9 x Engelse projecten

Engels is leuk, just do it! Kinderen leren gemakkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. Wist jij dat wij ook Engelse projecten en liedjes hebben? We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet! Wat is jouw favoriete Engels project of liedje? Laat het ons weten!

1. I want a lion

Ga aan de slag met Engels in dit dierenproject, gebaseerd op de prentenboeken ‘I want a lion!’ en ‘Ik wil een leeuw!’, en ontdek met de kinderen welke dieren geschikt zijn als huisdier.

In dit project, gebaseerd op het boek ‘I want a lion!’ van Annemarie van der Eem en Mark Janssen, bieden we de kinderen nieuwe woorden aan in het Engels rondom het thema dieren. ‘I want a lion!’ is de Engelstalige versie van het Nederlandstalige prentenboek ‘Ik wil een leeuw!’. Het is niet strikt noodzakelijk om ook de Nederlandse versie van het boek in je bezit te hebben om dit project uit te voeren, maar voor het verhaalbegrip is het wel beter om de Nederlandse versie al een keer te hebben voorgelezen.

2. Scaredy Sam

Sam is scared of everything.
In his search for help, Sam finds that he is braver than he thought.

Ga met Sam op reis en kom onderweg enge draken, griezelige spinnen, stinkende heksen en rammelende skeletten tegen. Dit Engelse project, gebaseerd op het prentenboek ‘Scaredy Sam’ (de Engelse vertaling van het prentenboek ‘Bang mannetje’ door Mathilde Stein en Mies van Hout), bevat taal- en ook reken activiteiten, bewegings- en sociaal-emotionele activiteiten. Ontdek of jij net zo dapper bent als Sam!

3. Feest en familie – Engels met kleuters

Ga met jouw groep aan de slag met Engels aan de hand van deze speelse activiteiten, met een aanbod van twee weken rond het thema feest en familie.

Naast het project in PDF formaat, bevat deze download ook een orgineel liedje van Jeroen Schipper in MP3 formaat. Zowel de Engelse, de Nederlandse als de instrumentale versie is bijgevoegd.

Agnes vertelt over dit project: Weer zo’n fijn en compleet Engels pakket! Het project is op ieder moment in het schooljaar in te zetten en een fijne aanvulling als je ook de Engelse projecten over de seizoenen gebruikt. De activiteiten zijn kort, maar veelal bewegend. Dit maakt het dat de kinderen betrokken zijn en blijven. Ik werk op onze school niet met een Engelse methode, maar gebruik erg graag (en vaak) de Engelse projecten van Kleuteruniversiteit. Een echte aanrader. 

4. De basis – Engels met kleuters

Start met Engels in de kleuterklas met dit basispakket vol gevarieerde activiteiten die spelenderwijs de kleuren, vormen, begrippen en getallen introduceren.

Janneke vertelt: Met dit basispakket kun je eenvoudig aan de slag met Engels in de kleuterklas. Met veel tips en basisbeginselen is het een feest om Engels met kleuters te doen. Spelenderwijs ga je aan de slag met bijvoorbeeld kleuren, vormen, cijfers en woorden. Er zitten lesideeën in, maar ook dagelijkse liedjes op een bekende melodie.
Omdat het zo laagdrempeling is pakken kleuters wat ze leren in de activiteiten snel op en gebruiken termen het dagelijks. Een aanrader voor iedereen om op een eenvoudige manier de basisbeginselen van Engels aan te bieden in de kleuterklas.”

5. School – Engels met kleuters

Ga met jouw groep aan de slag met Engels aan de hand van deze speelse activiteiten met een aanbod van vier weken rond het thema school.

Naast het project in PDF formaat, bevat deze download ook een origineel liedje van Jeroen Schipper in MP3 formaat: ‘It’s time to go to school again’. Zowel de Engelse als de Nederlandse versie is bijgevoegd.

6. Het lichaam – Engels met kleuters

Ga aan de slag met Engels voor kleuters voor de hele groep. Dit pakket bevat korte dagelijkse en speelse activiteiten voor vier weken rond het thema lichaam.

Naast het project in PDF formaat, bevat deze download ook een origineel liedje van Jeroen Schipper in MP3 formaat.

 

7. Thema herfst – Engels met kleuters

Ga aan de slag met Engels voor kleuters voor de hele groep. Dit pakket bevat korte dagelijkse en speelse activiteiten voor vier weken rond het thema herfst.

Naast het project in PDF formaat, bevat deze download ook de Nederlandse en Engelse versie van het herfstliedje van Jeroen Schipper in MP3 formaat.

8. Engels liedje – See you later. Alligator

Een aanstekelijk lied van Jeroen Schipper om aan het eind van de dag te zingen, perfect te gebruiken bij een Engelse les.

Het lied is ook prima voor oudere groepen te gebruiken is. Deze download bevat het liedje in MP3 formaat (gezongen én instrumentaal), alsmede de muzieknotatie en enkele suggesties voor gebruik in de klas en tips om het aan te leren.

Dieke vertelt: “Wat een heerlijk, aanstekelijk liedje! De kinderen kunnen het al snel meezingen. Tijdens de werkles begonnen ze eerdere malen spontaan 😉 We hebben dit liedje gezongen tijdens een open podium en de ouders waren onder de indruk dat de kinderen in het Engels konden zingen. Apetrotse kinderen én juf! 

9. Engels liedje – Routineliedje goedemorgen

Begroet de kinderen elke dag met dit gezellige goedemorgen lied van Jeroen Schipper in twee talen. Deze download bevat het liedje in MP3 formaat (in Nederlands, Engels en instrumentaal), de tekst en de muzieknotatie.

Sigrid vertelt: “Wil je eens een keer iets anders zingen tijdens je ochtendkring, dan raad ik je zeker dit lied aan. Toen ik in februari mijn nieuwe kleutergroep begon, was ik bewust op zoek naar een nieuw lied voor het ochtendritueel in de kring. Toen ik dit liedje zag, wist ik meteen dat dit wel iets zou kunnen zijn. De kinderen zongen het lied al heel snel mee en het is erg makkelijk om er zelf handgebaren bij te verzinnen, zodat zij de tekst nog makkelijker kunnen onthouden. Helemaal leuk is dat het lied ook in de Engelse versie gezongen kan worden. Dat vonden de kinderen wel heel bijzonder. Nu zingen wij in een andere taal! Ze groeiden van trotsheid.”