Inspiratieblog: Het schooljaar afsluiten

We zijn alweer aangekomen bij de laatste weken van het schooljaar. Waar blijft de tijd! Deze laatste weken worden vaak als één van de drukste periodes ervaren. Er komt namelijk flink wat werk kijken bij de afronding. Evelyn Dijks, ambassadeur bij Kleuteruniversiteit en leerkracht in het Cluster 2 onderwijs, en Nena Heesakkers, ambassadeur bij Junioruniversiteit en leerkracht bij Stichting Rijdende School, willen je met deze blog inspireren om met de kinderen herinneringen op te halen van afgelopen schooljaar. Zij hebben zich laten inspireren door eerdere blogs en hebben succesvolle activiteiten uit het werkveld gehaald. Ook geven zij enkele tips voor het bewaren van herinneringen die je mee kan nemen naar het nieuwe schooljaar.

Gespreksdobbelsteen

Ambassadeur Meriël maakte een dobbelsteen om in gesprek te gaan met de kinderen. Op deze dobbelsteen zie je zes afbeeldingen die corresponderen met een bepaalde vraag.

 • Wat heb je geleerd dit schooljaar?
 • Wat is jouw favoriete plek in de klas?
 • Welk thema vond je het leukst?
 • Wat zou je volgend schooljaar nog wel een keer willen doen?
 • Wat vond je niet leuk dit schooljaar?
 • Wat ga je in de vakantie doen?

Maak gebruik van de insteekkaarten

Of kies voor de vouwdobbelsteenTip: lamineer de dobbelsteen en vouw deze daarna in elkaar. Plak de randjes en hoekjes vast met plakband en je hebt er langer plezier van. Zet op deze manier meerdere dobbelstenen in om de kinderen in kleinere groepen in gesprek te laten gaan.

Tekenopdracht

Laat de kinderen tekenen over afgelopen schooljaar. Je kunt hiervoor de download gebruiken:

Er zijn vier vakken:

 • Wat vond je het leukste thema?
 • Waar speelde je in de klas het liefst mee?
 • Waar speelde je buiten het liefst mee?
 • Met wie speelde je graag?

De kinderen kunnen in deze vakken een tekening maken. Natuurlijk mogen ze ook dingen bijschrijven als ze dit al kunnen. Wissel dit met elkaar uit in de kring of in kleinere groepen. Denk bijvoorbeeld aan de coöperatieve werkvormen ‘wandel-wissel uit’ of ‘binnen-buitenkring’.

Je kunt ook alle bladen verzamelen om er een boekje van te maken. Dit geeft een leuk verzamelalbum om ook in het nieuwe schooljaar nog eens op terug te kijken. De meeste kinderen zitten zo’n twee jaar in dezelfde groep. Ze kunnen zichzelf terug zien of hun klasgenoten die naar een andere groep zijn gegaan. Leg het document bijvoorbeeld in de leeshoek.

Foto’s

Blik terug op het schooljaar aan de hand van foto’s. Kijk samen naar hoogtepunten als de Kinderboekenweek, Sinterklaas, de Kerstviering, week- of maandafsluitingen, thema openingen en/of afsluitingen, de themahoeken, etc. Vergeet ook niet kleinere momenten op te halen als de mooie bouwwerken die zijn gemaakt.

Tip: Maak een zogeheten ‘Bouwhoekboek’ waar je foto’s in plakt van bouwwerken van kinderen. Leuk voor andere kinderen om na te bouwen, maar het blijft ook leuk voor de kinderen die het bouwwerk hebben gemaakt om hun eigen werk terug te zien. Dit geeft je een mooi verzamelalbum om aan het eind van het jaar op terug te kijken. Bewaar ook dit document een jaar langer in de klas. Leg het in de bouwhoek neer en inspireer kinderen bij de start van het nieuwe schooljaar om de bouwwerken na te bouwen, hun (oud-)klasgenootjes te overtreffen of laat ze nog even lekker herinneringen ophalen door in het boek te bladeren.

Verhaal

Heb je een groep 2-3 of 1-2-3 combinatie? Laat de kinderen van groep 3 dan een verhaaltje schrijven over hun schooljaar. Laat ze dit voorlezen aan de andere kinderen. Extra leuk voor de komende groep drie om te horen wat hen te wachten staat.

Dit zou je ook breder kunnen trekken door de school. Laat alle kinderen een stukje schrijven en wissel dit uit met de voorgaande groep of maak er een schoolbreed moment van, bijvoorbeeld tijdens het doorschuifmoment waarbij kinderen alvast een kijkje nemen in hun nieuwe klas bij de nieuwe leerkracht(en). Hang de verhalen op in de klas, leg voor de binnenkomst een verhaal op elke tafel of maak er een filmpje van waarbij kinderen de verhalen voorlezen. Deze video kun je ook delen met de ouders.

Kleuteruniversiteit

Luid de zomervakantie in met het pakket ‘Vakantiefeest’.

Laat de kinderen eigen paspoorten maken, leg de koffers op de bagageband en de reis kan beginnen! Reis de wereld over, speel leuke spelletjes en bij thuiskomst worden de mooie vakantieherinneringen vastgelegd. In dit kant-en-klare pakket vind je alle benodigdheden voor het feest. Ook leuk om te gebruiken tijdens een juffen- en meestersdag.

 • Leer het ‘Zomerlied’ aan geschreven door Jeroen Schipper. Breng de zomerse sfeer meer in de klas met de kralenplankvoorbeelden.
 • Onderneem verschillende activiteiten met het ‘spellenpakket Zomer‘. Tien verschillende spellen met meer dan vijftien spelmogelijkheden met een gevarieerd doelenaanbod voor onder andere taal en rekenen, maar dan gegoten in spelvorm.
 • Of zet het pakket ‘Actiebladen zomer’ in. In dit pakket zijn 12 activiteiten verwerkt rondom meten, tekenen, onderzoeken, experimenteren, speuren, wegen, koken, coderen en bouwen.

Heb je nog een aantal weken de tijd voordat de zomervakantie begint en heb je behoefte aan input voor de invulling van deze laatste schoolweken? Neem dan eens een kijkje bij de volgende projecten:

To-do lijstje

Werk je liever niet nog met een heel thema, maak dan met de kinderen een to-do lijstje. Wat willen ze deze laatste weken echt nog graag doen? Heb je met de kinderen geëvalueerd wat ze het leukste thema vonden van afgelopen schooljaar? Dan vinden de kinderen het vaak fantastisch om een aantal opdrachten uit dit project nog eens ter herhalen. Dit vraagt weinig voorbereiding, want de activiteiten heb je al eens voorbereid. Het kan ook zijn dat dit voor een aantal kinderen nieuwe activiteiten zijn, omdat ze later zijn ingestroomd.

Aftelkalender

De aftelkalender is heel makkelijk in te passen in de dagopstart waar altijd al stilgestaan wordt bij de dagen van de week en alles eromheen. Dit maakt het voor de kinderen extra inzichtelijk hoe vaak ze nog naar school moeten voordat de zomervakantie begint. Licht op de kalender belangrijke, feestelijke momenten uit zoals het doorschuifmoment, maar ook de laatste schooldag waar je natuurlijk sowieso een feestje van maakt.

We hopen je te hebben geïnspireerd om het schooljaar op een memorabele manier af te sluiten. Het kan zijn dat je ook al bezig bent met het nieuwe schooljaar. Onze tip: vergeet niet ook nog even te genieten van de kinderen die je nu nog voor je hebt!

We wensen jullie nog een aantal fijne, laatste weken! Wil je meer van ons onderwijs zien? Volg ons dan op Instagram @juf_evelyn en @juf.nena.