Inspiratieblog: Wij maken iets lekkers in de klas! + gratis download

Kleuters zijn het liefst handelend aan het leren. Wist je dat koken, bakken en eten bereiden erg leerzaam is? Annabelle, Arina en Anouk zijn ambassadeurs van Kleuteruniversiteit en vertellen in deze blog over het bereiden van eten met kleuters. Arina werkt in groep 2/3 en Annabelle en Anouk in groep 1/2. Waarom zou je eten bereiden met kleuters, hoe ga je te werk en wat kun je maken? In deze blog geven ze je graag wat praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt!

Waarom is koken in de klas een goed idee?

Koken, bakken en eten bereiden in de klas is leuk, maar met welke reden zou je dit doen met kleuters? Ten eerste zijn dit mooie activiteiten waarbij kinderen uitgedaagd worden om gebruik te maken van verschillende zintuigen. Het ruiken en proeven van ingrediënten, luisteren hoe het water klinkt als het kookt, het voelen van het deeg tijdens het kneden, kijken hoe de cake rijst en hoe stoom eruitziet. Alle zintuigen worden geprikkeld!

Ten tweede werk je aan verschillende domeinen. Kinderen wegen met ingrediënten, volgen een stappenplan en stellen de tijd van de oven in. Dit zijn activiteiten die aansluiten bij de leerdoelen van rekenen. Bij het lezen van een recept komen er verschillende opdrachten terug waarbij wordt gewerkt aan begrijpend luisteren en woordenschat. Bij het koken van water en het verhitten van ingrediënten werk je aan natuur- en techniekdoelen. Daarnaast sta je stil bij wereldoriëntatie wanneer je smaken en voeding uit verschillende landen/seizoenen gebruikt. Dit zijn allemaal doelen waarmee de kinderen onbewust bezig zijn.

Ten derde is het voor de groepsvorming fijn om samen eten te bereiden in de klas. Hoe doe je dat samen? Hoe heeft iedereen een aandeel in het proces? En natuurlijk ben je samen trots op het resultaat en kun je genieten van hetgeen je met elkaar hebt gemaakt. Ook kun je ouders betrekken tijdens dit soort activiteiten. Fijn voor jou om extra handen te hebben, maar ook goed voor de ouderbetrokkenheid. En als vierde en laatste reden is het eten bereiden met een klas gewoon erg gezellig!

Hoe ga je te werk?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk wat je wilt maken, wat je nodig hebt en hoe je het gaat vormgeven in de klas. Denk daarbij vooral niet te groot. Begin met een klein recept met weinig handelingen. Schrijf voor jezelf uit hoe je de kinderen betrokken laat zijn. Bedenk of je in groepen wilt werken, of liever klassikaal. Bekijk welke middelen je hebt, welke ruimtes je tot je beschikking staanen welke hulp je eventueel nodig hebt. Tijdens het uitvoeren daarvan merk je wat voor jou en de kinderen werkt en zo kun je steeds meer recepten en technieken gaan uitproberen. We willen je daarom de tip geven om niet bang te zijn en het gewoon te doen!

Nog een paar tips!

 • Het is leuk om voorafgaand aan de kookactiviteiten samen met de kinderen boodschappenlijstjes te maken en samen met hen de ingrediënten te kopen bij de supermarkt.
 • Maak gebruik van foto’s om de recepten goed leesbaar te maken voor de kinderen en de zelfstandigheid te bevorderen.
 • Wist je dat er speciale kindermessen te koop zijn die het risico op ongelukjes verkleinen? Kinderen kunnen op deze manier zelfstandig groente snijden zonder gevaar!

Voor elk seizoen een kookidee

Het is een goed idee om tijdens elk seizoen stil te staan bij gerechten die passen bij dit seizoen. Denk bijvoorbeeld aan groente die in een bepaald seizoen wordt geoogst, feestdagen die in een seizoen worden gevierd of voedsel dat past bij een warmere temperatuur.

Receptideeën voor in de herfst:

 • pompoensoep
 • groentesoep
 • appelmoes

Wist je dat Kleuteruniversiteit actiebladen Herfst heeft ontworpen? In dit pakket is appelmoes maken één van de actiebladen. In het pakket ‘Rikki viert feest’ sta je stil bij pompoenen en maak je pompoensoep en pompoen cakejes.

In de winter zijn de volgende activiteiten geschikt:

 • koekjes bakken
 • stamppot maken
 • warme chocolademelk bereiden – bekijk hier de gratis download voor het stappenplan!
 • kruidnoten bakken

In de lente is het leuk om de volgende gerechten te maken:

 • eiersalade
 • pizza’s met de pizzarette of in de oven

Voor de zomer zijn de volgende gerechten heel geschikt:

 • pastasalade
 • smoothies
 • ijs
 • popcorn

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden over het koken, bakken en smullen in de groep en ga je er wellicht zelfs mee aan de slag in jouw groep. Wil je meer van onze groepen zien? Volg ons dan op instagram via @jufannabelle, @jufnoek en @juf_arina. Heb je na het lezen van deze blog vragen of wil je iets anders weten? Laat het ons weten door een bericht te sturen via Instagram of via de facebookgroep Vrienden van Kleuteruniversiteit.