9 x projecten voor in de winter

De winter staat alweer voor de deur! Voor deze winterse periode hebben we voor jou projecttips op een rijtje gezet die in dit seizoen bruikbaar zijn. Een aantal oude bekende projecten, maar ook nieuwe pareltjes!

Leuk om in de klas aandacht aan te besteden! Voor welk project ga jij?

1. Kleine tractor in de sneeuw

Het is winter. Kleine Tractor vindt dat niet fijn, hij voelt zich triest.
Of is de winter misschien leuker dan hij denkt?

Ga met Kleine Tractor op pad en raad na elke activiteit wat hij een volgende keer gaat beleven. Dit project is geschreven bij het prentenboek ‘Kleine Tractor in de winter‘ van Natalie Quintart en Philippe Goossens. Het bevat een gevarieerd aanbod voor ongeveer drie weken.

2. Kerst – ergens in de sneeuw

Het is bijna Kerstmis. Overal in de stad zijn mensen in kerststemming, het licht en de warmte stralen je van achter de ramen toe. Behalve in één huis: het huis van Sofie.

Kerst is een feest van licht en samenzijn en dat is precies wat Sofie in het boek ‘Ergens in de sneeuw’ van Linde Faas mist. Tijdens dit project doe je samen met de kinderen activiteiten die aansluiten bij het kerstgevoel van verstilling, van aandacht voor de ander, van geven, van verwondering, van vieren en samenzijn. Zou het voor Sofie toch nog Kerstmis worden? Je ontdekt het in dit warme, sfeervolle kerstproject.

3. Boer Boris in de sneeuw

Boer Boris nodigt je uit op zijn schaatsfeest.

Maak samen met hem plezier in de sneeuw en op het ijs! De wintertijd is aangebroken op de boerderij van Boer Boris. Nu de sloot is bevroren wil hij een schaatsfeest houden. Hij vraagt de kinderen mee te helpen om de sneeuw van het ijs te schuiven. Doe mee met de sneeuw- en ijspret in dit project voor zo’n drie weken bij het boek ‘Boer Boris in de sneeuw‘ van Ted van Lieshout en Philip Hopman.

4. Kabouterpad Winter

Loop met de kinderen dit Kabouterpad en maak binnen en buiten kennis met al het moois tegen dat de winter te bieden heeft, onder leiding van Kabouter Klaas. Ideaal om als uitgangspunt van het thema winter te dienen. Met 25 opdrachten voor zowel binnen als buiten, mooie bijlagen en duidelijke instructiekaarten. Dit winterse kabouterpad is zowel met als zonder sneeuw buiten prima te gebruiken. Succes verzekerd!

Fabine vertelt: “Wat een mooi kabouterpad! De kinderen leren door zelf te ervaren( ruiken, voelen, doen), en dat gaat met dit kabouterpad heel goed! Een aanrader, om eens te doen.”

5. Wolfje wil naar huis

Wolfje raakt in een sneeuwstorm zijn roedel kwijt en is helemaal alleen in de donkere nacht.
En dan is het fijn als iemand je helpt om weer thuis te komen.

Dit project voor 3 weken bestaat uit taal- en rekenactiviteiten, een Engelse les, sociaal-emotionele lessen, natuur & techniek en lessen rondom kunstzinnige oriëntatie. De activiteiten zijn geschreven bij het boek ‘Wolfje wil naar huis‘ van Rachel Bright & Jim Field.

6. Spellenpakket winter

Springen met de pinguïns, letters in de kou, fijn een sneeuwpop maken, win ik het van jou? Dan een uiltje knappen, zoek de dieren op … en ga met je pinguïn, heel snel naar de top!

Een prachtig, origineel winterpakket met tien spellen waarmee de kinderen spelenderwijs veel vaardigheden oefenen zoals: tellen, visueel geheugen, motoriek, kleur- en vormherkenning, begrippen en letters.

Daniëlle vertelt: “Het spellenpakket is veelzijdig, makkelijk in gebruik en enorm kleurrijk en passend bij de kleuters. Vooral het dobbelspel en de memorie kaartjes vielen enorm in de smaak bij de kinderen. Ik heb het spellenpakket ingezet als aanvulling van de kringen en de verwerking hiervan maar veel spellen hebben ook een plekje gekregen in een van de hoeken zoals de rekenhoek. Ik raad iedereen het spellenpakket aan omdat het ongeacht je centrale boek, methode of werkwijze het pakket ten alle tijden goed inzetbaar is en een mooie aanvulling van je thema.”

7. Actiebladen winter

Dit pakket bevat twaalf sets actiebladen in het thema winter, waarbij kinderen handelend bezig zijn en actief aan de slag gaan met activiteiten rondom temperatuur, voorzetsels, motoriek, programmeren, cijfers, letters en meer.

Janneke vertelt: “De kinderen zijn zo getriggerd tot het uitvoeren van de leuke opdrachten, dat ze helemaal niet doorhebben dat ze ondertussen ook aan het leren zijn!  Superleuk ook weer dat er differentiatie in de activiteiten zit, zo kun je het helemaal aanpassen aan het niveau van je klas, zoals bijvoorbeeld bij het programmeren waarbij we coördinaten in een raster af leren lezen. Voor de jongsten pak je een raster met weinig figuren, voor de middelste een wat groter raster en voor de oudsten of kinderen die meer uitdaging nodig hebben zit er echt wel een uitdagend raster in. Het actiebladenpakket winter is een aanrader voor in elke klas!”

 

8. Wat een winterslaap! 

17/12/2021: Let op! Het bijbehorende en benodigde prentenboek, ‘Wat een winterslaap!’, is moeilijk verkrijgbaar in boekwinkels. Je hebt het boek wel nodig voor uitvoering van het project. Het boek is mogelijk nog wel in de bibliotheek beschikbaar.

Schildpadden houden niet van de winter. Waarom niet? Gewoon niet. Maar wat moet Schildpad, als hij geen rustig slaapplekje kan vinden? Moet hij dan de hele winter maar zijn ogen openhouden?

In dit project vind je reken- en taalactiviteiten, een creatieve opdracht, een les Engels en een bewegingsles bij het boek Wat een winterslaap! van Katy Hudson.

9. Winter – Wilde dieren in de sneeuw

17/12/2021: Let op! Het bijbehorende en benodigde prentenboek is moeilijk verkrijgbaar in boekwinkels. Je hebt het boek wel nodig voor uitvoering van het project. Het boek is mogelijk nog wel in de bibliotheek beschikbaar.

Maak kennis met de leukste wilde dieren in de sneeuw.

Dit sfeervolle winterproject met als thema ‘wilde dieren in de sneeuw’ is elke winter te gebruiken, ook als er geen sneeuw ligt. Het project bevat volop activiteiten en suggesties voor de hoeken aan de hand van het boek ‘Wilde dieren in de sneeuw‘ dat samengesteld is door Marja Baeten en het WNF, met illustraties van Gertie Jaquet. Met dit project kun je drie tot vier weken aan de slag.

Enkele activiteiten in dit project komen overeen met activiteiten uit het eerder verschenen project winter – ijsberen en pinguins. Aangezien het prentenboek bij dat project niet meer leverbaar is, is dit nieuwe alternatief ontwikkeld. ‘Wilde dieren in de sneeuw’ heeft zeker genoeg nieuwe activiteiten en is niet per sé een vervanging van het vorige project.