De eerste weken van het nieuwe schooljaar staan in het teken van kennismaken. Suus werkt in de startgroep van de Klimopschool (ZMLK onderwijs) en Anouk werkt in groep 1/2 op IKC de Lindelaar. Beiden zijn al jaren ambassadeur van Kleuteruniversiteit. In deze blog geven ze je tips voor de eerste weken van het nieuwe schooljaar.
Kennismakingsactiviteiten
In de eerste weken draait het om elkaar te leren kennen. Mogelijk kent (een deel van) de groep elkaar al. Naast de bekende kennismakingsspellen zijn er ook activiteiten die je kan inzetten deze weken.
Spel van thuis
Begin met het organiseren van een spelletjesdag. Laat de kinderen een spel van thuis meenemen. Voorwerpen van thuis roepen belangstelling en verhalen over thuis op. In de kring presenteren ze het meegenomen spel. Ze leggen uit hoe het spel werkt en hoe het gespeeld wordt. Tijdens het speel- en werkmoment krijgen de kinderen gelegenheid te spelen met hun meegenomen spellen. Omdat ze in de kring aan elkaar verteld hebben over het spel, worden ze nieuwsgierig en zijn ze gemotiveerd om te spelen. Anouk zag het volgende: ‘Ik zag de kinderen betrokken en fanatiek de spellen spelen en uitleggen. Het was mooi om te zien hoe de kinderen die anders wat zoekende zijn in al het nieuwe materiaal in de groep, nu open en betrokken aan het kletsen waren over hun vertrouwde spel van thuis. Gesprekken over hoe het thuis gespeeld wordt, met wie en waar kwamen ook vanzelf op gang waardoor het kennismaken met elkaar vanzelf ging.’
Maatjesmiddag
In de groep van Anouk is het op woensdag maatjesmiddag. Dit kan natuurlijk op elke dag zijn, maar zo midden in de week vindt Anouk een fijn moment. De kinderen krijgen dan een maatje toegewezen waarmee ze die dag spelen. Dit is een klasgenoot die het kind nog niet zo goed kent en waar het uit zichzelf niet zo snel mee zou spelen. Zo leren ze alle kinderen in de klas kennen. Begin met een moment van tien minuten. Zodra de groep meer gewend is aan het concept van maatjesmiddag, kun je de tijd verlengen. Dit moment werkt verhelderen en opent de ogen van sommige kinderen. Het zorgt ervoor dat ze even los van dat ene vriendje of vriendinnetje. Daarnaast leren de kinderen samen te werken.
Boekenbeurt
Laat de kinderen om beurten een boek van thuis meenemen en vraag ze er over te vertellen. Wat vinden ze leuk aan het boek? Wie leest het boek vaak voor? Wat is de beste plek in huis om het boek te lezen? Op deze manier leren de kinderen meer over elkaar en werk je aan boekpromotie.
Speurtocht
Bij Susanne op school starten ze het schooljaar met een speurtocht door de gebouw. De kinderen werken in kleine groepen met elkaar samen. Ze leren hierdoor de school en elkaar beter kennen. Ze overleggen met elkaar waar ze naartoe gaan, waar ze denken dat bepaalde plekken in de school zijn en op deze manier worden ze op een leuke manier gestimuleerd om met elkaar in gesprek te gaan.
Wanneer een speurtocht door de school niet haalbaar is om welke reden dan ook, zou je er ook voor kunnen kiezen om een materialenspeurtocht te maken in de klas. Zo leren de kinderen met elkaar waar ze alle materialen in de klas kunnen vinden en weer kunnen opruimen.
Naast deze spelideeën zijn er de afgelopen jaren al meerdere blogs geschreven met tips om het schooljaar fijn met elkaar te starten. Hieronder staan een aantal vermeld.
Zoals deze blog van ambassadeurs Rosan en Chantal met een leuke gratis download voor een introductiespel:
Wat denk je van deze blog met weer een leuke maar vooral hele praktische gratis download met groeikaarten zodat het geven van feedback een vast onderdeel wordt van je dagelijkse routine:
En misschien doe je nog een leuk idee op na het lezen van deze blog over het organiseren van een spelles!
Deze blog van ambassadeurs Janneke en Daniëlle staat ook vol goede en leuke ideeën voor de gouden weken.
Wij hopen dat je de blog met plezier gelezen hebt en nu ook enthousiast en vol inspiratie aan de slag kunt met het vormen van een fijne groep na de zomervakantie. Je kunt ons volgen op instagram @jufsuusinactie en via @jufnoek. Heb je nog vragen, stel ze dan gerust via de Facebookgroep ‘Vrienden van Kleuteruniversiteit’.