Nieuws: Kleuteruniversiteit maakt projecten bij Kikkerboeken van Max Velthuijs

We hebben heugelijk nieuws en dat delen we graag! Kleuteruniversiteit is een samenwerking aangegaan met Uitgeverij Leopold en de Max Velthuijs Stichting en dat betekent dat we bij een aantal Kikker boeken van Max Velthuijs projecten mogen maken. Kleuteruniversiteit auteurs juf Anke en juf Els zijn enthousiast aan de slag gegaan. De eerste projecten zijn ‘Kikker is Kikker’ en ‘Kikker en de vallende ster’.

De samenwerking met Leopold wordt uitgebreid gevierd tijdens de NOT beurs van 22 tot en met 26 januari 2019 in de Jaarbeurs te Utrecht. Lees het interview over de samenwerking met Kikker en de activiteiten op de NOT:


Sanne van Kleuteruniversiteit, Merel van Leesvink  en Anouk van de Voorleeshoek vertellen over hun unieke samenwerking en waarom ze als enthousiaste en eigenwijze zelfstandig ondernemers kiezen voor een gezamenlijke stand in de sfeer van Kikker op de grootste onderwijsbeurs van Nederland: de NOT!

Vertel eens: wie zijn jullie en wat doen jullie?

Sanne: Wij zijn alle drie zelfstandig ondernemers met een hart voor prentenboeken. Mijn bedrijf Kleuteruniversiteit richt zich met name op kleuterleerkrachten. Kleuteruniversiteit is een digitaal platform waar leerkrachten uit de onderbouw lesprojecten kunnen downloaden die vaak gebaseerd zijn op prentenboeken. De lessen zijn gemaakt door mensen uit de praktijk. Voor iedere periode in het jaar en bij elk thema zijn diverse projecten te vinden waar leerkrachten direct mee aan de slag kunnen.
AnoukDe Voorleeshoek is een online videoplatform voor kinderen van nul tot tien jaar. Iedere week worden er vier nieuwe voorleesfilmpjes geplaatst die worden ondersteund door de prenten van het boek en klassieke muziek die ik daar zelf voor selecteer. Ouders en leerkrachten kunnen een abonnement nemen op de Voorleeshoek. Ik lees dus eigenlijk heel Nederland voor!
Merel
: Met mijn bedrijf Leesvink help ik basisscholen bij het opzetten en onderhouden van een goede schoolbibliotheek. Daarnaast adviseer ik leerkrachten heel graag over mooie boeken voor hun klas. Ik vind met kinderboeken bezig zijn een van de leukste dingen die er is.

En nu dus samen naar de NOT!

Anouk: Ja, hoe vet is dat! We hebben alle drie een enorme drive en ambitie, alleen is zo’n beursdeelname echt ongelooflijk duur, dus daar zat een flink struikelblok. Door onze krachten te bundelen en in samenwerking met de organisatie van de NOT gaat het ons lukken.
Sanne: We hebben een centrale stand van maar liefst 60m2 in Kinderboekenland! Soms moeten we onszelf even knijpen: gebeurt dit echt?
Merel: Ja, zo voel ik dat ook. Het is zo ontzettend gaaf om te merken dat ons enthousiasme aanstekelijk werkt en we hebben echt enorm veel samenwerkingen voor elkaar gekregen.

Kunnen jullie wat voorbeelden geven van die samenwerkingen?

Sanne: Om te beginnen komen er ruim 40 workshops van diverse mensen uit het onderwijsveld, maar ook auteurs en illustratoren. Het wordt dus echt een enorme happening.
Merel: We gaan samenwerken met partners voor meubilair, Chromebooks, behang … Zo tof!
Anouk: En vergeet Kikker niet! Het character Kikker van Max Velthuijs gaat een prominente rol spelen in onze stand. Kleuteruniversiteit heeft een project bij boeken van Kikker, verhalen over Kikker worden voorgelezen in De Voorleeshoek en Merel verkoopt een boek van Kikker als beursaanbieding. Kikker zal zelf ook nog zijn opwachting maken!

Wat is de verbindende schakel tussen jullie bedrijven?

Alle drie tegelijk: Prentenboeken!
Merel: We hebben alle drie ‘iets met prentenboeken’. Zowel zakelijk als privé zijn we regelmatig met onze neus in boeken te vinden. We vinden het belangrijk dat er mooie prentenboeken op scholen zijn, niet alleen om naar te kijken, maar ook om te gebruiken in de lessen.

Wat is er dan zo belangrijk aan prentenboeken?

Sanne: Heb je even? Een enorme waslijst aan voordelen: prentenboeken zijn ongelooflijk belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben vaak ook een rijk taalgebruik met woorden die kinderen in het dagelijks verkeer misschien niet vaak tegenkomen.
Anouk: En prentenboeken prikkelen de fantasie. Kinderen komen in boeken met allerlei zaken in aanraking die in het echte leven niet voorkomen, zoals pratende dieren, fantasiewezens, draken…
Sanne: Kinderen kunnen ook uit prentenboeken leren hoe je je hoort te gedragen (hier spreekt de juf in mij… )
Merel: En prentenboeken zijn vaak unieke kunstwerkjes. Het is mooi om kinderen ook de esthetische kant daarvan te laten ervaren.

Hoe gaan we dit terugzien op de NOT?

Anouk: We presenteren onszelf als losse bedrijven op de NOT: dus als een bezoeker meer wil weten over De Voorleeshoek dan kan diegene bij mij terecht, maar we zorgen er ook voor dat we de verhalen over elkaars bedrijf heel goed kennen en met net zo veel enthousiasme kunnen vertellen.
Merel: We staan los van elkaar, maar zijn ook verbonden. Voor de boodschap naar onze bezoekers kiezen we vooral voor uitingen die ons verbinden: dus dat Leesvink een boek aanbiedt waar in De Voorleeshoek een filmpje van te zien is en waar Kleuteruniversiteit een project bij heeft gemaakt.
Sanne: Ja, zo laten we direct zien wat je allemaal kunt doen met prentenboeken en hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Wat willen jullie verder nog kwijt?

Sanne: Dat iedereen sowieso naar de NOT moet komen! We hebben echt zulke gave workshops, giveaways, informatie en winacties, dat wil je niet missen!
Anouk: Inderdaad: je beurs-ervaring is niet compleet als je niet bij ons bent geweest.
Merel: Mocht je ons zoeken: we staan in hal 1 op stand nr: 01.A110. Tot snel!

Kikker is jarig!

De geweldige creatie van Max Velthuijs is jarig en dat wordt in 2019 flink gevierd. Kikker viert feest vanwege zijn 30ste verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid is er een lied geschreven. Kijk voor nog meer leuks op https://www.kinderboeken.nl/karakter/kikker/

 

Dit bericht werd gepost in Nieuws en getagt .