Effectief je jaarbestelling doen

Janneke van de Groes is leerkracht in groep 1/2 op Het Mozaïek en Sigrid Olivier is werkzaam als leerkracht op peuterdagopvang Klein maar Dapper. Beiden zijn ze ambassadeur van Kleuteruniversiteit en krijgen ieder schooljaar te maken met de grote bestelling. Hoe doe je die zo effectief mogelijk?

Ieder jaar is het weer zover: Het is tijd om de jaarbestelling door te geven. Wat heb je volgend schooljaar nodig? Waar ga je met de kinderen aan werken? Ieder jaar kan het weer een hele opgave zijn om de juiste materialen te laten bestellen. In deze blog geven wij tips waarmee jij als (kleuter)leerkracht rekening kunt houden tijdens het doen van de jaarbestelling.

Screening van je materialen
Maak een rondje door de klas en screen je materialen. Kijk of de materialen compleet zijn, of je verschillende soorten materialen in de klas hebt en of de materialen bij de doelen passen waaraan je werkt in de klas.

Is het materiaal compleet
Bekijk tijdens je screening of de materialen nog passend en compleet zijn. Is een materiaal incompleet, bekijk je of je dit nog wilt gebruiken. Zo ja, bekijk dan of je het materiaal nog compleet kunt maken of dat er nieuwe besteld kan worden.

Zijn alle doelen dekkend
Bekijk tijdens de screening van je materialen ook of je aan de doelen kunt werken. Sommige materialen kun je voor meerdere doelen gebruiken. Mis je enkele doelen, kijk dan welke materialen erbij passen. Kijk hierbij naar materialen die eventueel op meerdere niveaus en doelen ingezet kan worden.

Is dit materiaal echt nodig?
Bedenk bij alles wat je wilt bestellen: hebben we dit in de klas nodig. Wanneer je al materiaal in de klas hebt wat hetzelfde doel bedekt of wat al ergens op lijkt bestel het dan niet. Het is verleidelijk om dingen te bestellen maar wees kritisch. Het is zonde wanneer je dubbele materialen in de klas hebt staan. Daarvoor kun je iets anders leuks bestellen. Verder is het handig om nog eens kritisch met de visie van de school naar de materialen te kijken. Staat bij jullie spel bovenaan, dan is het ook handig om kritisch naar de inrichting van de spelhoeken te kijken.

Verschillende soorten materiaal
Bestel verschillende soorten materialen zodat er voor ieder wat wils is. Kijk tijdens je screening naast verbruiksmaterialen als knutselmateriaal ook of er voldoende afwisseling is in andere materialen. Denk hierbij aan ontwikkelingsmaterialen, levensechte materialen die door volwassenen gebruikt worden voor bijvoorbeeld een themahoek, materialen in de verkleinde werkelijkheid voor bijvoorbeeld de verteltafel zoals poppetjes, diertjes, huisjes, materialen waarbij kinderen handelend bezig zijn en materialen in het platte vlak met afbeeldingen.

Vervanging materialen
Bij sommige materialen is het vanuit onder andere hygiënisch oogpunt wel zo fijn om dit regelmatig te vervangen. Denk dan aan de emmer klei, kinetisch zand en speelzand uit de zandtafel.

Diversiteit
Wanneer je toch een extra rondje langs de materialen loopt, kijk dan ook eens met een kritisch oog hoe divers de materialen zijn. Welke afbeeldingen staan er op puzzels? Zijn de boeken in de leeshoek wel divers? Hoe zit het met de materialen in de huishoek? Er is al eerder een blog geschreven over diversiteit in de huishoek.

Plakfiguren en vouwblaadjes
Maak van alle plakfiguren en vouwblaadjes één keer een overzicht. Plak alle vouwblaadjes op een groot vel en schrijf de afmetingen erbij. Stop de plakfiguren bijvoorbeeld in bakjes en plak op het bakje een figuur met het aantal milimeter. Dan hoef je niet ieder jaar met je liniaal alles op te meten welk formaat je ook alweer nodig hebt.

Wat hebben jij en de kinderen veel gebruikt het afgelopen schooljaar
Bekijk wat er afgelopen jaar veel gebruikt is door jou en door de kinderen. Dit materiaal is geliefd en zal komend schooljaar misschien wel weer veel gebruikt worden. Zonde als dit niet voorradig is.

Kinderen erbij betrekken
Kinderen hebben vaak ook voorkeuren waar ze graag mee werken. Vraag eens bij de kinderen na wat zij op hun verlanglijstje hebben om te bestellen. Vaak zitten daar materialen tussen waaraan jij niet gedacht hebt.

Houd een lijstje bij
Tijdens het hele jaar door heb je van die momenten waarbij je denkt ‘had ik dit maar (meer) besteld tijdens de jaarbestelling.’ Houd (volgend schooljaar) een lijstje bij waar j meteen dingen op kunt schrijven die je mist of waarvan je meer nodig hebt. Dat scheelt aan het einde van het jaar een hele hoop denkwerk en je weet dan ook zeker dat je niets vergeten bent. Hang dit lijstje in het magazijn zodat je collega’s ook mee kunnen schrijven of stop het in je klassenmap, in je agenda of hou het bij op je computer.

Wij hopen dat deze blog je helpt om een goede jaarbestelling door te geven. Wil je ons volgen op social media? Dan kan op Instagram via @juf_sigrid en @kleuterjuf_janneke.