Inspiratieblog: Gemak voor de leerkracht en een feest voor iedereen!

Juf Annelieke is leerkracht groep 1/2/3 van Jenaplanschool De Open Hof in Hoogerheide. In dit blog vertelt ze over hoe ze van elke feestdag op school een feestje maakt voor iedereen met behulp  van de pakketten van Kleuteruniversiteit.

We zijn ruim over de helft van het schooljaar, dat betekent dat er weer een aantal feestelijke dagen aan zitten te komen. Dat is natuurlijk ontzettend leuk en gezellig, maar de organisatie van deze dagen kost altijd aanzienlijk veel tijd. Tijd die ik eigenlijk niet heb. Richting het eind van het schooljaar organiseer ik ook nog de Koningsspelen, het schoolfeest en de meester- en juffendag.

Een aantal jaar geleden zat ik werkelijk met mijn handen in mijn haar. Ik zat weer in de feestcommissie en er moesten weer activiteiten bedacht worden. Wat moest ik nu weer uit de hoge hoed toveren? Ik was op zoek naar iets dat niet teveel tijd kost qua organisatie, want er waren ook nog 1001 andere dingen die geregeld moesten worden. Ik ben toen uitgekomen bij de feestpakketten van Kleuteruniversiteit. Het eerste feest waarbij ik een pakket gebruikte was Koningsspelen. Dat was  een geweldig geslaagd feest geworden (zelfs voor mij als juf)! Over de pakketten rond de Koningsspelen schreef ik al eerder een blog. Datzelfde jaar heb ik tijdens de juffendag het sprookjesfeest gebruikt en het was wederom echt een feestje. Wat maakt de feestpakketten van Kleuteruniversiteit nu zo fijn en leuk om te gebruiken?

De voordelen:

  • Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.
  • Het pakket is kant en klaar, de spullen die je perse nodig hebt zijn makkelijk te verzamelen in je klas.
  • Minimale voorbereidingstijd.
  • Het zijn onderwerpen en spellen die de kinderen enorm aanspreken, dus er is een hoge betrokkenheid.
  • Enthousiaste kinderen.
  • Ook tijdens de feesten staan boeken of verhalen centraal.
  • Je hoeft niet alles zelf te doen, ook ouders zouden dit voor jou kunnen voorbereiden.
  • Doordat je niet hoeft na te denken over de spellen en organisatie, heb je tijd om zelf creatief bezig te zijn en na te denken over de aankleding/ traktatie en andere leuke dingen.

Een pakket kiezen

Het feestpakket sprookjes heb ik twee jaar geleden uitgevoerd en vorig jaar heb ik het feestproject ridders gedaan. Ik koos steeds een feest rondom een thema dat ik dat jaar niet deed in de klas. Zo werkten en leerden we een dag toch iets over dat thema. Ook werden kinderen alvast enthousiast over een thema dat ik het jaar erna wel wilde gaan uitvoeren. Tijdens het sprookjesfeest hebben we in de speelzaal het spel zwaan-kleef-aan gespeeld waarbij de kinderen getikt werden door de zwaan en bleven kleven. Het was een actief spel waar de kinderen erg van hebben genoten. Tijdens het ridderfeest bekogelden we een grote skippybal met kleine ballen (kogels) om zo te proberen de grote bal naar de tegenstander te laten rollen.

Hoe kom je nu aan een feestpakket? Gebruik op de website van Kleuteruniversiteit de zoekfunctie en toets het woord feest in. Zo krijg je verschillende resultaten. Ik heb tot nu toe voor feesten gekozen zonder project vooraf. Er zijn ook projecten waarbij je toewerkt naar een feest, bijvoorbeeld Agent en Boef en het boefvangfeest. Die wil ik graag nog een keer uitproberen! Als ik een feestpakket heb gekocht en gedownload dan bekijk ik het eerst algemeen, wat zijn de mogelijkheden en hoe wil ik mijn dag indelen. Als ik weet hoeveel tijd ik heb ga ik een keuze maken welke spellen ik ga aanbieden. Je hoeft namelijk niet alles te doen. Er worden suggesties gegeven en je maakt zelf een keuze. Ik kijk wat past binnen de school/op het schoolplein, of in de speelzaal. Ik heb ervoor gekozen om de spellen twee keer met de hele groep te spelen. Maar je kunt ook zeker hulp van ouders inroepen en de kinderen in groepen de spellen laten spelen.

Nu ik weet welke spellen ik wil aanbieden, print ik de bijlagen en verzamel ik de materialen. De dag voor het feest leg ik alles gesorteerd klaar per locatie. Alle materialen die naar het schoolplein moeten, liggen bij elkaar klaar en dat doe ik eveneens voor de spellen die we in de speelzaal spelen en alle andere plekken.

Het feest kan beginnen

Mijn dag begint ’s morgens met het klaar leggen van alle spellen. Door de goede voorbereiding vooraf kan ik deze dag ontspannen beginnen. Daarna begint het plezier. Eerst lezen we samen het boek in de kring. Vervolgens spelen we de hele dag leuke spellen. In het circuit zit ook een rustmoment met een traktatie ingebouwd. Tijdens het ridderfeest gaan we naar  verschillende zalen in het kasteel en in iedere zaal spelen we een ander spel. Onze favoriete kamer was de groene kamer, waar we tegen de draak hebben gevochten door zijn giftige bellen kapot te prikken. Bij het voltooien van het spel nemen we de materialen direct mee terug naar de klas en zo kost het opruimen ook niet veel tijd.

Heb jij ook zin om met een feestpakket aan de slag te gaan maar heb je geen feestdag meer? Dat hindert niet want een feestpakket kun je ook prima gebruiken als afsluiting van een project, of misschien juist als introductie, zodat de kinderen enthousiast worden over het onderwerp.

Alvast heel veel plezier bij jouw volgende feestje want met de feestprojecten van Kleuteruniversiteit kan dat niet anders dan een feestje worden! Ik heb voor dit jaar nog niet gekozen welk feestpakket ik ga gebruiken. Ik ben heel benieuwd naar jouw tip. Welk feestproject was bij jou een succes en heb je nog tips bij het gebruik? Deel ze in de Facebookgroep vrienden van Kleuteruniversiteit.