samen met Sam, de fundering, metsel muren en leg een tegelvloer. De kinderen ontdekken spelenderwijs wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een huis.

Een project van vier weken rond het thema ‘bouwen’ aan de hand van de boeken ‘De bouwvakker’ van Liesbet Slegers en ‘Willewete: Een huis bouwen’ van Pierre Winters en Tineke Meirink.

Janneke vertelt: “Net klaar met dit thema en ik mis het nu al. En dat terwijl ik voor dit thema dacht ‘o jee, waar ga ik aan beginnen.’ Wat waren de kinderen betrokken. Zowel de jongens als de meiden. Ze wilden overal mee bouwen en alles weten over de bouw. Ze kenden de gereedschappen en leefden zich helemaal in in de beroepen die op de bouwplaats rondlopen. In het thema helpen de kinderen bouwvakker Sam met het bouwen van een huis. Ze krijgen allerlei kusjes zoals metselen, tegelen, loodgieter, huis inrichten. Hierdoor kwamen de kinderen meer te weten over de verschillende beroepen op de bouwplaats Dee kinderen leefden zich helemaal in in ieder beroep.”

6. Een huis bouwen – Willewete liedjes

Dit pakket bevat twee originele liedjes in MP3 formaat en bijbehorende muziek- en bewegingsopdrachten, behorende bij het boek ‘Willewete: Een huis bouwen‘ van Pierre Winters & Tineke Meirink.

 

7. In de werkplaats – rekenspellenpakket

Timmerman Ted is hard aan het werk in zijn werkplaats.
Hij telt zijn spijkers, dobbelt schroeven en moeren bij elkaar
en legt logische reeksen op een plank.

Dit spellenpakket bevat zes spellen waarbij de kinderen het tellen, de getalsymbolen, het leggen van een patroon en het samen spelen spelenderwijs oefenen. Daarnaast vind je twintig suggesties voor kringactiviteiten in dit pakket.

8. In de werkplaats

LET OP! Het bij dit project benodigde boek ‘Kasper de timmerman’ is moeilijk verkrijgbaar bij boekhandels. Mogelijk is het nog wel beschikbaar bij jouw bibliotheek. Je hebt het boek nodig voor de uitvoering van het project.

Kasper wil timmeren. In zijn werkplaats zoekt hij naar alles wat hij nodig heeft. Hij bekijkt de tekening en gaat aan de slag.

Ga je mee, de werkplaats van Kasper in? Er is van alles te doen! Dit project van 133 pagina’s bevat taalactiviteiten, rekenactiviteiten, een spel- en bewegingsles, muzieklessen en suggesties voor de hoeken aan de hand van het boek ‘Kasper de timmerman’ van Lars Klinting.

Monique vertelt: “Een fantastisch leuk project om de kinderen meer te leren over gereedschappen en bouwmaterialen. Er werd driftig getimmerd en alle gereedschap werd goed bekeken en gebruikt. De kinderen (en ik stiekem ook) hebben ontzettend genoten.”

9. Bouwplan

Met het ontwikkelingsmateriaal Bouwplan bouwen de kinderen, aan de hand van een mondeling gegeven opdracht, een situatie na.

Het ontwikkelingsmateriaal ‘Bouwplan’ van de Rolf groep biedt zoveel meer mogelijkheden! Dit pakket bevat kringactiviteiten die je kunt uitvoeren met het materiaal uit Bouwplan en extra materiaal, zoals het Bouwplan Bordspel en de opdrachtkaarten ‘Bouw en Tel’.