Help! Mijn groep doet een musical!

Op steeds meer scholen wordt bewust gewerkt aan het bevorderen van verschillende talenten. Mede hierdoor worden er in de kleuterklassen steeds meer musicals gedaan. Chantal Groeneveld, ambassadeur van Kleuteruniversiteit en leerkracht in groep 1/2, heeft op O.B.S de Driemaster in Hardinxveld-Giessendam ook een musical uitgevoerd. In deze blog neemt ze je mee in de voorbereiding en uitvoering.

De keuze voor een musical

Op veel scholen is het doen van een musical een traditie, zeker in groep 8. Op de school van Chantal, doen de kinderen een musical in groep 2, 4, 6 en 8! Zo leren de kinderen stap voor stap wat erbij komt kijken om een musical uit te voeren en werken ze aan verschillende vaardigheden. Er wordt gewerkt aan zelfvertrouwen door op het podium te staan en ze trainen hun geheugen doordat ze de teksten en liedjes onthouden, maar ook door te onthouden wanneer ze op welke plaats moeten staan.

Wanneer je eenmaal hebt besloten om een musical te doen met jouw kleuters, begint de zoektocht naar een geschikte musical. Kleuteruniversiteit heeft tien kant en klare musicals die je kunt gebruiken, in verschillende thema’s. Zo kun je een musical kiezen die dicht bij de belevingswereld van de kinderen ligt.

TIP! Kies voor de eerste musical er een uit met veel liedjes en weinig door de kinderen gesproken tekst. Op die manier raken de kinderen gewend aan het uitvoeren van een musical!

Een musical gekozen, en nu?

Zoals bij alles geldt ook bij een musical, een goede voorbereiding is het halve werk!

Een aantal tips voor het voorbereiden van een musical:

 • De musicals van Kleuteruniversiteit zijn geschreven naar aanleiding van een boek. Dit is de leidraad van je musical. Lees het boek meerdere malen zodat je het boek goed kent.
 • Lees het boek een aantal keer voor, leg uit wat een musical is en vertel dat de kinderen bij dit boek een musical gaan uitvoeren.
 • Lees het boek nog eens voor en vraag na afloop welke rollen er in het boek voorkomen. Vraag  welke rol de kinderen zouden willen spelen.
 • Het tijd voor de rolverdeling! Bedenk goed welke kinderen goed tekst kunnen onthouden en schat in welke kinderen op een podium durven staan.
 • Wanneer een kind niet op het podium durft, kijk dan of je hem een rol kunt geven in het koor of als hulp met het materiaal. Maak er geen verplichting van, ook van het kijken naar een musical leert een kind veel.
 • Kijk in de voorbereiding van de musical welke materialen je wilt gebruiken als decor en bedenk welke kleding de kinderen dragen tijdens de uitvoering.
 • Een musical is niks zonder liedjes! Oefen deze regelmatig en zorg ervoor dat de kinderen deze van achter tot voor goed kennen.

De voorbereiding is gestart, en nu?

Wanneer de kinderen het verhaal goed kennen en de rollen zijn verdeeld is het tijd om te oefenen! Zelf vind ik dit het allerleukste deel van de musical. Maar… ga je direct met alle kinderen het podium op? Natuurlijk niet! Hieronder wat tips hoe je stap voor stap je musical kunt inoefenen.

 • Oefen scène voor scène in met de kinderen die een rol of taak hebben in deze scène. Het oefenen hiervan kan in de gymzaal of gewoon in het lokaal.
 • Weet waar de kinderen staan op het podium, zodat je dit vanaf het eerste moment goed kunt aanleren.
 • Als de individuele scènes goed zijn geoefend, kun je de scènes aan elkaar plakken. Doe dit in de ruimte waar de musical wordt opgevoerd.
 • Leg bij elke wisseling van scène heel duidelijk uit wat je van de kinderen verwacht.
 • Verzamel alle kleding en de materialen die je nodig hebt tijdens de uitvoering. Vraag ouders hierbij om hulp!

Wij zijn ongeveer zes weken voor de uitvoering begonnen met de voorbereidingen en hebben ongeveer vier weken met de kinderen geoefend. Gedurende deze periode hebben we dagelijks de liedjes gezongen en bij het oefenen van de scènes hebben we gekeken naar behoefte van de leerkracht en de kinderen. De ene scene kostte meer tijd om in te oefenen dan de andere.

Stem van tevoren met elkaar af voor wie je de musical uitvoert. Dit kan voor de ouders of opa’s en oma’s zijn, maar natuurlijk kun je de musical ook uitvoeren voor een andere klas. Laat de kinderen tijdig uitnodigingen maken en deze rondbrengen, zodat de gasten weten waar en wanneer ze worden verwacht.

Tijd voor de uitvoering!

Na het harde werken, uren oefenen en de materialen bij elkaar verzamelen is het tijd voor de uitvoering! Wij hebben ervoor gekozen om ‘s middags de musical te laten uitvoeren voor de kinderen van onze school en ‘s avonds voor de ouders.

Tips om de uitvoering van de musical goed te laten verlopen:

 • Zorg dat je ruim de tijd hebt. Laat de kinderen van tevoren naar school komen. Zo heb je de tijd om alle kinderen de juiste kleding aan te laten doen en hen eventueel te schminken. Vraag hier zo nodig hulp bij.
 • Laat voordat je start alle kinderen even naar hun ouders zwaaien. Zo zien ze waar hun ouders zitten en zijn ze tijdens de musical minder bezig met de mensen in de zaal.
 • Ga tijdens de musical voor het podium staan, zodat alle kinderen jou goed kunnen zien. Zo kun je hen met hun tekst helpen als ze het even niet meer weten of je kunt de kinderen naar het podium begeleiden als ze zijn vergeten wanneer ze op moeten.
 • Ontstaat er ondanks alle voorbereidingen toch stress of paniek bij de kinderen, stel ze gerust en geeft ze een keuze waarbij ze zich prettig voelen. Zo kan het op of afdoen van een masker al helpend zijn. Ook een minder prominente plaats op het podium kan voor een kind goed werken.

Een musical opvoeren met kleuters is echt fantastisch! Je ziet kinderen van een totaal andere kant en je ziet ze stralen op een manier die jij nog niet eerder hebt gezien. Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om ook een musical met jouw klas uit te gaan voeren. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je iets anders weten? Stuur dan gerust een berichtje via Instagram of via onze Facebook-groep Vrienden van Kleuteruniversiteit.