Tips voor thuis: elke dag muziek

Jeroen Schipper is muziekdocent, liedjesmaker en workshopleider bij Kleuteruniversiteit. Ook schreef hij verschillende (liedjes)boeken waaronder Rood Rood Mannetje, Swingen als een Kangoeroe en Zinglish; een tweetalig liedjesconcept waarmee kinderen gemakkelijk en zingend Engels kunt leren. In deze blog geeft Jeroen zeven simpele tips om thuis dagelijks met je kind muzikaal actief te zijn. En natuurlijk vertellen we ook graag even waarom het belangrijk is om lekker muzikaal bezig te zijn.

Het belang van muziekonderwijs

Uit onderzoek van de Universiteit van Californië is gebleken dat muzikale ervaringen tijdens de kindertijd daadwerkelijk de ontwikkeling van de hersenen kunnen doen versnellen, vooral op het gebied van taalverwerving en de leesvaardigheid. Daarnaast leidt het bespelen van een instrument tot een verbetering met betrekking tot wiskundige vaardigheden. Maar naast cognitie doet muziekonderwijs op nog veel meer vlakken wonderen voor de ontwikkeling van kinderen, namelijk op het gebied van de motoriek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de creativiteit. Het helpt lichaam en geest te doen samenwerken. Kinderen leren zich te uiten door middel van muziek omdat het een emotie oproept. Deze emotie kan voor iedereen verschillend zijn. Daarnaast versterkt muziek de band tussen familieleden wanneer ze er samen van genieten. Of je als ouder zelf een instrument bespeelt of niet, er zijn genoeg manieren om je kind op muzikale wijze aan de slag te laten gaan.

Maandag: raad een lied

Neurie de eerste regel van een bekend liedje. Wie raadt welk lied het is? Als het nog niet geraden is, wordt de volgende regel erbij geneuried. Hetzelfde spel kun je ook doen door alleen het ritme van de tekst te tikken of klappen, in plaats van neuriën.

Dinsdag: stopdans

Het is een klassieker, maar jonge kinderen kunnen er eindeloos van genieten. Zet een (liefst lekker swingend) muziekstuk of liedje op. De kinderen dansen tot de muziek gepauzeerd wordt, dan moeten ze stokstijf stilstaan. Als de muziek weer verder gaat, dansen ze verder. Als je zelf een muziekinstrument bespeelt, kun je dat natuurlijk gebruiken in plaats van een opname.

Woensdag: knutsel een kazoo

Maak in de zijkant van een koker een gaatje (diameter ongeveer 0,5 cm). Bevestig met behulp van een elastiekje aan één uiteinde een stukje vloei-, vlieger- of bakpapier over een opening. Zorg dat het strak wordt gespannen. Als je het andere uiteinde aan je mond zet en er in zingt, hoor je een grappig zoemend geluid. Je kunt er dan onder andere het spel van maandag nog eens mee spelen.

Donderdag: zingend Engels leren!

Zinglish is een liedbundel met vijfentwintig liedjes voor jonge kinderen die elk steeds als Nederlandstalige én als Engelstalige versie aangeboden worden. Het gelijknamige boek is gericht op Engelse taalverwerving voor jonge kinderen en staat vol liedteksten, activiteiten en lessuggesties, muzieknotatie en pictogrammen. Via het Spotify-kanaal van Jeroen Schipper kun je een flink aantal van de liedjes horen en er komen er wekelijks meer bij. Kijk ook eens op de website van Zinglish.

Vrijdag: Carnaval der dieren

Zoek op YouTube of Spotify het ‘Carnaval der dieren’ op van de Franse componist Saint-Saëns. Deze playlist heeft de afzonderlijke delen, dat werkt handig. Vertel dat elk deel van dit stuk een dier uitbeeldt. Laat steeds een stukje van een deel horen. De kinderen mogen bewegen zoals het dier dat volgens hen wordt uitgebeeld. Geef eventueel van tevoren aan uit welke dieren er gekozen kan worden.

Zaterdag: ‘Ik speel op mijn lijf’

Variatie op Ik ga op reis en ik neem mee. Zeg: ‘Ik speel op mijn lijf en dat klinkt zo:’ gevolgd door een klap in de handen. De andere spelers klappen daarna ook tegelijk een keer in hun handen. De volgende zegt daarna ook: ‘Ik speel op mijn lijf en dat klinkt zo:’ Deze speler klapt nu eerst in de handen en maakt dan een nieuwe geluid met haar/zijn lijf. De groep doet beide geluiden na. Zo gaat de beurt over en weer en wordt het ritme steeds langer.

Zondag: karaoke-disco!

Maak samen een playlist op Spotify of YouTube en dans en zing lekker mee met z’n allen! Jeroens leukste dansliedjes vind je in deze swingende afspeellijst.

Extra tip! Op de Facebookpagina van Jeroen Schipper vind je diverse lessen om Ukelele te leren spelen. Meer informatie over Jeroen vind je op jeroenschipper.info.

Bij Kleuteruniversiteit geloven we dat spelen wijzer maakt en we helpen je graag om leerzame activiteiten voor je kind te bedenken. Wil je meer blogs lezen over spelen en leren? Lees dan onze algemene blog met tips voor thuis, onze blog spelen en leren met papier en karton, de blog met beweegtips of speltips bij Duplo. Heb je vragen? Mail ons dan. Je kunt ons ook vinden op Facebook en Instagram.