Een nieuw schooljaar: een geweldige start met Agent en Boef

Zou je graag het schooljaar willen beginnen met een project wat de kinderen enorm aanspreekt én waarmee je gelijk aandacht besteedt aan het belang van regels? Dieke Grootscholten is werkzaam op WSKO Joannesschool en is ambassadeur van Kleuteruniversiteit. In dit blog deelt ze haar tip voor een project waarmee je kan starten in het nieuwe schooljaar.

Ons favoriete project voor de start van het schooljaar is Agent en boef, een project gemaakt door  Juf Bianca. Dit project maakt gebruik van het prentenboek ‘Agent en boef – Het grote verzamelboek’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. In dit boek ontsnapt Boef uit de gevangenis en haalt allerlei streken uit. Ook in de klas en dat kan zo niet langer. Er zijn regels nodig om alles goed te laten verlopen. Een mooie gelegenheid om het belang van regels te bespreken. Want hoe zou het in de klas gaan als er geen regels zouden zijn? Welke regels vinden de kinderen belangrijk om af te spreken?

De tien lessen van het project vormen een rode draad. Het is de bedoeling dat je deze op volgorde uitvoert. Daarnaast kun je allerlei activiteiten toevoegen om het helemaal tot een succes te maken. Daar zijn ook suggesties voor opgenomen in het project. Je moet hierbij denken aan het maken van een bonnenboekje, het aanbieden van de letter ‘b’ van boef, een woordweb maken, een les over de verkeersregels etc. Het spel gooi-tel-bedek vonden de kinderen erg leuk om te doen. Ook hebben we alle kinderen gemeten en deze activiteit herhaald aan het einde van het schooljaar. Hoe groot zijn we wel niet geworden? Leuk om te zien dat de jongere kinderen verbaasd waren dat ze zó gegroeid waren!

We hebben samen met de kinderen een politiehoek gemaakt in de klas, compleet met gevangenis. Wat hebben ze daar van genoten. Ook de juf is diverse keren opgesloten in de gevangenis, wat een lol!

We hebben voor de verjaardagskalender foto’s gemaakt van de kinderen in een boevenpakje. Ze hielden een blaadje vast met daarop de datum van hun verjaardag. Daarna hebben de kinderen tralies geknipt en deze opgeplakt. Deze kalender is het hele jaar blijven hangen!

Ook hebben we gebruik gemaakt van de bewegingslessen van ‘Agent en Boef’ zodat we het thema door konden trekken in de speelzaal. Dit pakket bestaat uit 7 spellessen, een estafetteles en een gymles, ook allemaal gebaseerd op het superleuke boek: ‘Het grote verzamelboek van Agent en Boef’. De spellessen bestaan uit een inleiding, een zangspel, een tikspel en een afsluiting. De liedjes krijg je erbij en zijn ook gewoon in de klas te gebruiken. Ze zijn makkelijk mee te zingen. De lessen zitten goed in elkaar, zijn goed te gebruiken en vergen weinig voorbereiding.

Je zult merken dat het thema erg in de belevingswereld van de kinderen ligt. Ze gingen er helemaal in op. Ook tijdens het buitenspel ging het spel door en werden er kinderen “bekeurd” die zich niet aan de regels hielden.

Als je alle activiteiten uit wilt voeren, kan je met dit project gemakkelijk 4 weken vooruit. Als je zelf activiteiten toevoegt of meer tijd wilt maken voor de activiteiten zou je 6 weken kunnen vullen.

Het project eindigt met een boevenfeestje, waarbij de kinderen verkleed mogen komen. Wat een gezellige afsluiting!

Ik wens je veel plezier bij de uitvoering van dit project. Laat je weten hoe jij het vindt? Je kunt mij op Instagram vinden: @jufDieke.