Tips voor thuis: beweegbingo

Caroline is auteur bij Kleuteruniversiteit en leerkracht groep 1/2 in Amersfoort. Een eerdere blog over het belang van bewegen inspireerde Caroline dusdanig dat ze aan de slag is gegaan en een leuke, speelse vorm bedacht om ook thuis lekker in beweging te komen. Lees verder, download en ga aan de slag!

In de eerdere blog werd al goed uitgelegd wat precies het belang van bewegen is voor kinderen. En omdat het zo belangrijk is, herhalen we het graag nog eens in een notendop:

Het belang van bewegen

(Jonge) Kinderen zijn continu in ontwikkeling op alle gebieden. Door te bewegen leren ze nieuwe dingen en kunnen ze tegelijkertijd hun energie kwijt. Beweging is niet alleen belangrijk voor de gezondheid, het stimuleert ook de hersengroei en de cognitieve vaardigheden. Beweging helpt kinderen bij de concentratie, maakt leren en presteren makkelijker en het stimuleert de hersenen. Daarom moeten we ervoor zorgen dat kinderen minimaal een half uur per dag lekker actief bezig zijn. Beweging ontwikkelt de spieren, de vaardigheden, het vermindert stress en spanning, versterkt onderlinge relaties en het zelfvertrouwen.

De Beweegbingo

Een spelelement toevoegen aan bewegen maakt kinderen competitief en actief. Vandaar dat ik de Beweegbingo heb ontwikkeld die je zowel binnen als buiten kunt uitvoeren. Ook zit er een blanco versie in het bestand zodat je samen met je kind zelf een beweegbingo kunt samenstellen. Van het instructieblad is ook een leeg exemplaar toegevoegd. Dit stelt je in staat om zelf verschillende beweegopdrachten te verzinnen die bij de afbeelding passen. Met deze tien kaarten (vijf voor binnen en vijf voor buiten) heb je een (school)weekvulling aan activiteiten en zorg je dat je kind lekker actief bezig is.

De bewegingen in de bingo zijn gericht op balans, spierkracht en uithoudingsvermogen. Vaardigheden die je kind elke dag van pas zullen komen. Zo is balans bijvoorbeeld belangrijk voor het leren fietsen, spierkracht voor het sjouwen met speelmateriaal en uithoudingsvermogen om mee te kunnen doen aan spellen in grotere groepen, maar ook om langere afstanden te kunnen wandelen of fietsen. Ga dus lekker aan de slag met je kind, òf leg de bewegingen uit en laat je kind zelfstandig ontdekken wat het kan. Speel, leer en beweeg!

Bij Kleuteruniversiteit geloven we dat spelen wijzer maakt en we helpen je graag om leerzame activiteiten voor je kind te bedenken. Ga je ermee aan de slag? We zouden het super vinden als je ons een foto of filmpje stuurt. Wil je meer blogs lezen over spelen en leren? Lees dan onze algemene blog met tips voor thuis, onze blog spelen en leren met papier en karton, elke dag muziek, de blog met beweegtips of speltips bij Duplo. Heb je vragen? Mail ons dan. Je kunt ons ook vinden op Facebook en Instagram.