Inspiratieblog: doe meer met het Bewegingsspel

Het Kleuteruniversiteit Bewegingsspel is gelanceerd tijdens de NOT van 2019 en een groot succes gebleken. In menig kleuterklas vind je dit spel, waarbij stilzitten onmogelijk is, in de beweeghoek. Daarom leek het ons leuk om nog een leuke tip met jullie te delen met gratis download, zodat je het Bewegingsspel eens op een geheel andere manier kunt inzetten. Heb je nog nooit van het Bewegingsspel gehoord? In deze video leggen Meester Sander en Juf Sanne je precies uit wat het is en hoe het werkt:

Het interessante aan het Bewegingsspel is dat er meerdere spelmogelijkheden zijn. Zo kun je het spel steeds op een andere manier aanbieden en de kinderen veel laten bewegen. Hieronder delen we een aantal tips:

Spel voor maximaal twee spelers:

1. Sorteer de kaarten en maak twee stapels. Leg vervolgens één stapel open op tafel. De andere stapel is in het bezit van de verteller. Hij neemt een kaart van de stapel en vertelt de andere speler welke houding hij moet aannemen. Daarna bekijkt de speler de kaarten en ‘vangt’ de kaart met de beweging die hij zojuist heeft voorgedaan.
2. Hetzelfde als bovenstaande, alleen ruilen de spelers van rol. Zij zijn om de beurt verteller.
3. Hetzelfde als bovenstaande, maar de spelers ruilen alleen van rol wanneer er een fout gemaakt is. De speler die aan het eind de meeste kaarten in zijn bezit heeft, is de winnaar.

Spel voor maximaal zes spelers:

1. Sorteer de kaarten en maak twee stapels. Leg de kaarten van één stapel open neer op tafel. Geef elke speler een zuignap en draai rustig een kaart om. De spelers proberen dezelfde kaart zo snel mogelijk te zoeken en te vangen met hun zuignap. De speler die deze het eerste pakt, moet dezelfde houding als op de kaart aannemen. Als de groep vindt dat het klopt, mag hij de kaart houden.
2. Leg een aantal kaarten op een rij (maximaal zes). Eén speler kiest twee houdingen uit en neemt deze achter elkaar aan. De overige spelers proberen deze zo snel mogelijk aan beide kanten van hun zuignap te vangen.
3. Leg drie (maximaal zes) kaarten neer en vraag drie spelers elk een eigen beweging te kiezen. Dit moeten ze onderling even bespreken. Vervolgens beelden ze deze houding uit. De andere drie spelers bekijken de kaarten en proberen te bekijken welke houding er wordt uitgebeeld.

Spel voor de hele groep:

1. Sorteer de kaarten en maak twee stapels. Zorg ervoor dat er paren zijn in de stapels die je gebruikt. Leg de kaarten die je over hebt weer in de doos. Elke speler krijgt een kaart. Geef de helft van de groep de opdracht de houding van de kaart over te nemen. De andere spelers bekijken hun kaart en gaan op zoek naar de speler die dezelfde houding heeft aangenomen als er op hun kaart staat. Klopt het? Dan zijn ze een paar.
2. Verdeel de groep in tweetallen en geef één speler van een tweetal een kaart. Hij vertelt de andere speler welke pose hij moet aannemen.
3. Verdeel de groep in tweetallen en geef één speler van een tweetal een kaart. Leg de andere kaarten op een centrale plek. Eén speler bekijkt de kaart en probeert de andere speler zonder communiceren in deze houding te plaatsen. Vervolgens loopt de speler naar de kaarten en wijst aan welke houding hij zojuist heeft aangenomen.

In de speelzaal:

1. Leg een aantal kaarten op een rij aan één kant van de speelzaal en leg dezelfde kaarten aan de overkant van de speelzaal. Laat een kind een beweging van een kaart kopiëren. De overige kinderen rennen, wandelen, huppelen of kruipen naar de overkant en proberen als eerste diezelfde kaart te vangen met hun zuignap.
2. Hetzelfde als bovenstaande, alleen nu verdeel je de kinderen en de kaarten in groepen. Speel een estafette. Het kind dat vooraan staat moet de kaart gaan halen met dezelfde houding als dat het kind (dat als tweede in de rij staat) uitbeeldt.
3. Sorteer de kaarten en maak twee stapels. Leg dobbelsteenkaarten neer in een rij van 1 tot 6 en leg daar de kaarten onder. Je krijgt dan zes kolommen en vier rijen. Gooi nu om beurten met de dobbelsteen. Alle kinderen nemen deze houding aan. Draai de kaart om wanneer deze gespeeld is.
4. Hetzelfde als bovenstaande, alleen begin je met de kaarten gedekt en draai je steeds een kaart om in de rij van de gegooide hoeveelheid.
5. Sorteer de kaarten en maak een stapel. Leg de andere stapel open neer in de speelzaal. Geef een kind drie kaarten. Hij bekijkt deze en voert de drie houdingen achter elkaar uit. De kinderen doen de bewegingen na en proberen vervolgens te ontdekken welke kaarten bij de bewegingen horen. Ze controleren met het kind (die de bewegingen heeft uitgebeeld) of dit klopt.
6. Hetzelfde als bovenstaande, alleen leggen ze nu de kaarten in dezelfde volgorde als ze zijn uitgevoerd.
7. Leg vier kaarten neer en laat één kind drie bewegingen nadoen. De andere kinderen doen deze bewegingen na. Vervolgens bekijken ze de kaarten en geven ze aan welke beweging ze níét hebben uitgevoerd.

Onze nieuwe speltip voor het Bewegingsspel komt met een gratis download. Je hebt hiervoor ook dobbelstenen nodig. Print de download op A3 papier en leg deze vol met de kaarten van het bewegingsspel.

De speltip:

  • Leg de kaarten open op het papier. Laat de kinderen om beurten gooien met de dobbelsteen. De kinderen kiezen een beweging uit de rij met hetzelfde aantal ogen en voeren deze beweging uit. De andere kinderen raden welke beweging het is.
  • Leg de kaarten gedekt op het papier. Laat de kinderen om beurten gooien met de dobbelsteen. De kinderen draaien de bovenste kaart uit de rij met hetzelfde aantal ogen om en voeren deze beweging uit. Wordt deze rij nog een keer gedobbeld, dan voert dit kind de bovenste beweging uit en hij mag de volgende kaart omdraaien. Welke rij is als eerste omgedraaid?
  • Leg de kaarten open op het papier. Laat de kinderen om beurten gooien met de dobbelsteen. De kinderen kiezen een beweging uit de rij met hetzelfde aantal ogen, voeren deze beweging uit en leggen hier een fiche op. Het spel is afgelopen als alle bewegingen gedaan zijn.

Ben je enthousiast geworden en wil je het spel graag spelen met jouw groep? Je kunt het spel aanschaffen bij Heutink of Credu. Heb je zelf nog een waardevolle tip? Deel deze dan via de Facebookgroep Vrienden van Kleuteruniversiteit.