Inspiratieblog: 15x buitenspeeltips voor een warme schooldag

Linda Mooijekind is leerkracht op RKBS De Klimboom in Roelofarendsveen en ze is ambassadeur van Kleuteruniversiteit. De zomers lijken steeds warmer te worden en ook tijdens een schooldag kun je daar last van hebben. Daarom heeft Linda de allerbeste buitenspeeltips op een rij gezet die snikhete dagen een stuk dragelijker maken!

Is iedereen ingesmeerd met zonnecrème? Hebben de kinderen genoeg water om te drinken en zijn er buiten beschutte plekken gecreëerd, zodat er voldoende schaduw is? Dan is het tijd om naar buiten te gaan! Met deze buitenspeeltips koelt jouw klas zeker af!

 • Raad het plaatje
  Zet een bak met water en wat kwasten klaar. Laat het ene kind met een natte kwast iets op de tegels van het schoolplein tekenen. Het andere kind raadt wat het is. Wanneer het geraden is, wisselen de rollen.

 • Verzamelen maar!
  Vul een teil met water en leg er knikkers in. Zet voor de teil een stoel. Laat de kinderen om beurten met hun tenen zoveel mogelijk knikkers verzamelen binnen één minuut.

 • Bowlen met cijfers
  Vul tien flessen met water en plak er de getallen 1 t/m 10 op. Zet de flessen bij elkaar op het plein. De kinderen mogen nu om beurten van een afstandje met een bal gooien, waarmee ze de flessen proberen om te laten vallen. De kinderen hebben aan het eind van hun beurt zoveel punten gehaald als er op de omgevallen flessen staat.
 • Cijfers wissen
  Schrijf met stoepkrijt de getallen 1 t/m 10 of 1 t/m 20 op de tegels. Geef de kinderen waterpistolen en laat ze de getallen die jij noemt wegspuiten.

 • Waterbaan
  Hebben jullie een knikkerbaan? Neem die dan mee naar buiten! Geef de kinderen een gieter en bekijk samen hoe het water door de knikkerbaan stroomt.
 • Waterwedstrijd
  Teken met stoepkrijt een weg van twee lijnen, een startlijn en een finishlijn op de grond. Zet speelgoedauto’s bij de startlijn en laat de kinderen er tegenaan spuiten met een waterpistool. Welke auto haalt als eerst de finish? Andere optie: teken op een weg een rij auto’s. Is de eerste auto weggespoten, dan mag je de volgende auto wegspuiten. Wie is er dan als eerste bij de finish?

 • Zandpret
  Laat de kinderen in de zandbak allerlei gangen maken, die grachten moeten voorstellen. Laat hier water doorheen stromen. Wat gebeurt er precies als je water aan het zand toevoegt?

 • Teken de afbeelding na
  Lamineer verschillende afbeeldingen en leg deze in het water. De kinderen lopen (of rennen als het niet te heet is) naar de afbeeldingen, pakken er een, komen terug bij het andere kind en tekenen de afbeelding op de grond met stoepkrijt, een kwast met water of met een waterpistool. Het kind raadt wat er getekend wordt, waarna de rollen omwisselen.
 • Darten met sponzen
  Teken op het plein een dartbord: een grote cirkel, een kleinere cirkel en een nog kleinere cirkel. Schrijf in elke cirkel een getal. Laat ieder kind drie keer met een spons of met een waterballon gooien. In welke cirkel de spons blijft liggen, bepaalt hoeveel punten je krijgt. Wie haalt de meeste punten?
 • Op volgorde
  Schrijf met watervaste stift op sponzen de getallen 1 t/m 10 of 1 t/m 20. Zet een bak met de natte cijfersponzen aan de ene kant. De kinderen staan aan de andere kant. Om beurten halen de kinderen een spons, totdat alle sponzen op zijn. Wanneer de laatste spons opgehaald is, moeten de cijfersponzen op de juiste volgorde komen te liggen van 1 t/m 10 of 1 t/m 20.
 • Sponzentikkertje
  Speel tikkertje met een spons. Kies een kind uit dat de bevrijder is. Dit kind loopt rond met een waterpistool en spuit kinderen die getikt zijn vrij. Is een kind getikt, dan moet het stilstaan en mag het pas weer meedoen als het bevrijd is door de bevrijder.
 • Wasstraat
  Hebben jullie een duikelrek op het plein staan? Maak een carwash door natte sponzen aan het rek te hangen. Laat de kinderen daar onderdoor fietsen.
 • Piñata met water
  Hang waterballonnen of vuilniszakken gevuld met water aan een klimrek of boomtak. Geef de kinderen een (plastic) knuppel of tennisracket en laat ze tegen de ballon slaan, totdat deze openscheurt. Extra leuk: blinddoek de kinderen.
 • Splash
  Laat de kinderen in een kring om een teil met water staan. De kinderen mogen om beurten met een dobbelsteen gooien. Wanneer er zes wordt gegooid, mag het kind met een spons in de teil gooien, totdat iemand anders zes gooit. Een andere optie is om de kinderen de spons zo vaak als het aantal ogen op de dobbelsteen te laten gooien in de teil.

 • Gekleurde ijsblokjes
  Maak gekleurde ijsblokjes door kleurstof aan het water toe te voegen voordat je het water invriest. Laat de kinderen met de gekleurde ijsblokjes op de stoep of op een laken tekenen.

Ik hoop dat ik je in deze blog bruikbare tips en ideeën heb kunnen geven. Heb je zelf nog leuke ideeën of ervaringen die je wilt delen, dan horen we dat graag via ambassadeurs@kleuteruniversiteit.nl. Of ga naar onze Facebook-groep Vrienden van Kleuteruniversiteit.

Laat die hittegolf maar komen! 😊