Terugblik op 2018 met ambassadeur Annelieke

We blikken terug op 2018 met ambassadeur Annelieke. Haar favoriete project is: Verkeer en vervoer.

Het leukste project van het jaar 2018 kiezen is echt een onmogelijke opgave! Zelfs het maken van een top 3 vind ik al erg lastig want er zijn zoveel leuke projecten! Toch moest ik een keuze maken en ik heb gekozen voor het project Gewonnen, verkeer en vervoer. Ik heb dit project gekozen met een blik op het nieuwe jaar want het thema van de Kinderboekenweek 2019 is ‘Reis mee!’ Het is echt een super leuk en uitgebreid project waar je ook tijdens de Kinderboekenweek heel veel mee kunt doen. Bij het project hoort het boek ‘Gewonnen’, geschreven door Ruth Wielockx. Dit is echt een geweldig boek omdat aan het eind blijkt dat er niemand kan winnen want ze zitten in de draaimolen. De kinderen snapten er eerst helemaal niks van maar na nog een keer lezen lagen ze dubbel van het lachen. Ze vonden het een super leuk boek.

Tijdens het project hebben we:

  • Geluisterd naar de beginletter en het voertuig op de juiste letter geparkeerd.
  • De voertuigen gesorteerd op het aantal klankgroepen
  • De voertuigen in verschillende categorieën verdeeld (lucht/ land/ water)
  • Mensen in en uit de bus laten stappen
  • Een snelheidswedstrijd gedaan en de 1ste, 2de en 3de plaats bepaald.
  • Een gymles met voertuigen waarbij we wedstrijdjes hebben gedaan

Maar de allerleukste activiteit was toch wel gooi maar vol! Hierbij moesten de kinderen met bekertjes waterflessen vullen (met ‘benzine’). We vergeleken de inhoud, waar zit de tank het meest vol en we telden hoeveel bekertjes water er in iedere fles gingen.

Een hele leerzame les vond ik de les waarbij we de draad van het verhaal gingen doen. We hadden inmiddels al een aantal activiteiten gedaan en wisten de kinderen na een aantal keer voorlezen nog in welke volgorde de voertuigen voorbij kwamen in het boek? Samen maakten we de draad van het verhaal waardoor het verhaal nog meer ging leven.

Het is echt een heel erg leuk en uitgebreid project. En natuurlijk niet alleen maar te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek maar ook prima al eerder tijdens een thema verkeer en/of vervoer! Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Laat je het weten via de Facebookgroep Vrienden van Kleuteruniversiteit?

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.