Inspiratieblog: projecten voor tijdens de herfst

Terwijl we genieten van de laatste mooie zomerdagen kijken we alvast vooruit. Binnenkort start de herfst, een gezellige periode. We kunnen ons goed voorstellen dat je al bezig bent met het bedenken van een thema. Daar helpen we je graag een handje bij! In deze blog lees je tien verschillende tips:

KET-project: Twee vechtende eekhoorntjes

Twee eekhoorntjes willen allebei dezelfde dennenappel hebben voor hun wintervoorraad.
Het is de laatste die er in het woud te vinden is. Uh-oh, dat wordt ruzie!

De zomer is voorbij, het is herfst in het bos. De winter komt eraan. Alle dieren beginnen met het aanleggen van een wintervoorraad. Behalve één eekhoorn. Dit is Eduard. Hij wil nog niets van een winterslaap weten.
Op een dag ontdekt hij dat al zijn eten op is. Als hij in het bos is, vindt hij een lekkere, sappige dennenappel. Die moet hij hebben! Maar … hij is niet de enige. Wie krijgt deze te pakken? Dit KET-project bevat woordenschatactiviteiten voor kinderen met een vertraagde taalverwerving die extra taalbehoeften hebben en sluit aan bij het reguliere Kleuteruniversiteit project ‘Twee vechtende eekhoorntjes’, gebruikmakend van het gelijknamige boek van Rachel Bright en Jim Field.

Engels met kleuters – thema herfst

Het geven van Engels in de onderbouw zonder het gebruik van een methode is absoluut mogelijk. Je kunt prima volstaan met materialen uit de groep. Hoe? Dat kom je snel genoeg te weten wanneer je aan de slag gaat met dit project. Dit pakket bevat korte dagelijkse en speelse activiteiten voor vier weken rond het thema herfst en is ook in te zetten naast een regulier project.

Juf Tera zegt over dit project: Vooral het liedje ‘Get your rainboots …’ viel heel erg in de smaak. Het werd de hele dag door gezongen. Volgend jaar komt ’t zeker weer uit de kast!

Wat nu Olivier?

Het project begint zodra er een verdrietige beer in de klas verschijnt. Beer Olivier is de weg kwijt, kunnen de kinderen hem helpen? Gedurende het project leert beer Olivier de kinderen iets over de herfst, en leren zij hem wat je het beste kunt doen als je de weg kwijt bent. Ondertussen wordt het beregezellig in de klas: de kinderen nemen berenknuffels en boeken over beren mee. Pas als beer Olivier alles weet, komen zijn vader en moeder hem weer halen. Eind goed al goed! Dit project is geschreven bij het boek Wat nu Olivier? van Phyllis Root met illustraties van Christopher Denise.

Natuur en techniek: Een gat in mijn emmer

Beer heeft een prachtige tuin vol grasklokjes … maar door de droogte hangen ze helemaal slap. Als Beer ze water wil geven merkt hij: Er zit een gat in mijn emmer!

In dit vakoverstijgende project gaan de kinderen, samen met Beer, op zoek naar een manier om de emmer te repareren. Want weet je? Een gat in je emmer kan voor een heleboel avonturen zorgen! Je kunt, na de inleidende activiteiten, zelf kiezen in welke volgorde je de activiteiten wilt aanbieden. Deze activiteiten staan boordevol uitdagingen voor de klas, zodat de kinderen technisch aan de slag kunnen. Dit project is geschreven bij het boek Een gat in mijn emmer van Dieter Schubert en Ingrid Schubert.

Juf Miranda vertelt: Vooraf had ik verteld dat we vier weken over een emmer zouden werken. “Wat saai”. zei één van de kinderen. Maar toen we het thema afsloten klonk er een welgemeend ahhhh… door de klas. Ze hadden nog wel even door kunnen werken!

Vind je het wel leuk om meer te gaan werken met natuur en techniek, maar niet per se met dit project? Kijk dan eens naar het project Wouter Kabouter.

Peuterproject: Luuk en lotje in de herfst

Het is herfst.
Ga met de tweeling Luuk en Lotje mee naar buiten!

Dit pakket bevat dertien kringactiviteiten voor rekenen en taal, een spel- en bewegingsles, een creatieve opdracht en twee spellen om samen te spelen bij het boek Luuk en Lotje; Het is herfst! van Ruth Wielockx. De activiteiten zijn te gebruiken op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, asielzoekerscentra of scholen waarbij het niveau van de kinderen lager ligt dan gemiddeld.

Kralenplanken herfst

Heb jij ronde kralenplanken in de klas? Perfect voor kinderen die wel een extra uitdaging kunnen gebruiken. Voor het thema herfst vind je in de project 20 voorbeelden voor de ronde kralenplank, inclusief uitleg. In dit pakket zitten voorbeelden van o.a. een uil, kabouter, heks, vos een eekhoorn en meer.

Muziek en beweging in de herfst

Dit pakket bevat een lessenserie van vier lessen met muziek en bewegingsactiviteiten bij het boek Noten van Paula Gerritsen. Elke les duurt ongeveer een half uur. Dit muziekproject past perfect bij het Herfst project Ontdek de herfst – Noten.

Spellenpakket herfst

Herfst! Pluk de appels! Vang een mug! Pak de paddenstoelen! Vlug …
Appels, eekhoorns, uilen, spinnen, doe maar mee! Je gaat vast winnen.

Een herfstpakket vol spellen om spelenderwijs te oefenen met tellen, begrippen, visueel geheugen, motoriek, kleur- en vormherkenning en letters. Dit pakket is te gebruiken naast een regulier thema.

Juf Eline zegt over dit pakket: De spellen zijn zeer origineel en hebben allemaal een enorm leuke twist!

Project kabouters

Help de kabouters mee en breng deze herfst een bezoekje aan het bos! De kinderen helpen Moontje die verdwaald is in het bos, ze pakken de koffers van de vogels mee in, maken figuren van herfstvruchten, organiseren een afscheidsfeest voor egel, verbinden de gewonde poot van het konijn, kijken naar de beestjes die de spin vangt en doen nog veel meer kabouterklusjes! Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, een bewegingsles, Engelse les, sociaal-emotionele les, natuuractiviteiten en suggesties voor de hoeken voor vier weken bij het boek ‘De vier kaboutertjes in de herfst’ van Marianne Busser en Ron Schröder, met illustraties van Hanneke de Jager.

Juf Jola zegt: Wat baalde ik dat Sinterklaas aankwam. Ik had nog wel een maand door willen gaan met dit project!

Bewegingslessen najaar

Dit project bevat bewegingslessen passend bij de start van het nieuwe schooljaar, Kinderboekenweek, feest, circus, dieren(dag), herfst en Sint-Maarten. Genoeg ideeën en suggesties om het hele najaar mee aan de slag te gaan. In het pakket zitten zowel spellessen als gymlessen.

Mocht je na het lezen van deze tips nog niet voldoende inspiratie hebben, neem dan gerust een kijkje op de website. We hebben in de winkel namelijk nog meer herfstprojecten!