Inspiratieblog: Koningsspelen 2.0

Juf Annelieke is leerkracht op Jenaplanschool De Open Hof en ambassadeur bij Kleuteruniversiteit. In dit blog vertelt ze over haar ervaringen met de Koningsspelen spellenpakketten.

Lig jij al nachten wakker en weet je echt nog niet wat je moet gaan doen met jouw groep tijdens de koningsspelen? Lees dan snel verder. Ook als je er niet van wakker ligt zou ik toch verder lezen, want Kleuteruniversiteit heeft twee hele leuke spellenpakketten die passen bij de koningsspelen. Met deze spellenpakketten hebben jij en de kinderen een hele leuke dag!

Over een paar weken is het alweer tijd voor de Koningsspelen. Ik weet nog goed het eerste jaar dat ik kleuters had … voor de groepen 3 t/m 8 regelden een groep leerkrachten alles samen met het BWI. Ze krijgen workshops of gaan sporten op het sportpark. Het programma voor de kleutergroepen moesten we maar zelf bedenken en invullen. Het eerste jaar bij de kleuters zat ik echt wel met mijn handen in het haar! Ik wilde leuke spelletjes organiseren maar had nog geen idee hoe ik dat moest gaan klaarspelen in mijn eentje. Ik had nog maar net kennisgemaakt met Kleuteruniversiteit, toen ik tijdens een zoektocht door de winkel de spellenpakketten koningsspelen tegenkwam. Na het lezen van de beschrijvingen was ik direct enthousiast.

In de pakketten zit een mooie mix tussen actieve en rustigere spellen waarbij alle kinderen betrokken bezig zijn. De spellen zijn makkelijk te organiseren met materialen die bijna allemaal op school aanwezig zijn. Ik koos het eerst jaar voor het spellenpakket Rondje Nederland. Dit is uiteindelijk zo’n succes geweest dat ik het andere spellenpakket het jaar daarna heb uitgevoerd. Dit jaar doe ik weer Een rondje Nederland en zo kan ik mooi afwisselen! Daarom wil ik jullie graag meer vertellen over deze spellenpakketten zodat iedereen een leuke koningsspelen heeft. Dus heb je nog geen idee wat je moet gaan doen of wil je een keer wat anders? Lees dan snel verder!

Tijdens het spellenpakket koningsspelen maak je een keuze uit 20 verschillende spellen. Je kunt zelf kiezen hoeveel spellen je wilt doen. Deze spellen staan vooral in het teken van oranje, de koning en de Nederlandse driekleur. Vlaggenloop vonden de kinderen een heel leuk spel. De kinderen staan dan op de Nederlandse vlag en springen steeds tegelijk omhoog en naar voren zodat de begeleider de vlag een stukje naar voren kan trekken. Zo leggen de kinderen een parcours af. Bij het spel rood, wit, blauw maken de kinderen de vlaggetjeslijn met rood, wit, blauwe vlaggetjes weer compleet. De kinderen doen de leukste spellen en hebben vooral heel veel plezier en ondertussen oefenen ze ook heel veel vaardigheden!

Tijdens het spellenpakket Rondje Nederland ga je met de kinderen, hoe kan het ook anders, een rondje Nederland doen. Bij iedere provincie doe je een passend spel. Zo maak je in Limburg verschillende fruitvlaaien door met een dobbelsteen te gooien. In Zuid-Holland ga je bloemen plukken en in Noord-Brabant vier je carnaval. Bij dit pakket spelen de kinderen 13 verschillende spellen want ook de Nederlandse Antillen doen mee!

De eerste voorbereidingen kunnen beginnen als je het pakket, welke je ook hebt gekozen, hebt gedownload. Ik heb het spellenpakket geprint en ben het gaan lezen. Oké daar moet je even voor gaan zitten, maar dit vind ik altijd het leukste gedeelte! Kiezen en voorbereiden. Bij het pakket Rondje Nederland zit iets meer lamineer- en knipwerk maar je hebt er jaren plezier van. Naast het lamineren van de bijlagen moeten er materialen worden gezocht en verzameld. Misschien heb je enthousiaste hulpouders die jou willen helpen met de voorbereidingen? Binnen het spellenpakket zijn er ook nog genoeg keuzemogelijkheden als je niet alle opdrachten kunt doen kies je  simpelweg de activiteiten die jou en de kinderen het meeste aanspreken. Ook kun je bij de meeste spellen kiezen of je het binnen of buiten wilt doen waardoor je minder weerafhankelijk bent of lekker naar buiten kunt als het mooi weer is.

Tijdens de koningsspelen laat ik de kinderen onder begeleiding van een hulp-ouder in groepjes langs de verschillende spellen gaan. Wat ik echt super fijn vind aan deze spellenpakketten is dat er een duidelijke beschrijving bij zit van de verschillende spellen voor de begeleider. Ook zitten er aftekenkaarten bij voor de kinderen. Ze weten zo precies welke spellen ze hebben gedaan en dat aftekenen maakt ze extra enthousiast om alles te doen. De grootte van de groepjes kun je zelf bepalen. Omdat ik een kleine klas heb, werkte ik met groepjes van vier kinderen. Maar ook met groepjes van zes kinderen zijn alle kinderen actief en betrokken bezig. Als je werkt op een grotere school met meerdere kleuterklassen is het misschien handig om de spellen meerdere keren klaar te leggen zodat niemand hoeft te wachten.

De spellenpakketten zijn echt helemaal compleet, alleen zelf kiezen, plannen en materialen verzamelen en je bent klaar voor gezellige koningsspelen. Dus wil jij tijdens de koningsspelen rondlopen tussen de kinderen en genieten van enthousiaste gezichten bij de kinderen, dan zou ik niet langer twijfelen en kiezen voor een van de spellenpakketten Koningsdag! Ik ben benieuwd wat jij vond van een van de spellenpakketten koningsspelen. Laat je het weten in de Facebookgroep vrienden van Kleuteruniversiteit?