Tips voor thuis: 5 tips om van voorlezen een succes te maken

Voorlezen is belangrijk. Vanaf zeer jonge leeftijd is het goed om daarmee te beginnen. Zelfs aan een baby op schoot kun je al een boekje voorlezen. Hierbij leert je kind het concept van voorlezen, simpelweg door het omslaan van de pagina’s. Als je kind wat ouder is, leert het plaatjes herkennen en aanwijzen. Weer wat later begint je kind de plaatjes te benoemen. Het kind heeft aandacht voor een korte verhaallijn. Daarna begint het ‘echte’ voorlezen. Op de site van de leesmonitor is te lezen dat baby’s die worden voorgelezen, met de leeftijd van 15 maanden al een voorsprong hebben in hun taalontwikkeling. Baby’s die meer dan 10 minuten per dag worden voorgelezen, hebben 2,5 keer zo grote kans om met een voldoende woordenschat aan school te beginnen. Hoe mooi is dat? Voorlezen is dus een sleutel tot schoolsucces! En zo gek is dat niet. Hoe meer je leest, hoe meer woorden je kent, des te beter je taalbegrip. En zo snap je de opdrachten beter op school.

Wanneer je blijft voorlezen, kunnen kinderen beter meekomen met het taal-en leesonderwijs. De leesmonitor schrijft: “De effecten reiken ten minste tot het eind van de basisschool. Dan lopen kinderen die als kleuter zijn voorgelezen nog altijd voor op leesvaardigheid en bredere cognitieve vaardigheden”.
Buiten dat voorlezen goed is voor de woordenschatontwikkeling en een voorsprong op de leesvaardigheid en cognitieve vaardigheden geeft, schept het voorleesmoment een band en verbetert het de interactie met elkaar. Het is even een moment waarin je oprecht tijd hebt voor elkaar. Geen afleiding en alleen oog voor je kind en het boek.

Veel ouders stoppen met voorlezen wanneer hun kind op school heeft leren lezen. Voorlezen blijft belangrijk, ook op oudere leeftijd. Oók wanneer je kind al zelf kan lezen. Hoe voorlezen een feestje blijft, vertellen we je graag met onze 5 tips:

  1. Kies een vast voorleesmoment, maar ga hier flexibel mee om. ‘s Middags tijdens het drinken van een kop thee bijvoorbeeld, of ‘s avonds voor het naar bed gaan. Dit laatste zorgt ervoor dat je kind zich helemaal kan ontspannen tijdens het luisteren naar het verhaal voordat het in slaap valt. Wanneer je ziet dat je kind hiervan geniet, kun je het voorlezen ook op andere momenten en plaatsen doen. Voorlezen hoeft namelijk niet alleen plaats te vinden op de bank of in bed, je zou ook voor een verrassende plaats kunnen kiezen. Je kunt voorlezen in een tent die gebouwd is van allerlei lappen en lakens of tijdens een picknick achter het huis. Neem een boek mee naar buiten en lees voor in het zonnetje op een bankje of in de tuin. Of lees voor op het balkon op een stapel kussens die eerst bij elkaar gezocht zijn. Kortom, voorlezen kan overal!
  2. Wat kinderen ontzettend leuk vinden, is het bedenken hoe het verhaal afloopt. Stop halverwege het prentenboek en laat je kind het verhaal verder bedenken. Ook kun je samen met je kind eerst de voorkant van het boek bekijken en vooraf bedenken waar het verhaal over zou kunnen gaan. Wanneer je het boek dan voorleest, is je kind geboeid en wil hij vast graag weten of zijn voorspelling klopt.
  3. Er zijn veel verschillende boeken, denk hierbij aan zoekboeken, prentenboeken, voorleesbundels, informatieve boeken, sprookjesboeken enzovoorts. Probeer deze boeksoorten met elkaar af te wisselen. Zo maakt je kind kennis met verschillende type boeken en kan hij zijn eigen smaak ontwikkelen. Wanneer je dit lastig vindt, laat je dan informeren bij de boekwinkel of bij de bibliotheek.
    Ook zijn er diverse sites te vinden met boekentips. Op kinderboekenjournaal.nl vind je nieuwe boekentips bij boeken die in de afgelopen periode uitgekomen zijn. Zo kun je gemakkelijker een keuze maken en ideeën opdoen voor boeken die je kind leuk zou vinden. Je zou ook samen mee kunnen doen met de Boekenbingo. Dit initiatief om het leesplezier te vergroten biedt een ware uitdaging. Het is de bedoeling dat je 20 titels leest, die vooraf geselecteerd zijn. Als je die gelezen hebt, mag je bingo roepen. Het leuke van het meedoen aan de boekenbingo is dat je kennis maakt met boeken die je misschien zelf niet gekozen zou hebben. Op de site van de boekenbingo.nl vind je meer informatie.
  4. Laat je kind zelf een boek uitkiezen bij de bibliotheek of boekwinkel. Wanneer je kind zelf de keuze van een boek maakt, raakt hij geïnteresseerd in het boek en is hij benieuwd waar het over gaat. Hij wil dan graag naar het boek luisteren of deze zelf lezen. Soms kiezen kinderen steeds voor hetzelfde verhaal. Dit is helemaal niet erg, het resultaat van het voorlezen groeit als er vormen van herhaling zijn. Het helpt kinderen met het leren van nieuwe woorden en bij het begrip van deze woorden.
  5. Wij snappen uiteraard dat je niet altijd tijd hebt om samen met je kind een boek te lezen. Gelukkig zijn er goede alternatieven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan luisterboeken. Een goede tip vinden wij het luisterboek van Pluk van de Petteflat en het boek van De Gorgels, voorgelezen door Jochem Meijer. Luisterboeken zijn zeer geschikt om op te zetten tijdens een lange autorit, of tijdens het rustig spelen of tekenen op de eigen kamer van je kind. Je kind kan zelf keer op keer een verhaal beluisteren, en dat doet wonderen voor de woordenschat. De Voorleeshoek is ook een goed alternatief voor het zelf voorlezen. Hierbij lezen Anouk en Barend prentenboeken voor waarbij het verhaal ondersteund wordt door klassieke muziek. Je kunt losse boeken aanklikken, maar ook afspeellijsten in een bepaald thema kiezen. Dit kan op een tablet, de computer, of op je telefoon. Je kunt De Voorleeshoek gratis uitproberen. Is je kind lid van de bibliotheek, dan kun je De Voorleeshoek gratis gebruiken.

Bonustip! Goed voorbeeld doet goed volgen. Dus pak zelf ook regelmatig een boek. Het is zelfs heel leuk om weer eens een kinderboek of een young adult op te pakken. Zo krijg je een goed beeld van de boeken die nu verschijnen.

Bij Kleuteruniversiteit geloven we in de effecten van voorlezen. Ga je je kind voorlezen? We zouden het fijn vinden als je ons een foto of filmpje stuurt. Wil je meer blogs lezen over spelen en leren? Bekijk dan onze tips voor thuis pagina. Heb je vragen? Mail ons gerust. Je kunt ons ook vinden op Facebook en Instagram.