Het is bijna Kerstmis. Overal in de stad zijn mensen in kerststemming, het licht en de warmte stralen je van achter de ramen toe.
Behalve in één huis: het huis van Sofie.
Zou het voor Sofie toch nog Kerstmis worden? Je ontdekt het in dit warme, sfeervolle kerstproject bij het boek ‘Ergens in de sneeuw‘ van Linde Faas. Het project bevat activiteiten voor rekenen, taal, muziek, kunstzinnige vorming, drama, mindfulness en spel en beweging voor twee tot drie weken.
*** Let op! De aankoop van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld, zie ook onze gebruiksvoorwaarden.
Van de auteur
Het is bijna Kerstmis. Overal in de stad zijn mensen in kerststemming, het licht en de warmte stralen je van achter de ramen toe. Behalve in één huis: het huis van Sofie. Haar vader is veel te druk om het huis te versieren en een kerstboom op te zetten. Als Sofie door de stad dwaalt, steekt er een sneeuwstorm op. En midden in die witte wereld doemt opeens een gedaante op: een eland, die haar meeneemt naar het winterbos. Daar staat, tussen alle grote bomen, een kleine dennenboom, als een kerstboom zonder versiering …
Kerst is een feest van licht en samenzijn en dat is precies wat Sofie in het boek Ergens in de sneeuw van Linde Faas mist. Tijdens dit project doe je samen met de kinderen activiteiten die aansluiten bij het kerstgevoel van verstilling, van aandacht voor de ander, van geven, van verwondering, van vieren en samenzijn. De kinderen volgen de dwaaltocht van Sofie en ontdekken of ook zij dit kerstgevoel vindt.
Rode draad: Sofie droomt van sneeuw, cadeautjes, muziek, sterren en lichtjes. Na elke activiteit uit dit project ontsteek je met de kinderen een lichtje. Bedenk zelf wat voor lichtjes je hiervoor gebruikt, denk aan LED waxinelichten, kaarsen of lampjes. Kies een plek waar je deze lichtjes neerzet: op de verteltafel, rondom de kerstboom of op elke groepstafel. Maak het op deze manier elke dag wat lichter op weg naar het kerstfeest.
Het project start met een witte wereld in het lokaal. Hoewel het niet meer zo vaak sneeuwt met Kerst, geeft dit wel het ultieme wintergevoel. In deze witte wereld vinden de kinderen het boek Ergens in de sneeuw. Het verhaal wordt voorgelezen en er wordt een winterse verteltafel ingericht.
Hierna volgen activiteiten op het gebied van taal, rekenen, muziek, drama, kunstzinnige vorming, mindfulness en spel en beweging. De kinderen leggen kleurrijke slingers voor de kerstboom en trainen het auditief geheugen, ze dansen uitbundig en ingetogen op kerstmuziek die door de kinderen zelf wordt gemaakt, ze seriëren kerstversiering, ze navigeren Sofie over het ijsmeer naar de kleine dennenboom en leren zo de beginselen van het programmeren, maken zelf bijzondere versieringen voor de kerstboom en nog veel meer.
Het project wordt afgesloten met een sfeervolle activiteit waarbij de kinderen zelf V het verhaal Ergens in de sneeuw vertellen. Voorin het project vind je een lesrooster. Op de materialenkaart zie je welk materiaal je voor elke activiteit nodig hebt. Wanneer je een bijlage nodig hebt, wordt dat bij de activiteit onder het kopje ‘benodigdheden’ vermeld. Druk de bijlage af, knip de afbeeldingen uit en lamineer deze indien nodig.Â
We wensen je een fijne, sfeervolle kersttijd toe!
Lesdoelen
Download hier de lesdoelen van dit project.
Boek nodig?
Koop het bijbehorende boek rechtstreeks bij onze partner Leesvink:
Maartje Ramakers –
Dit boek is een van mijn favorieten voor de kerst. Het is een prachtig verhaal dat gaat over Sofie en de dingen die ze ontdekt wanneer ze op zoek gaat naar het onbekende. Liefde voor de mensen om wie je geeft en de kleine dingen staat in dit boek centraal. Een mooie boodschap voor de kerstperiode.
Twee weken hebben we over dit boek gewerkt, maar het zou gemakkelijk langer kunnen met de inhoud van dit project. Wat staan er mooie, bruikbare activiteiten in! Niet alleen gericht op taal en rekenen, ook ideeën waarmee je aandacht besteedt aan de sociaal emotionele, motorische en creatieve ontwikkeling. Mijn favoriete activiteit was ‘tussen de vlokken’. Ik vond het mooi om te zien hoeveel plezier kinderen ervaren als ze spelenderwijs aan de slag gaan met klanken en letters. Door het zoeken naar de letters in de ‘sneeuw’ was het groepje kinderen direct enthousiast en het verraste me hoeveel klanken er al bekend waren. De gemaakte woorden werden zelfs gelezen.
Dit project is zeker een aanrader om het jaar op een rustige manier af te sluiten!
Chantal Groeneveld –
Wauw! Wat een prachtig project bij het gelijknamige boek. De prenten die in het boek staan, zijn prachtig en spreken tot de verbeelding. De kerstgedachte komt er erg mooi in terug en de kinderen konden dit ook goed verwoorden. “Met kerst ben je samen en help je elkaar, ook als je elkaar niet zo goed kent.” Vooral toen de kinderen de kerstboom mochten versieren, waren ze enorm enthousiast en betrokken. Thuis wilden ze ook een kleine kale kerstboom die ze konden gaan versieren.
Al met al een prachtig project waar je mee aan de slag kunt gaan tijdens de kerstperiode. Je kunt de 3 weken tussen sint en kerst heel mooi met dit project vullen!
Renate van Ruijven –
Wauw wat een prachtig project, bij een prachtig boek! Dit project zorgt er echt voor dat de kerstgedachte, samen, waar het voor mij allemaal om draait mooi naar voren komt. Samen opzoek naar lichtpuntjes, samen zijn tijdens kerst, maar ook samenwerken komen zowel in het project als in het boek naar voren. Ook de herkenning en het zorgen voor elkaar sloten goed aan bij de kerstgedachte. Kortom een fantastisch project om mee aan de slag te gaan!
De les ‘Noorderlicht’ was favoriet. Samen bekeken we tijdens de pauze filmpjes over hoe het noorderlicht ontstaat en hoe het eruit ziet. De kinderen hebben geluidloos zitten kijken. Echt een aanrader!
rosanvangessel1 –
Wat een onwijs mooi project bij het gelijknamige boek van Linde Faas! Helaas lag er in de Kerst periode geen sneeuw, maar ondanks dat is dit project zeker de moeite waard. Alleen al bij de project-opening wanen de kinderen zich in een wonderbaarlijke witte wereld en dat zorgt meteen voor betrokkenheid! In het verhaal volgen de kinderen Sofie en gaan ze op zoek naar het echte Kerstgevoel.
Vooral bij de les “Iets bijzonders” waren ze enorm enthousiast. In tweetallen werden er manieren bedacht om de kale Kerstboom toch te kunnen versieren. Vol enthousiasme werd er van alles bedacht en hadden we uiteindelijk een prachtige boom in de klas staan. Toen ik vroeg hoe ze zich voelden wanneer ze naar de boom keken kwamen er vooral woorden als trots en blij naar voren. En dat met een enorme glimlach! Na elke activiteit kun je een lichtje aansteken. Op deze manier hebben wij afgeteld naar de Kerstviering bij ons op school. Tijdens de Kerstviering waren alle lichtjes aan en hebben we nog een keer naar het verhaal van Sofie geluisterd. Zelfs nu vragen ze nog wel eens of we de lichtjes van Sofie nog eens aan kunnen steken, want dat was zo mooi!
Met dit project kun je gemakkelijk 2 tot 3 weken aan de slag. Kortom: Een prachtig project en zeker de moeite waard om te gebruiken in de Kerst-periode!