Ga mee op wereldreis en ontmoet kinderen van over de hele wereld!
Houd in Egypte een kamelenrace met Karim, grill sardientjes bij Flavia in Portugal en moedig samen met Emma het baseballteam aan. De activiteiten zijn geschreven aan de hand van het boek ‘Wereldkinderen‘ van Reina Olivier & Eline van Lindenhuizen. Veel plezier met deze leerzame reis rond de wereld!
*** Let op! De aankoop van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld, zie ook onze gebruiksvoorwaarden.
Van de auteur
Tim zit in bed en is al heel lang wakker.
Hij voelt zich een beetje alleen …
Hoe zou het met de andere kinderen in de wereld gaan …?
Dat ontdekken de kinderen in dit project! Ga mee op wereldreis en ontmoet kinderen van over de hele wereld, net als in het boek Wereldkinderen van Reina Olivier & Eline van Lindenhuizen. Deze kinderen vertellen je iets over zichzelf en nodigen de kinderen uit jouw groep uit voor een bijpassende activiteit. Dit zijn (kring)activiteiten voor taal, rekenen, muziek, dans, de creativiteit, fijne motoriek en spel en beweging. De reis begint tijdens de startactiviteit waarbij de kinderen elkaar als kinderen uit verschillende landen, in hun taal, begroeten. Het project wordt afgesloten met een wereldfeest.
Rode draad: Print de wereldkaart uit bijlage 1 en hang deze op een prikbord of magneetbord in je lokaal. Op de wereldkaart staan alle wereldkinderen die met jouw groep graag een activiteit willen doen. Na elke activiteit geef je op de kaart aan waar je geweest bent. Kleur hiervoor de juiste cirkel in of plaats een zelfgemaakte vlag (cocktailprikker of pin punaise).
Voorin het project vind je een lesrooster voor vier weken. Op de materialenlijst kun je vinden welk materiaal en welke bijlagen je voor elke activiteit nodig hebt. Gebruik bij voorkeur echte materialen. Wanneer je een bijlage nodig hebt, druk je deze af. Knip de afbeeldingen los en lamineer deze indien nodig.
We wensen je leuke ontmoetingen met de wereldkinderen toe!
Download hier de lesdoelen van dit project.
Koop het bijbehorende boek rechtstreeks bij onze partner Leesvink:
Arina.vangelder –
Het onderwijsjaar hebben we afgesloten met het project Op wereldreis. Veel kinderen gaan in de vakantie een klein of grote reis maken. Ook als je gaat logeren ga je op reis. Heel herkenbaar tijdens het werken met dit project dus. Heel leuk is dat kinderen kennis maken met minder voor de hand liggende landen en de kinderen die daar wonen. Ze leren over gewoonten en gebruiken met allerlei taal, reken en dans activiteiten . Na iedere les kruisen ze op de wereldkaart een land af. Dit maakt de betrokkenheid heel groot.
Fijn is ook dat de lessen in willekeurige volgorde gevolgd kunnen worden.
Esther Voorburg –
Wij hebben het schooljaar afgesloten met het project ‘Op wereldreis’. Het project bevat allerlei losse activiteiten bij verschillende landen. Dit gaf ons houvast tijdens onze reis over de wereld. Iedere week hebben wij een ander werelddeel centraal gesteld. Hierbij hebben wij de kinderen uitgenodigd om materiaal mee te nemen voor de thematafel en zijn we aan de hand van leervragen op onderzoek uit gegaan. We lazen boeken, keken filmpjes, speelden muziek, bekeken materialen en voerden de activiteiten uit het project uit. De betrokkenheid van de kinderen was hoog en het is mooi om te zien hoeveel de kinderen er van onthouden hebben. Het project bevat met name kringactiviteiten. Wij hebben de hoeken aangepast aan de landen uit het project. We zijn gestart in Nederland, daar stond ons reisbureau. Vanaf daar konden de kinderen reisjes boeken over de hele wereld. Iedere week kwam er een landen hoek bij. In de spaanse hoek konden de kinderen dansen in hun spaanse jurk en in de italiaanse hoek werd de toren van pisa gebouwd (bouwhoek). Dit heeft tot mooi spel geleid.
We hebben het thema afgesloten met een landenfeestje waarbij we bij ieder land een activiteit uitvoerden en we iets aten of drinken wat bij het land past. Zo gingen wij de kamelenrace doen in Egypte en aten we daar een zonnebloempit, we speelden het spelletje ‘de toren van Pisa’ en we aten een italiaans koekje en we genoten van een potje sjoelen met een dropje in Nederland.
Dusty (geverifieerde eigenaar) –
Met de hele school hebben we laatst gewerkt aan het thema “De wereld”. Iedere groep mocht een werelddeel kiezen. We vonden het erg lastig om invulling te geven aan dit thema en hebben toen voor onze kleuters gekozen voor dit project van de kleuteruniversiteit. De kleuters reisden dus gewoon de hele wereld over.
De kinderen vonden de activiteiten leuk om te doen. Ik vond het soms wel wat ver gezocht hoe activiteiten aan landen werden gekoppeld, maar dat mocht de pret niet drukken. We hebben de diverse activiteiten visueel gemaakt en gepresenteerd tijdens de open inloop voor ouders, opa’s, oma’s, enz. De bezoekers reageerden erg enthousiast. Wat ik gemist heb is een invulling voor de knutselhoek tijdens de werkles. Dat moesten we er zelf bij bedenken. Het waren vooral (kleine)kringactiviteiten.
Alien (geverifieerde eigenaar) –
Super leuk project. Wij hebben 5 weken over het thema reizen gewerkt. Samen met de kinderen zijn we de hele wereld over geweest. Kinderen waren erg gemotiveerd en vonden het leuk om in andere landen te kijken. Een aanrader dit project!