Inspiratieblog: 11 redenen waarom werken met kleuters fantastisch is

Sigrid Olivier is werkzaam op CBS Het Baken in een groep 1/2 en is ambassadeur van Kleuteruniversiteit. Het liefst werkt zij met kleuters. In dit blog benoemt Sigrid elf punten waarom zij graag met deze jongste kinderen van de basisschool werkt. Krijg jij volgend schooljaar kleuters en ben je op zoek naar tips? Of wil je weten waarom het werken met kleuters zo’n leuke uitdaging is, lees dan dit blog.

‘Heb je nu alweer kleuters? Wil je niet eens iets anders?’ Nee hoor, ik voel mij er nog prima bij … Ik heb voor het nieuwe schooljaar met volle overtuiging mijn formulier ingevuld met kleuters als eerste keus. Jaren geleden voelde ik al dat dit het beste bij mij past. Dit werk vind ik leuk. Maar waarom dan? Dat zal ik proberen uit te leggen.

1. Geen dag is hetzelfde

Een saai beroep? Iedere dag hetzelfde? Vergeet het maar. Wat is dit beroep toch afwisselend. Ieder thema wordt, net als in de hogere groepen, zorgvuldig voorbereid maar de kinderen bepalen uiteindelijk welke kant je opgaat. Een voorbeeld, vraag je? Probeer maar eens verder te gaan met je activiteit wanneer er net een ambulance langsrijdt. Het is altijd inspelen op de interesses van de kinderen. Je sluit aan op hun belevingswereld. Zo leren kleuters!

Wat ik heb geleerd: Laat je iedere dag verrassen door de kinderen. Zak letterlijk eens door je knieën en let goed op wat er speelt in de groep. Pas hier desnoods je rooster op aan. Houd je dan niet te veel aan het schema en accepteer dit. Flexibiliteit is het toverwoord in een kleuterklas.

Waar is toch mijn sjaal gebleven? O, ik zie het al. Mijn sjaal is even de deur van de huishoek …
Geeft niks hoor, jongens. Ik had het toch niet koud.

2. Creabea

Een verjaardagskroon maken voor een jarige, bij ieder thema de hele klas ondersteboven halen om de mooiste spelhoeken te maken samen met de kinderen, een Moederdag- en Vaderdagcadeau bedenken en laten maken, de thematafel inrichten en ga zo nog maar even door. Ben je een beetje creatief, dan kun je je enorm uitleven bij kleuters. En één voordeel, ze vinden alles wat jij doet geweldig.

Mijn tip: Vecht voor behoud van het  krijtbord bij kleuters. Een digibord is fantastisch en fijn, maar een krijtbord biedt ook zijn voordelen. Niet alleen goed voor de kinderen die zo hun fijne motoriek kunnen oefenen op een verticaal vlak, maar ook om de kinderen te laten genieten van een door mij gemaakte bordtekening.

3. Boeken zijn een must!

Als groot boekenfan geniet ik er iedere dag weer van om de kinderen voor te lezen. Prentenboeken, verhalenbundels, sprookjesboeken, dichtbundels, zoekboeken, woordenboeken. Jonge kinderen kunnen enorm van verhalen genieten en wat is het fijn om ze kennis te laten maken met alle genres.

4. Cadeautje! Alweer?

Alleen een cadeautje krijgen op je verjaardag? Nee hoor, bij kleuters is het iedere dag raak. Je hoeft thuis geen behang meer te kopen, want je wordt overladen met tekeningen. En bakken de kinderen thuis koekjes, dan komt er vaak een bakje tevoorschijn tijdens de pauzehap. ‘Kijk eens juf, dit heb ik voor jou gemaakt’. Heerlijk toch!

Wat ik doe: Doorzoek goed de zakken van je jas of spijkerbroek voor je die in de wasmachine gooit. Juffen krijgen van alles en stoppen dit in hun zakken. ‘Juf, ik heb een legoblokje gevonden’. ‘Juf, deze schelp/steen/stok is voor jou!’. Hoe vaak ik niet met iets thuis gekomen ben …

5. Buitenleven

Toen ik een jaar groep drie had, miste ik toch wel dat je met kleuters vaak buiten bent. En buiten spelen, betekent echt geen ‘pauze’ voor de juf. Je verlegt je onderwijstijd gewoon van binnen naar buiten.

Wat ik heb geleerd: Neem je thema mee naar buiten en bedenk bij ieder thema hoe je daar buiten mee verder kan. Neem in de sinterklaastijd wat verkleedkleding mee naar buiten en een zak met cadeautjes. Verstop tijdens je piratenthema schatten in de zandbak. Wil je hier meer over lezen, klik dan hier voor mijn eerdere blog.

6. Vies worden mag!

Als ik kleding met een lichte kleur aanheb, dan laat ik voor school begint altijd even aan mijn collega’s uit de hogere groepen zien, dat ik echt schoon ben. Je moet niet bang zijn om vies te worden. Mijn man is al gewend aan ‘glitters door het hele huis’ in de decembertijd.

Handig om te doen: Leer de kinderen aan het begin van het schooljaar, dat zij verfwerk wat klaar is op tafel laten liggen en er niet mee gaan rondlopen om het aan jou te laten zien. Dit scheelt een hoop vlekken!

7. Iedere dag op reis!

Als er iets mij aanspreekt in de manier van werken met kleuters is het wel thematisch werken. Ik heb al veel hoeken samen met de kinderen ingericht. Van camping tot ijssalon, van fietsenmaker tot schoenenwinkel. Heerlijk om te doen!

Wat ik heb geleerd: Wees nooit verlegen, maar loop gewoon een winkel in en vraag of ze nog materiaal hebben voor je kleutergroep. Ik heb zelden een ‘nee’ als antwoord gekregen.

8. Genieten van klein geluk

Wanneer wij ons druk maken om ‘belangrijke’ zaken, laten kleuters je wel weer even landen. Zij zien de meest kleine dingen waar wij voorbij hollen. Heerlijk om hierin mee te gaan.

Wat ik nu doe: Bedenk je lesdoelen vooraf, maar sta ook open voor de zogenaamde ‘gouden momenten’. Als kinderen intrinsiek gemotiveerd zijn, leren ze sneller, effectiever en meer.

9. Waarom?

‘Juf, mijn ouders hebben een heel bijzonder bed thuis’. Nieuwsgierig vraag ik ‘Wat voor bed dan?’. ‘Juf, mijn ouders hebben een tweelingbed. Zij slapen samen’. Ik moet regelmatig grinniken om uitspraken van mijn kleuters. Zorg dat je ze onthoudt, leuk voor later!

Handig om te doen: Zet grappige uitspraken meteen in je telefoon bij notities of leg een schriftje op je bureau. Aan het einde van het schooljaar typ ik ze even over en doe ik de uitspraken in de mappen van de kinderen. Ouders waarderen dit enorm.

10. Less is more

Betaalde uitstapjes zijn leuk, maar kunnen gezien het budget maar enkele keren in het schooljaar. Toch kun je de kinderen ook met kleine en simpele dingen enorm blij maken. Een uitstapje kun je dus ruim zien …

Mijn ontdekking: Tijdens het plusproject ‘De fiets’ parkeerde ik mijn fiets in het klaslokaal. Hoe leuk is het om zo nieuwe woorden te leren. Tijdens het buitenspelen mochten de kinderen om beurten even op mijn fiets zitten. Lijkt iets kleins, maar de kinderen hebben het er nu nog over.

11. Altijd hulptroepen

Een kralenplank op de grond vijf minuten voor de school uit is, een beker die omvalt, er zijn altijd kleuters die jou wel even willen helpen om het weer op te ruimen. En dat je daarna nog een tijd bezig bent om alles echt weer netjes te krijgen, ach, lees de tien voordelen hierboven en je voelt je weer helemaal ‘vrolijk’ worden!

Wat ik heb geleerd: Neem echt de tijd om op te ruimen en ‘model’ iedere keer hoe je dat ook weer doet. Leg heel duidelijk de stappen uit en vertel vooraf hoe lang de tijd de kinderen hier voor hebben.


Ik hoop dat je het net zo naar je zin hebt in jouw kleutergroep als ik samen met mijn duo-collega in onze groep 1/2. Heb je na het lezen van deze blog nog een vraag, mail dan naar ambassadeurs@kleuteruniversiteit.nl of stel de vraag in de Facebookgroep Vrienden van Kleuteruniversiteit. Je kunt mij ook vinden op Instagram als @juf_sigrid.