Over twee weken is het zover.. de lente begint! De bloemen komen op, lammetjes worden geboren, de koeien mogen naar buiten en de zon laat zich steeds vaker zien. Natuurlijk wil je aandacht geven aan dit seizoen. Wij hebben een ruim aanbod aan lente-projecten. Om de lente te vieren hebben wij 9 hele leuke projecten op een rijtje gezet waar je lentekriebels van krijgt! Hoe vieren jullie de lente? Laat het ons weten!
1. Kolletje & Dirk, daar is de wolf
Kolletje en Dirk gaan in het bos op zoek naar de wolf. Ze zien een staart, poot of oor tussen de struiken of achter een boom.
Maar een wolf heeft toch geen pluimstaart? Of een wroetneus? Of stekels? Waar zit de wolf verstopt?
Ga met Kolletje en Dirk mee, op zoek naar de wolf! Dit natuurproject is geschreven bij het prentenboek ‘Kolletje & Dirk, Daar is de wolf’ van Pieter Feller en Natascha Stenvert. Het bevat taal- en rekenactiviteiten, een creatieve activiteit, een spel- en bewegingsles, een muziekles en suggesties voor natuuronderwijs. Met dit project kun je ongeveer drie weken aan de slag.
2. Boer Boris en de eieren
Boer Boris, kom eens kijken! Kom eens kijken bij de kippen! Hun eitjes zijn niet wit of bruin, maar gekleurd en met strepen en stippen.
In dit project, geschreven bij het boek ‘Boer Boris en de eieren‘ van Ted van Lieshout en Philip Hopman, draait alles om Pasen en lente. Het project bevat activiteiten voor taal, rekenen, natuur, muziek, spel, motoriek, mindfulness, kunstzinnige vorming en de creatieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Met het project kun je drie weken aan de slag. Let op: rondom dit prentenboek is eerder een project van Kleuteruniversiteit verschenen. Dat oude project is inmiddels niet meer beschikbaar, en dit nieuwe project uit 2024 is volledig anders met nieuwe lessen.
3. Blij met een bij
Egel is bezorgd. Er groeien geen appels aan haar boom. Uil weet waarom: appels gaan pas groeien als de bijen stuifmeel op de bloemen achterlaten. Maar Egel ziet bijna nooit bijen in haar tuin. Ze bedenken een plan om de bijen naar haar tuin te lokken.
Leer meer over de bijen en laat de kinderen ontdekken wat zij zelf actief kunnen bijdragen aan het behoud van de bijen. Dit project is geschreven bij het boek ‘Blij met een bij‘ van de Klimaatjes serie van Judith Koppens, Andy Engel en Nynke Mare Talsma en bevat activiteiten voor rekenen, taal, spel en beweging, natuur, techniek, beeldende vorming en drama, burgerschap en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je vier weken aan de slag.
4. Dat is mijn bloem!
Eekhoorn is zo blij. Het is lente en er bloeit een perfecte bloem – en Eekhoorn heeft besloten dat het zijn bloem is. Na wat er in de herfst met de blaadjes is gebeurd, neemt Eekhoorn geen enkel risico… Hij moet zijn bloem beschermen!
De makers van het prentenboek ‘De blaadjesdief‘, Alice Hemming en Nicola Slater, maakten een vrolijk en grappig prentenboek over de lente: ‘Dat is mijn bloem!’. Dit project bij dat boek bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je vier weken aan de slag.
Bij dit reguliere project, is ook een L.I.F.T. project verschenen! L.I.F.T. staat voor Leren, Inspireren, Fantaseren en Talenteren en is ontwikkeld om kinderen creatief en flexibel te laten denken. Ideaal voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, al mag iedereen in de lift stappen. In dit L.I.F.T. product bij het boek ‘Dat is mijn bloem!’ van Alice Hemming, vind je vijf uitdaagtips, twaalf Denksleutel-opdrachten en een activiteitenblad.
5. Rikki en Mia de kip
Rikki en Mia de kip zijn dikke vrienden. Geen wonder dat Rikki ongerust is als hij Mia op een dag niet kan vinden in het kippenhok. Uiteindelijk ziet hij haar zitten, achter in de tuin. Maar wat doet ze opeens vreemd …
Dit project bevat activiteiten bij het boek ‘Rikki en Mia de kip‘ van Guido van Genechten. Leg de diverse dilemma’s voor aan de kinderen en laat hen stemmen op de oplossingen die ze erbij vinden passen. De stemmen bepalen de activiteiten, Laat je verrassen door het verloop!
6. Insecten project
Er leven onvoorstelbaar veel mini-diertjes op deze wereld. Wist je dat er meer dan een miljoen soorten insecten zijn?
Leer alles over de kriebelbeestjes in en rondom huis met dit project bij ‘Het dikke kriebelbeestjesboek‘ van Marianne Busser en Ron Schröder met vrolijke illustraties van Ivan en Ilia. Het project bevat taal- en rekenactiviteiten, activiteiten voor natuur en techniek, muzieklessen, een spel en bewegingsles, een les Engels en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je zeker vier weken aan de slag.
7. Rupsje Nooitgenoeg
Op een mooie zondagmorgen ging de zon stralend en warm op en uit een eitje kroop een piepklein hongerig Rupsje. Hij ging op weg om eten te zoeken.
In dit project, geschreven bij het boek ‘Rupsje Nooitgenoeg‘ van Eric Carle, staan de dagen van de week centraal. Het project bevat activiteiten voor taal, rekenen, natuur, muziek, Engels, mindfulness en de creatieve ontwikkeling. Hiermee kun je drie weken aan de slag. Let op: rondom dit prentenboek is eerder een project van Kleuteruniversiteit verschenen. Dat oude project is inmiddels niet meer beschikbaar, en dit nieuwe project uit 2024 is volledig anders met nieuwe lessen.
8. Actiebladen lente
Dit goed gevulde pakket van 138 pagina’s bevat 12 sets actiebladen in lentesfeer, waarbij kinderen handelend bezig zijn en actief aan de slag gaan met activiteiten rondom oriëntatie, onderzoeken, meten, motoriek, waarnemen en meer.
Jonge kinderen moeten ervaren om te kunnen begrijpen. Grijpen = begrijpen. Actief bezig zijn dus. Met deze actiebladen is het kind continu aan het ontdekken. Tijdens het ontdekken gebruikt het kind alle zintuigen. Dat zorgt voor een beter en breder begrip.
9. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader.
Poep is een dankbaar onderwerp in de kleutergroep. Vieze woorden en dingen vinden kleuters reuze interessant. Hoe leuk is het dat dit project helemaal over poep gaat! Het project is geschreven bij de klassieker ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ van Werner Hofzwarth en Wolf Erlbruch. In dit boek gaat de kleine mol naar verschillende dieren om te ontdekken of zij op zijn kop hebben gepoept. Bij elk dier voer je twee activiteiten uit op het gebied van rekenen, taal, kunstzinnige vorming, muziek en spel en beweging. Met dit project kun je drie weken aan de slag.