Inspiratieblog: Ga mee naar de NOT!

Het ambassadeursteam Kleuteruniversiteit telt op dit moment dertien enthousiaste leerkrachten. Zij verheugden zich al maanden op onderwijsbeurs, de NOT. Zij mochten assisteren in de stand van Kleuteruniversiteit, Leesvink en De Voorleeshoek om iedereen te vertellen over hun ervaringen uit de praktijk. In dit blog vertellen de ambassadeurs hoe zij de NOT beleefd hebben en welke ervaringen zij mee terug nemen naar school.

Hoe dichterbij de datum van de NOT komt, hoe meer informatie er op je af komt via de ouderwetse brievenbus, de mailbox en de social media kanalen. Overal verschijnen nieuwe Facebookgroepen en vliegen de winacties om je oren. Als je nog niet enthousiast geworden was, dan gebeurt het vast nu wel!
Op de Kleuterwereld Facebookgroep verschijnen topics als ‘Welke stand moet ik bezoeken op de NOT?’ en overal zie je al foto’s van goodies die je vooral op moet komen halen.

Tijd dus voor de eerste stap in de voorbereiding: welke route ga ik lopen op de NOT? Welke stands mag ik niet overslaan en waar zijn de allerleukste goodies te verkrijgen? Natuurlijk waren wij ook reuze nieuwsgierig hoe de stand van Kleuteruniversiteit, Leesvink en De Voorleeshoek er in het echt uit zou zien. Zou deze stand de leukste stand zijn waar de meeste inspiratie te halen valt? Hoe zou de workshopruimte bevallen en hoe zouden de nieuw ontworpen spellen van Kleuteruniversiteit en Heutink er in het echt uitzien?

Zinglish

De eerste dag van de NOT was direct een zeer speciale. Op deze dag werd het boek Zinglish gelanceerd bij Clavis uitgeverij. Terwijl Jeroen Schipper op zijn ukelele een liedje speelde, kwamen de dames van Clavis langs met Engelse drop. Daarna was er gelegenheid om je boek te laten signeren door Marlijn van Kempen, Jeroen Schippers, Sanne Ramakers en Margot Senden. Met Zinglish leren de kinderen op een gemakkelijke manier Engels. Het is een boek waarin ruim 25 liedjes staan in het Nederlands en het Engels. Ook staan er extra lesactiviteiten en opdrachten in. Echt een aanrader!

Kikker

‘Hij is een koele kikker’ luidt het spreekwoord. Daar was op de tweede dag van NOT weinig van te merken! Hoe kan het ook anders? Zoveel bezoekers, enthousiaste reacties én ook nog eens jarig zijn! Daar kun je het toch alleen maar warm van krijgen? Kikker liet zich echter niet kennen en ging met alle fans op de foto. Alsof dit alles niet feestelijk genoeg was, kreeg de stand van Kleuteruniversiteit, Leesvink en de Voorleeshoek ook nog eens hooggeëerd bezoek. Niemand minder dan prinses Laurentien kwam langs en Kikker kreeg ook de prinses op de gevoelige plaat. Ben jij ook met Kikker op de foto geweest? Vergeet niet om je foto op social media te delen met de hashtag #kikkerindeklas. Op deze manier maak je kans op een bezoek van Kikker in jóuw kleuterklas!

Vertellen over de Kleuteruniversiteit spellen

De hoofdtaak van de ambassadeurs is uitleg geven over de projecten en spellen van Kleuteruniversiteit, vertellen wat Leesvink doet en waarom de Voorleeshoek zo leuk is! De spellen die Kleuteruniversiteit samen met Heutink heeft ontwikkeld zijn bijzonder gaaf! Allereerst het racespel. Bij dit spel zijn er verschillende mogelijkheden om hoeveelheden en getallen van 1 t/m 10 te oefenen in verschillende structuren. Het is de bedoeling dat je de kaarten geschud naast het spelbord legt en de diverse voertuigen op de daarvoor bestemde vakken plaatst. Om beurten mogen de kinderen een kaart omdraaien en bekijken deze hoeveelheid. Het voertuig geplaatst in de corresponderende rij mag een stapje vooruit.

Kunnen tellen is één ding. Maar kun je het ook VERtellen? Vanuit die gedachte is het telkwartet ontwikkeld. Op de kaarten zijn verschillende structuren bij een hoeveelheid te zien; een eierdoos, blokjes die per twee gestapeld zijn, dobbelstenen en het getal. Omdat kinderen allen een eigen manier van uitleggen hebben, leren ze van elkaar.

Daarnaast is er ook een bewegingsspel dat heel goed past bij de bewegingsposter. In dit doosje zitten 2x 24 bewegingskaarten en 6 zuignappen. Er zijn wel 15 verschillende mogelijkheden bij dit spel. Zo kun je twee stapels maken, waarvan 1 open op tafel. De verteller neemt een kaart van de stapel en vertelt wat hij ziet. De andere speler doet de beweging na. Of je geeft ieder kind een zuignap. Er wordt een kaartje van de open stapel omgedraaid en de kinderen proberen met hun zuignap hetzelfde kaartje te vangen. Heb jij ze al aangeschaft? Wat betreft het bewegingsspel: je kunt je in alle bochten wringen, maar het bewegingsspel is tijdelijk uitverkocht! Niet getreurd, het spel komt terug!

De handleidingen van de spellen zijn overigens hier te downloaden.

De Kleuteruniversiteit spellen in de praktijk

Ambassadeur Caroline vertelt:

Woensdag ben ik met een aantal collega’s naar de NOT geweest. Natuurlijk was het een feest bij de stand van Kleuteruniversiteit! Ik kocht voor onze groepen 1/2 en 2 alle drie de nieuwe spellen van Kleuteruniversiteit. Donderdag zijn we er gelijk mee aan de slag gegaan in de klas. Vooral het Racespel en het Bewegingsspel vielen goed in de smaak. Samen met twee kinderen heb ik het racespel gedaan en ze waren ontzettend enthousiast. Vooral het speculeren over welk voertuig zou gaan winnen, maakte het extra spannend.

Later heb ik het spel aangeboden in de grote kring. Iedereen wilde natuurlijk één van de kaartjes omdraaien. Donderdagmiddag hebben we het beweegspel gedaan. We gebruikten daar ook een mat uit de gymzaal bij. Dat maakte het wel heel erg echt. Zelf deed ik ook even mee. Heerlijk hoor, lekker even bewegen! De kinderen vonden het fantastisch. De nieuwe spellen zijn echt een aanrader!

Voorlezen in de Voorleeshoek

De derde dag op de NOT was ambassadeur Linda er. Ze vond het superleuk om mensen te enthousiasmeren voor zowel Kleuteruniversiteit, Leesvink én de Voorleeshoek. Van de Voorleeshoek waren veel mensen te enthousiasmeren omdat het een vrij nieuw initiatief is. Anouk en Barend lezen voor de camera prentenboeken voor met ondersteuning van klassieke muziek. Hoe leuk was het dan ook dat je gelijk aan de bezoekers kon laten zien én horen wat het precies inhoudt! Er waren een hoop enthousiaste reacties van bezoekers. Ook zijn er veel vouchers uitgedeeld aan mensen om het te gaan uitproberen; iedereen die het kreeg wilde dat heel graag doen! Vind je het jammer dat je dit hebt gemist? Check dan de website en profiteer tot 28 februari van deze aanbieding: http://www.voorleeshoek.nl/not

Winactie

Er was een gave winactie op de beurs en ook daar hebben een hoop mensen aan meegedaan. Door te raden hoeveel Pixi boekjes er in de lantaarn zaten, kon je een jaarabonnement op de Voorleeshoek winnen, een jaar lang de projecten van Kleuteruniversiteit en de daarbij horende boeken door Leesvink geleverd. Superleuke actie! Maar hoeveel boekjes zaten nu uiteindelijk in de lantaarn?

Het juiste antwoord was 253! De winnaar van de actie is:

Rigtje Zegers van basisschool de Balans uit Veenendaal!

Ervaringen met Kleuteruniversiteit en inspiratieworkshops

Wat is het leuk om mensen te spreken die vertellen over hun ervaringen met Kleuteruniversiteit en om mensen die het nog niet kennen te informeren.

Rond half 5 was het wat rustiger, maar er was nog een workshop van Ingrid en Dieter Schubert. Ingrid en Dieter hebben samen veel tekeningen gemaakt voor prentenboeken en zouden hierover vertellen. Nou, dat hebben de bezoekers geweten! Wat een passie voor het vak en wat een geweldige tekeningen.

Ingrid en Dieter hebben ook een aantal prentenboeken met alleen tekeningen en geen tekst. Het idee is: laat de kinderen het verhaal vertellen. Kinderen zien zoveel details en kunnen met hun eigen fantasie zeker een verhaal maken. Eerder die middag was er een workshop van Wilma Degeling. Ook hier zag je weer de passie voor het vak. Echt geweldig om mensen zo te horen. Bezoekers verlieten volledig geïnspireerd de workshopruimte.

Natuurlijk zijn er op de beurs altijd geweldige give-aways zo ook in de stand van Leesvink, De Voorleeshoek en Kleuteruniversiteit. Er waren vouchers om projecten uit te proberen. Let op! De vouchers zijn te gebruiken tot en met 16 februari 2019. Daarnaast waren er natuurlijk mooie beursprijzen gemaakt voor de posters, spellen, verschillende boeken en nog veel meer Kleuteruniversiteit materialen.

De laatste dag van de NOT was ook de drukste van allemaal. Vanaf de opening om 10.00 uur was het constant druk in de stand. Ook tijdens de laatste dag werden er nog veel goodiebags uitdeeld en informatie gegeven. In deze goodiebag zit ook informatie over Leesvink. Ken je Leesvink nog niet? Bij Leesvink kun je o.a. boeken kopen waarbij Kleuteruniversiteit projecten heeft gemaakt. Maar eigenlijk verkopen ze net zoveel boeken als de grote webwinkels en ook voor dezelfde prijs. In Nederland geldt de vaste boekenprijs en daarom maakt het niet uit of je deze bij een grote webwinkel koopt of een de zelfstandige ondernemer zoals Merel van Leesvink. Maar Merel doet veel meer! Ze komt gratis langs op scholen om te praten over de schoolbibliotheek.

Heb jij al een goede schoolbieb?

Heb je al een goede schoolbibliotheek? Leesvink heeft sinds kort iets nieuws: Leesflink. Dit is een spaarsysteem waarmee je als school kunt sparen voor nieuwe boeken. Ouders bestellen gedurende het jaar boeken bij Leesvink waardoor er een spaartegoed wordt opgebouwd. Supertof toch? Schrijf je school dus snel in en spaar voor gratis boeken!

Met heel veel plezier hebben wij, de ambassadeurs, jou te woord gestaan tijdens de NOT. Het was een feestje! Ben je niet geweest, maar wil je meer weten over Leesvink, de Voorleeshoek of Kleuteruniversiteit? Mail ons dan op ambassadeurs@kleuteruniversiteit.nl

Nog een laatste tip! Van alle dagen NOT in deze te gekke stand zijn vlogs gemaakt. Klik hier om ze te bekijken. Aanrader!