Inspiratieblog: sinterklaashoeken

Meriël Bouwman is leerkracht op basisschool Sint Jan in Breezand en ambassadeur bij Kleuteruniversiteit. Meriël werkt sinds2014 met kleuters. In deze blog geeft ze je inspiratie voor hoeken in de klas tijdens de sinterklaastijd.

De leukste tijd van het jaar komt er weer aan, Sinterklaas komt naar Nederland! Tijd om na te denken over de inrichting van je klas tijdens de sinterklaasperiode. Ieder jaar pak ik uit en tover ik (met hulp van ouders) mijn klas om in Sinterklaasstijl. Deze blog staat vooral in het teken van veel inspiratie en ideeën voor verschillende hoeken

De stoomboot

Natuurlijk komt Sinterklaas met de stoomboot naar Nederland, of komt hij toch met de stoomtrein? In de klas kun je op een eenvoudige manier een stoomboot maken van karton. Ik heb in de afgelopen jaren meerdere keren een stoomboot in de klas gehad. Hieronder zie je een aantal verschillende versies. De stoomboot is voor de kinderen een makkelijke link met Sinterklaas. Mijn ervaring is dat de kinderen al snel weten wat ze in een stoomboot kunnen doen. Om het spel te verrijken heb ik een landkaart en een verrekijker toegevoegd. De kinderen kunnen dan kijken of ze de goede kant op varen. Je hoort de kinderen ontzettend veel begrippen gebruiken. ‘We moeten nog lang varen hoor, want Nederland is nog ver weg.’ Heb je zelf niet zoveel tijd om te knutselen aan een stoomboot, dan is het ook heel leuk om de kinderen zelf de stoomboot te laten bouwen. Bedenk samen wat je nodig hebt. Met kartonschroeven zetten ze de leukste dingen in elkaar. Tip! Gebruik hier bijvoorbeeld de schroeven van Makedo van, verkrijgbaar bij Credu.

Wil je eens wat anders? Natuurlijk zou Sinterklaas ook met een ander vervoersmiddel aan kunnen komen. Een aantal jaar terug hebben wij tijdens de sinterklaasperiode gewerkt rondom het thema verkeer. Ik heb toen van karton een sinterklaasbus gemaakt, compleet met bushalte.

 

Het Sinterklaasjournaal

Een van mijn persoonlijke favorieten: De sinterklaasjournaalhoek! Heel veel kleuters kijken het Sinterklaasjournaal op televisie. Hoe leuk is het om dan in de klas je eigen Sinterklaasjournaal te maken? Kruip in de rol van Dieuwertje Blok of Sinterklaas. De hoek voor het Sinterklaasjournaal is vrij gemakkelijk te maken. Je maakt een frame van een televisie van bijvoorbeeld karton. Je kunt deze aan het plafond ophangen, maar je kunt deze ook vastmaken op een tafel. De kinderen staan achter het frame en presenteren hier het journaal. Je maakt het helemaal compleet door een microfoon en verkleedkleding toe te voegen. Natuurlijk kunnen andere kinderen een kijkje nemen bij het Sinterklaasjournaal. Tip! Het is ook leuk om een Sinterklaasjournaal aflevering voor te bereiden voor het moment dat Sinterklaas op bezoek komt in de klas.

Het huis van Sinterklaas

Natuurlijk moet Sinterklaas in Nederland ook een plek hebben om te wonen. Bij het inrichten van het huis kun je denken aan de werkkamer van de Sint, waar hij kan schrijven in zijn grote boek. Of aan de slaapkamer van Sinterklaas. Gebruik verkleedkleding, een boek gemaakt van een schrift of multomap en een zak met cadeautjes en de kinderen kunnen spelen.

De bakkerij

De sinterklaastijd staat natuurlijk ook vooral bekend om de tijd vol lekkernijen. Pepernoten, chocoladeletters, marsepein enzovoorts. De kinderen helpen Sinterklaas om al dit lekkers te maken in de bakkerij. Maak zelf pepernotenklei of chocoladeklei. Volg bijvoorbeeld het recept voor klei van juf Bianca en voeg hier cacao of speculaaskruiden aan toe, zo lijkt het net pepernotendeeg of chocolade.  Op de website van juf Sanne staan chocoladeletterkaarten en pepernotenkaarten, die je kunt gebruiken om de hoek aan te kleden. De kinderen gebruiken deze kaarten om de letters na te maken.

Pepernotentafel

Om ook de zandtafel in sinterklaasstijl om te toveren kun je deze vullen met pepernoten. Op deze manier trekt de zandtafel gelijk de aandacht van de kinderen. Ze gaan vooral voelen, strooien en tellen. Om het spel te verrijken kun je een balans toevoegen. Ook allerlei wc-rolletjes zorgen voor ander spel. De kinderen zijn dan meer bezig met het vullen van de rolletjes en gieten. Tip! beplak de wc-rolletjes met een schoorsteenpapiertje. Om de kinderen in deze hoek ook (klein) rollenspel te laten spelen kun je ook poppetjes toevoegen, bijvoorbeeld van Playmobil of door de kinderen zelfgemaakt. Ik maak met de kinderen duidelijke afspraken, zijn deze pepernoten ook om te eten? We bespreken dat deze pepernoten ‘vies’ worden van alle handen, de kinderen snappen dit goed. Ze wijzen bijvoorbeeld ook andere juffen die even langskomen op het niet eten van deze pepernoten. Vind je het spelen met eten niet fijn? Bedenk dan samen met de kinderen een alternatief, maak bijvoorbeeld pepernoten van klei of koop bijv. een zak hydrokorrels in het tuincentrum.

Boekenhoek

Sinterklaasboeken, er bestaan er zoveel! De kinderen genieten van de verschillende verhalen en platen. Richt in deze periode een boekenhoek in vol met sinterklaasboeken. Voor veel kinderen is dit ook een fijne rustige plek. Zo heb ik een keer een boekenhoek gemaakt voor de open haard. Wat kussentjes en een lekker kleedje, een bak met boeken en lezen maar.

Poppenhuis

Ook van het poppenhuis kun je een sinterklaashuis maken. Ik gebruik hier een Sinterklaas Playmobil poppetje voor, maar je zou bijvoorbeeld ook zelf poppetjes kunnen maken door pegdolls te beschilderen. Wil je meer inspiratie voor het gebruiken van een poppenhuis? Oud-ambassadeur Ingelien schreef hier deze blog over.  Deze hoek leent zich ook goed voor het maken van stop-motion filmpjes met bijvoorbeeld een iPad. Lees voor tips ook eens deze blog van Meester Sander.

De inpakhoek

Om Sinterklaas goed te helpen maak je een inpakhoek. Hier helpen de kinderen Sinterklaas met het inpakken van de cadeautjes. Zorg voor doosjes, plakband en voldoende pakpapier. Natuurlijk kunnen ook jute zakken niet ontbreken. Wil je de kinderen in deze hoek ook laten schrijven? Voeg dan cadeaulabels of briefpapier toe. Ook is het leuk om een schoorsteen bij deze hoek neer te zetten, de kinderen kunnen de cadeautjes dan bij de juiste schoen brengen. Tip! Inpakken is een vaardigheid waarbij de kinderen veel ervaring opdoen met meten. Hier kun je heel goed een kringactiviteit aan koppelen. Welk cadeautje past in welk cadeaupapier?

We hebben bij deze hoek een gratis download gemaakt. Een inpakposter! Hang deze poster op in de inpakhoek, dit geeft kinderen structuur bij het inpakken. De kinderen bekijken de foto`s en volgen de stappen. Wie pakt het mooiste pakje in?

Ik ben benieuwd welke sinterklaashoeken bij jou in de klas te zien zullen zijn. Mocht je trots zijn op jouw resultaat, deel deze dan op de Facebook pagina Vrienden van Kleuteruniversiteit. Wil jij zien hoe mijn hoeken dit jaar gaan worden? Volg me dan op Instagram: @jufmeriel.