9x inspiratie voor de Kinderboekenweek 2021

De Kinderboekenweek komt er weer aan. Dit jaar is het thema ‘Beroepen: worden wat je wil’. We hebben de acht nieuwste projecten over beroepen voor je op een rij gezet!

1. Project beroepen

Astronaut, bakker, ijscoman, olifantenwasser, politieagent,
piloot, schilder, meester, dokter of clown in een circustent.

In dit project bij het boek Later word ikDe beroepengids voor kleuters van Marianne Busser en Ron Schröder, maken de kinderen kennis met diverse beroepen. Het project start met een pakkende startactiviteit waarbij de kinderen enthousiast worden gemaakt voor het thema. Verder bevat het diverse reken- en taalactiviteiten, een spel- en bewegingsles, muzieklessen, Engels, natuur, suggesties voor de hoeken én als optie een raadsel van de dag. Je kunt met dit project vier weken aan de slag. Naast dit project is er bij hetzelfde boek ook een KET-project gemaakt.

2. Plusproject beroepen

‘Wat wil je worden?’ vroeg de juf,
’t was in de derde klas,
ik keek haar aan en wist het niet,
‘k dacht dat ik al iets was.
– Toon Hermans, ‘Juf’

Dit plusproject voor voor beginnende lezers en rekenaars in de kleutergroep en groep 3 gaat over beroepen en is geschreven bij het boek Wat wil jij later worden? van Sanne Ramakers, Merel de Vink en Marjolein Hund. De kinderen gaan aan de slag met tellen, meten, muziek, letters, zinnen, creatieve opdrachten en meer. Elke activiteit start met een denksleutel.

3. Andersomdag

In het boek ‘Het Feest Andersom’ van meesterverteller Paul Biegel en illustrator Aron Dijkstra nemen kinderen de beroepen van grote mensen over. En de grote mensen dan? Die moeten naar school! In dit ­project maken kinderen kennis met diverse beroepen en werken ze toe naar hun eigen Andersomdag! Dit project is geschikt voor kleuters en groep 3.

4. Muziekproject beroepen

Wat wil jij later worden, moeder of chauffeur?
Piraat, prinses, politieagent? Of pretparkdirecteur?

Dit muzikale project is geschreven bij het vrolijke boek met liedjes ‘Ik weet wat ik worden wil’ van Erik van Os en Elle van Lieshout, met illustraties van Mies van Hout. In het boek staan 11 beroepenliedjes. Bij elk liedje vind je in dit project een muzikale activiteit waarbij ook aandacht wordt besteed aan taal, rekenen, executieve functies en sociaal-emotionele vaardigheden. Het project is in de kleutergroepen én groep 3 bij het thema beroepen te gebruiken of in te zetten gedurende het schooljaar.

5. Als ik later groot ben

Op school vraagt de juf wat de kinderen later willen worden.
Ze hebben volop ideeën, van politieagent tot postbode.
Alleen Juliette heeft nog geen idee.

Maak kennis met verschillende beroepen aan de hand van een dagelijks raadsel. Na het raadsel volgt een taal- of rekenactiviteit of muzikale activiteit waarbij een beroep uit het boek ‘Als ik later groot ben’ van Quentin Gréban centraal staat. Met dit project kan je ongeveer drie weken aan de slag.

6. Actiebladen beroepen

Jonge kinderen moeten ervaren om te kunnen begrijpen. Grijpen = begrijpen. Actief bezig zijn dus. Met deze actiebladen is het kind continu aan het ontdekken. Tijdens het ontdekken gebruikt het kind alle zintuigen. Dat zorgt voor een beter en breder begrip. Dit goedgevulde pakket van 162 pagina’s bevat twaalf sets actiebladen bij het thema beroepen, waarbij kinderen handelend bezig zijn en actief aan de slag gaan met activiteiten rondom geld, wegen, onderzoeken, sorteren, motoriek en meer.

7. Spellenpakket beroepen

Van astronaut tot tandarts…
Met dit spellenpakket maak je van elk beroep een kinderspel!

Er bestaan honderden beroepen in de wereld. Wat wil jij later worden? Hoe kies je een beroep dat bij je past? Door verschillende beroepen uit te proberen! In het echte leven kan dit niet altijd, maar met dit spellenpakket kunnen kinderen voor één dagje steeds een ander beroep testen. Dit pakket bevat tien spellen die je in grote en kleine groepen kunt aanbieden, waarbij meerdere doelen worden behaald maar vooral spelplezier voorop staat.

8. De haven

In dit project kom je alles te weten over de haven. Over schepen en kapiteins, je leert wie er werken in de haven, telt de containers, leest een plattegrond af, traint het geheugen, maakt golvenmuziek en nog veel meer.

Dit project is geschreven bij het boek uit de Willewete serie De haven, één van de kerntitels van dit jaar. Het boek is geschreven door Sanne Ramakers en Merel Vink. In dit project neem je de kinderen mee de haven in. Het project start met de startactiviteit waarbij een bewegingsactiviteit over schepen centraal staat. Daarna worden er ladingen bekeken, trainen de kinderen het visueel geheugen, worden de containers geteld, wordt een plattegrond afgelezen, navigeren de kinderen een schip naar zijn parkeerplaats, leren ze cijfers (zelfs in het Engels) en worden er gezellige muzikale activiteiten uitgevoerd. Het project bevat reken- en taalactiviteiten, muzieklessen, een spel- en bewegingsactiviteit, een les Engels en een activiteit natuur & techniek. Tenslotte worden er suggesties voor de hoeken gegeven.

Juf Janneke zei over dit project: ‘Een superproject. De kinderen gingen al glunderen toen ik over dit project vertelde. Ze waren vanaf het begin gegrepen. Ze dachten als kapiteins en havenmeesters en brachten de goederen overal naartoe. Ouders gingen zelfs op pad om naar het laden en lossen van het schip te kijken’.

9. Boer Boris en bakkertje Bas

Het paard van Boer Boris is jarig. Er moet taart komen.
Wie bel je dan? Bakkertje Bas natuurlijk!

In dit feestelijke project vol taart, gebak en de lekkerste broodjes staat het beroep ‘de bakker’ centraal. De kinderen kijken mee in de bakkerij van Bakkertje Bas en helpen met het maken en versieren van een verjaardagstaart voor het jarige paard. Het project is geschreven bij het prentenboek Boer Boris en Bakkertje Bas van Ted van Lieshout en Philip Hopman.

Dit project bevat activiteiten voor taal, rekenen en muziek. Daarnaast vind je in het pakket een bakactiviteit, een suggestie voor spel- en beweging, voor buitenspel en de spelhoek.

Uiteraard kunnen we niet alle projecten benoemen die we in onze digitale winkel hebben staan. Wil je bijvoorbeeld een project doen over de politie, de dokter, een astronaut of de kok? Neem dan een kijkje op onze website. Je vindt onze beroepenprojecten hier.