Inspiratieblog: Mijn Kleuteruniversiteit favoriet: Gooi, tel en bedek!

Bij het lezen van de titel hoop ik dat er een belletje bij je gaat rinkelen. Zo niet dan heb ik zeker een goede tip voor je. In een aantal projecten van Kleuteruniversiteit zit een gooi-tel-bedek kaart, gemaakt door Juf Bianca. Daarnaast kun je hier ook afzonderlijk pakket van kopen. In dit blog vertel ik, juf Maaike, je graag waarom dit een van mijn favoriete werkvormen is en wat je met dit spel kunt doen.

Gooi, tel en bedek kun je spelen met kinderen uit groep 1 tot en met 3. Het is een werkvorm die spelenderwijs oefent met tellen, getallen en doortellen. Het werkblad bestaat uit elf of twaalf vakjes met daarin cijfers. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je kiest variëren de cijfers. Het spel heeft meerdere varianten:

Spelvariant 1:
Deze kaart heeft de nummers 1 – 12 in de vakken staan. Spelers mogen gooien met twee dobbelstenen. De uitkomst van deze dobbelstenen tellen ze bij elkaar op. Het cijfer dat ze gegooid hebben bedekken ze. Dit kan met een fiche, teldopje, blokje of iets dat bij het thema past zoals pepernoten, blaadjes in de herfst of watjes als sneeuwvlokjes. Wie als eerste de kaart vol heeft, is de winnaar!

Spelvariant 2:
Deze kaart het de nummers 1-6 in de vakken staan. Spelers mogen gooien met één dobbelsteen en bedekken het cijfer dat ze gegooid hebben. Het bedekken van de cijfers gaat op dezelfde wijze als bij spelvariant 1.

Spelvariant 3:
In het project van gooi, tel, bedek zit ook bij ieder thema ook een lege kaart. Deze kaart kun je naar eigen inzicht vullen.  Een aantal ideeën:

  • Vul de vakjes met kleuren en laat kinderen met een kleurendobbelsteen gooien.
  • Schrijf letters in de vakjes en laat kinderen met een letterdobbelsteen gooien (deze kun je ook zelf maken van een houten blokje).
  • Schrijf letters in de vakjes en laat kinderen kaartjes trekken met een plaatje erop. Trekken de kinderen een plaatje met een hond, dan mogen ze de ‘h’ kleuren.
  • Maak kaartjes met sommen en schrijf de antwoordmogelijkheden in de vakjes. De kinderen trekken een som en zoeken het juiste antwoord.

Als je de bladen van het spel lamineert, kun je het spel meerdere keren gebruiken. Ik geef les in groep 3 en geef de kinderen het spel soms ook op papier. Dan mogen ze het vakje kleuren. Voordeel hiervan is dat kinderen het spel mee naar huis nemen. Ik moedig ze dan altijd aan om het spel thuis een keer met papa of mama te spelen. Thuis kunnen de kinderen het blad dan alsnog afdekken.

Het Gooi, tel, bedek pakket bestaat uit 28 thema’s en ieder thema heeft bevat drie kaarten. De thema’s zijn algemene thema’s en goed in te zetten gedurende het schooljaar. Je hebt bijvoorbeeld kaarten bij de verschillende seizoenen, kerst, dino’s, de ruimte en ridders.  Het spel heeft een goede opbouw in moeilijkheidsgraad en is daarom meerdere keren gedurende een jaar in te zetten. Je kunt het spel iedere keer verdiepen zodat het steeds iets moeilijker wordt. Kinderen kunnen eerst met een cijferdobbelsteen gooien zodat ze hetzelfde symbool kunnen zoeken. Later kunnen dit stippendobbelstenen worden zodat kinderen de stippen moeten tellen en aan het juiste cijfersymbool moeten koppelen. In groep 3 laat ik de kinderen met 2 cijferdobbelstenen gooien en deze bij elkaar optellen. Op deze manier kunnen ze de stippen niet gebruiken en oefenen ze met sommen maken.

Het spel biedt mooie kansen om rekendoelen te evalueren. Als je bij een groepje gaat zitten dat dit spel speelt kun je duidelijk verschillen in niveaus zien. Tellen kinderen de stippen, of overzien ze in één keer het aantal? Tellen de kinderen de stippen synchroon? Als ze gebruik maken van twee dobbelstenen kunnen de kinderen dan al doortellen? Kunnen de kinderen de symbolen en hoeveelheden gemakkelijk koppelen?

Wat mij betreft een ideaal spel voor in de klas. De kinderen zijn handelend bezig en vaak erg enthousiast. Soms geef ik de kinderen samen één blad en twee kleuren fiches. Als het blad vol is kunnen ze tellen wie de meeste cirkels heeft bedekt en dus de winnaar is. Kinderen vinden het ook heerlijk om dit spel zelfstandig te spelen en alle vakjes te bedekken. In een kleutergroep is dit een ideale opdracht voor in een kleine kring of als zelfstandig werk. In groep 3 gebruik ik het vaak als klaarwerk.

Ik hoop dat ik mijn enthousiasme op je heb weten over te brengen en dat je zin krijgt om met dit spel aan de slag te gaan. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Dat kan in de Facebookgroep Vrienden van Kleuteruniversiteit, op Instagram kun je mij vinden op de account jufmaaike of mail de ambassadeurs op ambassadeur@kleuteruniversiteit.nl .