Inspiratieblog: Spelend leren in de sneeuw

Janneke van de Groes werkt in team 1 op basisschool Het Avontuur en is ambassadeur van Kleuteruniversiteit. Als de winter in aantocht is, kijkt ze reikhalzend uit naar de dag dat de eerste sneeuwvlokken op het schoolplein vallen. In deze blog geeft ze tips voor activiteiten die je kunt doen met de kinderen wanneer er een pak sneeuw op het schoolplein ligt.

Waarschijnlijk heeft het weerbericht het al gemeld maar toch is het iedere keer weer een verassing voor de kinderen. We kijken naar buiten en zien de sneeuwvlokken naar beneden vallen. De kinderen staan voor het raam en roepen ‘juf, het sneeuwt!’ . Nu is het de vraag, is het natte sneeuw of blijft het liggen? Op dat laatste hopen we natuurlijk allemaal. En dan komt in mijn hoofd de vraag: Wat ga ik doen, houd ik me aan het programma van deze dag of zet ik alles opzij en gaan we ontdekken? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Natuurlijk gaan we naar buiten! Maar hoe leerzaam is dat nu, spelen in de sneeuw? Om je te laten zien dat je kinderen op heel veel verschillende manieren kunt laten ontdekken met sneeuw, beschrijf ik hieronder een aantal activiteiten:

Sneeuw komt tegenwoordig maar zelden voor in Nederland, sommige kinderen hebben nog nooit sneeuw in het echt gezien! Wat een avontuur en daarom extra belangrijk om de kans te benutten wanneer het schoolplein wit is. Trek de jassen, handschoenen, sjaals en mutsen aan en ga met de kinderen naar buiten.

De sneeuwtafel

Kinderen kunnen met sneeuw net zo goed spelen als met zand. Maak van de zandtafel een sneeuwtafel. Zet buiten een lege zandtafel neer en laat deze vol sneeuwen, of laat de kinderen hem vullen met sneeuw. Ze kunnen hier in spelen met de spullen die je normaal in de zandtafel gebruikt of met de spullen uit de zandbak. Spreek van te voren af dat het sneeuw in de tafel ook daar blijft. Op deze manier hebben kinderen de kans om te experimenteren met sneeuw.

Voetafdrukken in de sneeuw

Het is ontzettend magisch om zo’n wit pak sneeuw te zien waar nog niemand een stap in heeft gezet. Toch is de betovering niet verbroken als er wel voetstappen in de sneeuw staan. Het is zelfs leuk om te ontdekken wie deze afdrukken heeft gemaakt. Neem een krukje mee naar buiten. Laat twee of drie kinderen een afdruk maken zonder dat de andere kinderen kijken. Laat een kind plaatsnemen op het krukje en de zool van zijn laars laten zien aan de groep. De kinderen bekijken het profiel en vergelijken deze met de afdruk in de sneeuw. Kunnen de kinderen de voetstappen in de sneeuw aan de juiste laarzen koppelen?

Schrijven en tekenen in de sneeuw

Schrijven en tekenen in de sneeuw gaan kinderen als bijna vanzelf doen met hun vingers. Maar geef ze eens een bakje met warm water of neem waterverf. Maak de kwast nat door deze in de sneeuw te drukken en kies vervolgens een kleur. Laat de kinderen takken verzamelen of gebruik hoedenstroken om een lijst te maken. Zo kunnen kinderen een sneeuwschilderij maken!

Meten is weten

Gebruik de sneeuw om spelenderwijs te oefenen met meten. Zet alle kinderen op een lange rij en laat hen een stuk van het plein oversteken. Vergelijk vervolgens de voetstappen met elkaar. Wie heeft de meeste voetstappen nodig? En wie de minste? Laat alle kinderen vervolgens een sneeuwbal maken en deze gooien. Wie gooit het verst? Hoeveel voetstappen ver heb je gegooid? Als je het nog een keer probeert, kun je dan verder gooien?

Bouwen

Maak een iglo met de kinderen. Bekijk van te voren hoe een iglo eruit ziet en bespreek hoe je de iglo kunt bouwen. Hoe kunnen ze de sneeuwblokken maken? Hoe worden ze op elkaar gestapeld? Er zijn op YouTube video’s beschikbaar waarop te zien is hoe je het beste een iglo kunt bouwen. Je kunt er ook voor kiezen om deze te laten zien, nádat de kinderen zelf een iglo hebben gemaakt.


Slee parcours

Daag de kinderen uit om voor de slee een parcours te bouwen. Als er meerdere sleeën zijn kunnen de kinderen vervolgens een wedstrijd houden. Welke team is als eerste over de finish?

Bellen blazen

Een hele mooie ontdekking voor kinderen is het blazen van bellen terwijl het vriest. Neem de bellenblaas mee naar buiten en laat de kinderen bellen blazen. De bellen zullen bevriezen en lijken mooie diamanten. De kinderen kunnen hier naar hartenlust mee experimenteren. Kun je verschillende groottes maken? Kun je de bellen ergens aan ‘vastplakken’? Genoeg ontdekkingen om te doen!

Sneeuwvlok bestuderen

Geef de kinderen een zwart stuk papier mee en laat ze buiten sneeuwvlokken vangen. Geef ze een vergrootglas. Wat zien ze? Ziet elke vlok er hetzelfde uit? Kunnen ze, wanneer ze weer eenmaal binnen, zijn de sneeuwvlok proberen na te tekenen? Probeer eens met je camera een foto van de sneeuwvlok te maken.

Ballon experiment

Blaas binnen een ballon op, leg een knoop in het eind en neem deze mee naar buiten.  Door de kou krimpt de lucht in de ballon en wordt deze kleiner. Neem de ballon weer mee naar binnen en de kinderen zullen zien dat de ballon weer uitzet omdat de lucht in de ballon wordt verwarmd. Je kunt eventueel ook een plastic handschoen gebruiken.

Sneeuwballengevecht

Houd een sneeuwballengevecht. Ook dat is ontdekken! Zorg ervoor dat je in de klas goede afspraken maakt. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen eerst de tijd krijgt om een schuilplaats te zoeken en een voorraadje ballen te maken.

Sneeuw in de klas

Natuurlijk bespreek je met de kinderen waar de sneeuw vandaan komt. Hoe komt het dat het nu opeens sneeuwt? En hoe komt het dat het soms wel en soms niet blijft liggen? Bespreek met de kinderen het begrip smelten. Laat een aantal kinderen een kleine sneeuwpop maken in een bak. Neem deze vervolgens mee naar binnen en ontdek samen met de kinderen wat er gebeurt. Wat blijft er uiteindelijk over? En hoe lang duurt het voordat de sneeuw smelt?

Als laatste geven we je de tip om de kinderen foto’s te laten maken van hun spel buiten. Dit kunnen kinderen zelf doen door een tablet mee naar buiten te nemen. Op deze manier kunnen ze hun kunstwerken toch bewaren voordat de volgende groep buiten gaat spelen of de sneeuw al weer smelt. Binnen kunnen de kinderen aan elkaar vertellen wat ze gemaakt en ontdekt hebben!

Natuurlijk is vrij spel op deze dagen ook hartstikke belangrijk, waarschijnlijk zullen de kinderen ook zelf met de mooiste ideeën komen. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om lekker van de sneeuw te genieten! Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of leuke actie foto`s? Ik lees het graag  in de Facebookgroep Vrienden van Kleuteruniversiteit. Je kunt mij ook vinden op Instagram als @onderbouw_juf_janneke. Tag me in foto’s die te maken hebben met deze blog, ik ben benieuwd! Veel sneeuwplezier!