Janneke van de Groes en Sophie Walta werken samen in een kleuterklas. Janneke is tevens ambassadeur van Kleuteruniversiteit. Elke dag sluiten zij de dag af met affirmaties. In deze blog leggen ze uit waarom ze hier gebruik van maken en wat het effect is van affirmaties.
Wat is affirmeren?
Affirmeren is het bekrachtigen van gevoelens of gedachtes door regelmatige herhaling. Affirmaties zijn positieve gedachten over jezelf. Tijdens affirmeren herhaal je deze positieve gedachten meerdere keren en worden ze steeds meer waarheid. Hierdoor komen ze steeds dieper in je onderbewustzijn. Affirmaties zorgen ervoor dat iemand positiever in het leven komt te staan en meer in zichzelf gaat geloven.
Affirmeren lukt niet meteen. Je moet het jezelf aanleren door structureel affirmaties uit te spreken. Het leren van affirmeren kan op iedere leeftijd.
Het doel van affirmeren in de klas
Voor ieder kind is het belangrijk om het in zichzelf te laten geloven, zelfvertrouwen op te laten doen en een positieve mindset mee te geven. Het ene kind heeft net een beetje extra nodig dan een ander om in zichzelf te geloven. Door positieve boodschappen te benoemen tijdens affirmeren, leren kinderen negatieve gedachten los te laten en het zelfvertrouwen te laten groeien.
Vanaf het moment dat een kind naar de basisschool gaat wordt er veel van hem verwacht. Zowel op school als thuis. Op school is alles nieuw en leren ze veel nieuwe dingen. Niet alleen wanneer kinderen net op school komen, maar de hele schoolperiode. Ook in de thuissituatie wordt er veel nieuws geleerd en verwacht. Denk bijvoorbeeld aan zwemles, een sportvereniging, muziekles en ga zo maar door. Sommige kinderen voelen prestatiedruk of gaan zich vergelijken met anderen. Hierdoor kunnen ze gaan worstelen met hun zelfvertrouwen waardoor sommige kinderen onzeker kunnen worden of zichzelf minderwaardig voelen.
Wij schetsen hieronder enkele voorbeeldsituaties waaraan je onzekerheid bij een kind zou kunnen opmerken. Misschien herken je ze wel:
- Een kind zegt vaak ‘ik kan/durf dit niet’ en nieuwe dingen gaat hij of zij uit de weg.
- Een kind raakt gefrustreerd of emotioneel wanneer het fouten maakt of niet het beste is.
- Een kind wordt onzeker of klapt dicht bij spannende momenten. Denk hierbij aan spreken of iets voordoen in de groep.
- Een kind is stil of terughoudend tijdens sociale situaties. Bijvoorbeeld als het speelt met vriendjes.
Verder hebben wij geen invloed wat kinderen thuis te horen krijgen qua positiviteit en vinden het belangrijk om de positiviteit van affirmaties mee te geven.
Aan de slag met affirmatie kaarten
Na een volle schooldag waarin er veel van de kinderen wordt gevraagd en waarin kinderen veel nieuwe dingen leren, vinden Janneke en Sophie het belangrijk om de dag positief af te sluiten waardoor de kinderen met meer zelfvertrouwen naar huis gaan.
Voordat de kinderen naar huis gaan, worden een of twee affirmatiekaarten erbij gehaald. Op deze kaart staat een positieve boodschap of bevestiging waardoor kinderen geholpen worden om in zichzelf te geloven en een positieve mindset te vergroten. De boodschap wordt voorgelezen en de kinderen herhalen deze meerdere keren. Iedere keer dat het kind de affirmatie herhaalt, maakt hij of zij nieuwe neurologische verbindingen in de hersenen aan en worden ze opgeslagen in het onderbewustzijn. Aan het begin is dit wat ongemakkelijk voor de kinderen. Maar door dit elke dag te herhalen geloven zij steeds meer in zichzelf.
Wij merken dat het pedagogisch klimaat in onze klas is verbeterd doordat we elke dag afsluiten met een of twee affirmaties. De affirmatiekaart blijft de dag erna in de kaartenhouder staan waardoor we tijdens de dag naar die kaart kunnen verwijzen. Maar ook op andere momenten verwijzen we naar de affirmatiekaarten. Bijvoorbeeld wanneer iemand het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen en veel dingen voor een ander doet. Dan bespreken we dat hij mag zijn wie hij wil zijn. We pakken de affirmatiekaart erbij of refereren erna.
Wij hopen dat deze blog je meer informatie heeft gegeven over affirmeren in de klas. Wil je nu ook aan de slag met affirmeren? Gebruik dan de affirmatiekaarten in deze download om deze in de klas in te zetten. Heb je vragen, tips of ideeën, laat dit gerust aan ons weten via de Facebookgroep Vrienden van Kleuteruniversiteit of stuur ons even een berichtje via ons instagramaccount @kleuterjuf_janneke