Welkom op onze prachtige boerderij! De geur van stro, het gekakel van kippen en het gebrul van een rode tractor: het is hier volop aanwezig! Kinderen doen verschillende klusjes op de boerderij en worden zo ondergedompeld in het boerderijleven.
Dit pakket rondom het thema boerderij bevat tien kleurrijke spellen met meerdere spelmogelijkheden en gevarieerd doelenaanbod.
*** Let op! De aankoop van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld, zie ook onze gebruiksvoorwaarden.
Van de auteur
Welkom op onze prachtige boerderij! De geur van stro, het gekakel van kippen en het gebrul van een rode tractor: het is hier volop aanwezig! Kinderen doen verschillende klusjes op de boerderij en worden zo ondergedompeld in het boerderijleven.
Ze beginnen met wat lichter werk: het tellen van de eieren in eierdozen en het vergelijken van hoeveelheden. Zo leren ze logisch nadenken en ze oefenen met resultatief tellen. Daarna tellen ze hoeveel kuikens een kip heeft. Bij dit spel maken ze met vingerverf afdrukken en oefenen hun fijne motoriek. Bij het volgende spel bekijken de kinderen verschillende boerderijplaatjes en omschrijven ze deze aan elkaar. Hierbij leren ze goed kijken, duidelijke beschrijvingen geven, maar ook luisteren naar elkaar.
Daarna verrichten de kinderen wat zwaarder werk op de boerderij, zoals hooibalen stapelen. In dit spel ontdekken ze spelenderwijs kleine verschillen en overeenkomsten tussen letters, en herkennen en benoemen ze letters. Daarna is het tijd om te zaaien. Kinderen planten zaadjes en proberen elkaars zaden te vinden. Hierbij maken ze gebruik van coördinatie, maar ook oefenen ze hun fijne motoriek en trainen ze hun reactievermogen. Bij het spel ‘Mijn boerderij’ vult iedere speler zijn eigen onderzoeklijst in. De kinderen kijken wat er op de boerderij te vinden is. Zo oefenen ze aanwijzend en resultatief tellen. Ook zitten er verschillende letters tussen de boerderijdieren en tractors verstopt. De spelers vinden, herkennen en noteren deze op hun onderzoeklijst.
Als alle papieren zijn ingevuld, gaan de kinderen naar de boerderijwinkel. Hier verkoopt de boer allemaal lekkere verse groenten: pompoen, wortels, komkommers en nog veel meer. De kinderen doen zelf boodschappen en begrijpen hoe kopen en betalen werkt in een winkel. Er wonen veel dieren op de boerderij, sommige hebben jongen gekregen. Tijdens het spel ‘Koetjes en kalfjes’ leren de kinderen over de boerderijdieren en hun jongen. Tegelijkertijd leren ze de getalsymbolen en koppelen ze hoeveelheden. Bij het spel ‘Boerderijdier of niet’ wordt hun kennis van dierenwereld getest: is krokodil een boerderijdier of toch niet? Bij dit dobbelspel leren de kinderen meer over wilde dieren en boerderijdieren, en tegelijkertijd oefenen ze aanwijzend en resultatief tellen. De allerlaatste klus die de kinderen op de boerderij moeten klaren is het vervoeren van de boerderijdieren met een rode en een groene tractor. Hierbij is als team samenwerken essentieel.
Wat een hoop werk! Maar alles is klaar. De zon gaat onder, de tractors staan stil, de boerderijwinkel is dicht, de dieren slapen. Het was een mooie dag op de boerderij. Bedankt dat jullie er waren! Komen jullie snel weer?
Veel speel- en leerplezier op de prachtige boerderij.
Manon –
Een hele leuke aanvulling als je gaat werken rondom het thema Boerderij. Je kunt dit spellenpakket inzetten naast verschillende projecten. Ik heb er bewust voor gekozen om de activiteiten uit het spellenpakket tijdens de spelinloop in te zetten. Het fijne aan dit spellenpakket is dat je met de materialen ook zelf activiteiten kunt bedenken. Ik heb gebruik gemaakt van het spel ‘Eieren tellen’, ‘Op de boerderij’ en ‘Boerderijdier of niet?’. Je kunt deze activiteiten in tweetallen of in groepjes uitvoeren. Kortom, veel verschillende materialen om spelenderwijs aan de slag te gaan rondom het thema Boerderij.