Tips voor thuis: Bereid je kleuter voor op het nieuwe schooljaar

Het is pas net zomervakantie, maar voor je het weet is het weer voorbij! Hoe kun je jouw kleuter het beste voorbereiden op het nieuwe schooljaar? Juffen en Kleuteruniversiteit-ambassadeurs Ester Klaver en Rosan van Gessel vertellen je hier graag meer over en geven een aantal tips voor een flitsende start van het nieuwe schooljaar!


Laat naar bed, lang uitslapen, op vakantie of toch thuis, samen lunchen of misschien wel een dagje uit. Wat is de zomervakantie toch ontzettend fijn! Helaas komt er ook weer een einde aan die zes weken durende vakantie en start het schoolleven weer op. Met de volgende tips kun jij jouw kleuter alvast voorbereiden en kan hij of zij met een goede start het nieuwe schooljaar in.

Geniet
De vakantie gaat snel voorbij, dus neem de tijd om met elkaar te genieten van deze welverdiende vakantie. Ga er, wanneer het kan, op uit en ontdek samen met jouw kleuter de omgeving van jullie dorp of stad. Op deze manier kun je weer uitgerust aan een nieuw schooljaar beginnen.

Aftelkalender
Maak voor de laatste week van de vakantie samen een aftelkalender. Op deze manier weet jouw kind precies wanneer de vakantie eindigt en wanneer school weer gaat beginnen.

Speelafspraak
Om weer aan elkaar te wennen of het naar school gaan minder spannend te maken, kan het fijn zijn om in de laatste schoolweek alvast een speelafspraak te maken met een vriendje of vriendinnetje uit de klas. Op deze manier zien de kinderen elkaar alvast voor het schooljaar weer begint en dit kan soms wat spanning wegnemen.

Afscheid van de vakantie
Om de vakantie goed af te sluiten, kan het leuk zijn om daadwerkelijk afscheid te nemen van de vakantie. Dit kun je doen met een leuke laatste activiteit, maar je kunt er met elkaar natuurlijk ook een klein feestje van maken.

Vakantieherinneringen
In de eerste dagen na de vakantie worden er op school allerlei vakantieverhalen met elkaar gedeeld. Om jouw kind daar alvast op voor te bereiden, kun jij hier alvast naar vragen. Wat vond jouw kind het leukste moment tijdens de vakantie? Extra leuk: zoek er een voorwerp of foto bij om mee te nemen naar school!

Schoolroutines
Na al het genieten is het belangrijk om weer langzaam te wennen aan het schoolritme. Begin daarom in de laatste week van de vakantie al met de vaste schoolroutines: op tijd opstaan, op vaste tijden eten en natuurlijk op tijd naar bed. Op deze manier wordt de overgang naar weer naar school gaan wat gemakkelijker.

Schoolspullen
Bij een nieuw schooljaar horen soms ook nieuwe spullen. Je kunt bijvoorbeeld met elkaar een nieuwe broodtrommel, beker of tas uitzoeken. Vergeet ook niet de nieuwe gymschoenen, want deze zijn inmiddels misschien te klein geworden.

Niet te druk
In de eerste schoolweek komt er veel op de kinderen af. Niet alleen het wennen aan school, maar ook het wennen aan het schoolritme en de lange dagen vragen veel energie. Start de eerste week dan ook rustig op. Plan niet meteen teveel speelafspraken en activiteiten na schooltijd.

Naar groep 3
Extra spannend is het natuurlijk als jouw kind na de vakantie niet terug gaat naar de kleuterklas, maar een start zal gaan maken in groep 3. Vlak voor de zomervakantie is er vast een wenmoment geweest, zodat er alvast kennis gemaakt kon worden met de nieuwe juf of meester. In de laatste week voor de zomervakantie kun je daar nog eens naar vragen. Waar kijkt jouw kind het meest naar uit in groep 3? Wat zou hij of zij echt graag willen leren?

Spanning
Of je kind nou teruggaat naar die bekende juf in groep 1/2, een nieuwe juf of meester krijgt of zelfs in een nieuwe klas zal starten, gezonde spanning mag er zijn! Daar hebben alle juffen en meesters ook last van. Tijdens de vakantie mag dit ook uitgesproken en benoemd worden. Bespreek met elkaar wat er eventueel spannend is of loop alvast even langs de school om wat spanning weg te nemen.

Voor het eerst naar school
Gaat jouw kind voor het eerst naar school? Lees dan ook deze blog.

Wij hopen dat je thuis aan de slag kunt met deze tips en dat de kinderen weer uitgerust en vol goede zin kunnen starten aan een nieuw schooljaar. Alvast heel veel plezier, maar eerst nog even genieten van de zomervakantie! Nog meer tips nodig? Kijk dan eens op de Facebook-groep Vrienden van Kleuteruniversiteit. Wil je meer blogs lezen met tips voor thuis? Bekijk dan de tips voor thuis-pagina van Kleuteruniversiteit.