Spelend wijzer in de zomervakantie: 10 tips voor thuis

Het is (bijna) zomervakantie! Gelukkig hoeven jullie je thuis niet te vervelen dankzij deze tips van Sigrid en Janneke. Sigrid Olivier en Janneke van de Groes werken al jaren in het basisonderwijs en zijn ambassadeur van Kleuteruniversiteit. Zij geven tips voor thuis waarmee jonge kinderen ook tijdens de zomervakantie spelend wijzer worden. Kom maar op met de vakantie!

 • Hallo toekomstige ik
  Maak een tijdcapsule van een plastic bak of koffertje, waarin jullie verschillende spullen stoppen die passen bij de tijd van nu. Bijvoorbeeld een krant, foto’s, een brief van jouw kind voor zijn/haar toekomstige ik en natuurlijk een tekening die jouw kind heeft gemaakt! Wanneer maken jullie de tijdcapsule weer open? Zou het lukken om dat pas weer in de volgende zomervakantie te doen?
 • Download de gratis medaillespiegel
  Deze zomervakantie vinden de Olympische Spelen plaats. Ontdek samen welke sporten er worden uitgeoefend. Bespreek welke wedstrijden jullie leuk vinden om op televisie te volgen en welke Nederlandse sporters meedoen. Wie winnen er allemaal een prijs? Gebruik deze gratis download van Kleuteruniversiteit om een medaillespiegel bij te houden!
 • Post voor…
  Stuur een ansichtkaart naar opa, oma, juf, meester of de beste vriend(in) van jouw kind! Laat jouw kind een kaart kiezen in de plaatselijke boekwinkel of er zelf een maken. Leg aan jouw kind uit hoe je het adres op de kaart schrijft. Plak er een postzegel op en loop gezellig samen naar de brievenbus.
 • Stoepkrijtcompetitie
  Organiseer een stoepkrijtcompetitie in de buurt. Je kunt een onderwerp bedenken zoals zomer, kunst, eten/drinken of personen. Laat iedereen een prachtige stoepkrijttekening maken voor zijn of haar voordeur. Een deskundige jury kiest de top 3. De winnaar krijgt natuurlijk een doosje stoepkrijt!
 • Maak je eigen krant
  Pak een stapel oude tijdschriften en kranten en een stapel A4-papier. Blader er eerst een doorheen. Wat zie je allemaal? Maak nu zelf een nieuwe krant. Plak er foto’s en teksten bij. Stempelen en/of schrijven mag natuurlijk ook.
 • Wat staat er op het menu?
  Maak van jullie huis een echt restaurant. Zet de (tuin)tafel op een andere plek dan waar die normaal staat, zodat het extra bijzonder voelt. Laat jouw kind het menu bedenken en een menukaart knutselen. Wat hebben jullie allemaal nodig om deze gerechten te kunnen maken? Maak samen een boodschappenlijstje en laat jouw kind helpen met de boodschappen vinden in de winkel(s). Dan is het tijd om samen te gaan koken, de tafel te dekken en tot slot: etenstijd! Wie serveert de gerechten?
 • Speeltuinentest
  In jullie woonplaats zijn waarschijnlijk veel meer speeltuinen dan die waar jullie vaak naartoe gaan. Bezoek eens andere speeltuinen en organiseer een speeltuinentest. Houd op papier bij welke speeltuinen jullie hebben bezocht, laat jouw kind de speeltoestellen tekenen en geef elke speeltuin een cijfer. Welke speeltuin is de allerleukste?
 • Maak de foto
  Speel het foto-opdrachtenspel terwijl jullie een wandeling maken. Dit gaat als volgt: geef jouw kind opdrachten wat hij/zij op de foto moet zetten. Bijvoorbeeld een rode auto, een hoge boom, iets blauws, of een fiets met een zitje achterop. Je kunt de opdrachten mondeling geven of een fotobingo-kaart maken. Tijdens het foto-opdrachtenspel kijken jullie opeens op een heel andere manier naar de omgeving.
 • Actiebladenpret
  Ga met de actiebladen van Kleuteruniversiteit aan de slag. Bestel een pakket via de webshop van Kleuteruniversiteit. Na aanschaf staan de bladen meteen digitaal in je account. Met actiebladen gaan de kinderen actief aan de slag. Ze zijn niet alleen heel leerzaam, maar vooral erg leuk!
 • Plassen stampen
  Regent het? Geen probleem! Trek regenkleding en kaplaarzen aan en ga naar buiten. Wanneer je een plas tegenkomt, is iedereen verplicht om in de plas te stampen. En als iemand onder een boomtak gaat staan, moet diegene eraan schudden. Of laat jouw kind met een tak een tekening maken in een modderpoel.  

Hebben jullie een van deze activiteiten gedaan? Deel het op Instagram en tag @kleuteruniversiteit! Wil je meer tips voor activiteiten om te doen in de zomervakantie? Volg Kleuteruniversiteit dan op Instagram of Facebook.