Het is lente! Tijd om te gaan buitenspelen!

Ook al bestaat er geen slecht weer, alleen slechte kleding, het is toch fijn als de zon weer lekker doorkomt en je weer van alles buiten kunt ondernemen met de klas. Daarbij  kun je wellicht wat hulp gebruiken op het gebied van zinvolle activiteiten. De welbekende suggesties met springtouwen, stoepkrijten en insecten zoeken laten we achterwege. Janneke van de Groes werkt op het Mozaïek en Susanne Oversier werkt op de Klimopschool. Samen zijn zij ambassadeur van Kleuteruniversiteit. In deze blog geven ze je bijzondere tips voor het buitenspelen in de lente.

Speurtocht rondom de school

Pak verschillende voorwerpen van het thema waarmee je werkt. Maak er foto’s van zodat je er een zoekblad van kunt maken. Leg de items rondom de school en geef de kinderen in tweetallen het blad! Vergeet ook zeker niet eens te kijken bij de Kleuteruniversiteit speurtochten!

Buiten kunstwerk

Veel kinderen hebben creatieve talenten en maken mooie figuren in de zandbak of met allerlei takjes en blaadjes. Teken een lijst met stoepkrijt op de grond en laat ze een schilderij maken van allerlei natuurlijke materialen. Maak een foto om het kunstwerk te bewaren. 

Levende bordspellen

Laat een spel van binnen tot leven komen. Teken een ganzenbord op het schoolplein, laat de kinderen levende pionnen zijn en van vak naar vak springen. Je kunt de levende bordspel variant met nog veel meer spellen spelen, zo ook het Kleuteruniversiteit racespel.

Potten, pannen en planken

Neem potten, pannen en bakjes die je thuis niet meer gebruikt, mee naar school. Laat de kinderen er in de zandbak de mooiste creaties en de lekkerste soepjes mee maken. Of neem oude planken mee zodat ze er loopbruggen van kunnen maken met emmers en pannen.

Flessen kegelen/voetba

Voetballen op het plein is leuk, maar met deze variant is het nog leuker! Vul voor ieder kind een fles met water. Begin met voetballen, de fles die als laatste leeg is, heeft gewonnen. Of: ga met de flessen kegelen. Voor flessen kegelen vul je zes flessen water. Zet ze vervolgens in een driehoek achter elkaar. Probeer zoveel mogelijk flessen om te gooien met een bal.

Knikkeren

Naast het standaard knikkeren met een kuiltje in de aarde of een gat tussen de stenen kun je de kinderen ook andere varianten aanleren. Denk bijvoorbeeld aan de variant met cirkels. Begin met een kleine cirkel en teken hier met stoepkrijt een aantal grotere cirkels omheen. Schrijf cijfers in de cirkels. Wie kan met zijn knikkers de meeste punten verzamelen? Dit spel is ook mogelijk met letters. Welke woorden kunnen de kinderen maken met de letters? 

De schatkaart

Maak een tekening/plattegrond of foto van het schoolplein. Verstop enkele voorwerpen van het thema en kruis op de tekening of plattegrond aan waar het verstopt ligt. De kinderen krijgen een schatkaart en gaan op zoek naar de schatten. Ze kunnen ook zelf iets verstoppen en het dan op een plattegrond aangeven, zodat de andere groep de schatten kan zoeken. 

Parcours 

Maak een parcours met verschillende attributen. Denk hierbij aan hoepels, emmers, pannen, ballen, touwen en stoepkrijt. Laat de kinderen de route afleggen met of tegen elkaar. Teken in het parcours een vorm, letter of cijfer. Bespreek met de kinderen van tevoren welke opdracht ze moeten doen bij deze vorm, letter of cijfer. 

Vraag de kinderen of ze het leuk vinden om zelf een parcours te maken. Laat ze deze bedenken en uitzetten. 

De vloer is lava

Geef elk kind twee hoepels waarmee ze naar de overkant proberen te komen. De hoepels zijn veilig gebied. Spreek een start- en eindpunt af. De kinderen starten met de hoepels bij het startpunt. Zorg ervoor dat tussen de start en finish ook bijvoorbeeld een klimtoestel, zandbak of banken staan waar de kinderen overheen kunnen klimmen. Degene die als eerst aan de overkant is, is de winnaar. Bij gebrek aan hoepels kun je stoepkrijt gebruiken om verschillende markeringen aan te geven waar de kinderen de grond mogen raken. 

Levend boter kaas en eieren

Teken een groot raster van negen vakken op het schoolplein, of laat de kinderen dit zelf doen. De kinderen spelen boter, kaas en eieren met zelf gekozen voorwerpen van het schoolplein. Laat ze vooraf zelf op zoek naar hun voorwerp in vijfvoud. 

Buitenspelpakket

Voor nog meer leuke ideeën kun je gebruikmaken van het Kleuteruniversiteit buitenspelpakket dat gemaakt is door Suus en Jiska, dat binnenkort verschijnt! Hierin zitten kaarten met nog veel meer ideeën rondom verschillende onderdelen op het plein. Denk hierbij aan:

  • Tikspellen
  • Motoriek en evenwicht activiteiten
  • Oud Hollandse spellen
  • Waterspellen
  • Estafettespellen
  • Denkspellen
  • Hinkelspellen
  • Spellen/activiteiten passend bij de verschillende seizoenen en weersomstandigheden

Op deze kaarten staat per spel beschreven wat je nodig hebt en zijn ook goed en eenvoudig te gebruiken om stagiaires op een leuke manier te betrekken bij het buitenspel van de kinderen. Houd onze website in de gaten!

Mocht je met deze buitenspeelideeën aan de slag gaan, deel dan vooral een foto in de Facebookgroep Vrienden van Kleuteruniversiteit” en vergeet ook zeker niet  @kleuterjuf_janneke en @jufsuusinactie te volgen op Instagram.