Creatieve tips voor winterse hoeken + gratis download

Niets is zo veranderlijk dan de hoeken in jouw klas. Hoe kun je spel uitlokken in hoeken en daarbij aansluiten bij jouw thema? Marleen en Anouk zijn beiden werkzaam in groep 1/2 en ambassadeurs van Kleuteruniversiteit. In deze blog geven ze tips over het inrichten van jouw hoeken in winterse sfeer.

Lekker bouwen

 • Met kleine aanpassingen maak je het spel in een hoek al snel heel anders. Leg in de bouwhoek een blauw en een wit kleed. Zoek een aantal pooldieren op en bied deze erbij aan. Je zult zien dat de kinderen al snel een poollandschap gaan nabouwen. Daag de kinderen uit door ze een bouwopdracht te geven. ‘Lukt het jullie om een iglo te bouwen?’
 • Leg een knuffel van een beer, eekhoorn, egel of een ander dier in de bouwhoek. Deze dieren zoeken tijdens de winter een warme schuilplek. Daag de kinderen uit om deze voor hen te bouwen.
 • Er zijn online veel bouwvoorbeelden te vinden voor ‘sneeuwsculpturen’ in de bouwhoek. Bouw een sneeuwpop na, een schaats of een winterse den. Voeg loose parts toe om de bouwwerken extra aan te kleden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan doppen, takken, gekleurde doppen, dennenappels en (edel)stenen.

Warme kleren te koop!

 • Brr, wat is het koud in de winter. Wat moeten we aan? Een zwembroek? Of is een skipak misschien beter? Kleuters vinden deze kringactiviteit geweldig. Ga daarna aan de slag met het inrichten van een winterkleding-winkeltje, waar ze bijvoorbeeld sjaals, handschoenen en warme truien verkopen. Maak samen met de kinderen prijskaartjes. Is een sjaal net zo duur als een jas? Een kassa met nepgeld maakt het helemaal af.
 • Naast een winkel vol winterkleding, kun je ook een verkoopplekje maken voor winterse lekkernijen. De kinderen uit de huishoek komen vast graag warme chocolademelk of snert halen.
 • Oost, west, thuis best. Met de huishoek kun je vele kanten op. Je kunt ‘m al makkelijk winters maken met een aantal knusse spulletjes. Sloffen bij de haard, een fleecedekentje over de stoeltjes. Een waterkoker met een thermoskan, zodat de kinderen zelf ‘thee’ kunnen zetten. Lege verpakkingen van chocolademelk en slagroom. Een kleine sneeuwschuiver, snowboots, een paar schaatsen en natuurlijk warme winterkleding.
 • Of maak van de huishoek een knusse iglo op de Noordpool, met een kampvuur en een vishengel om het eten bij elkaar te vissen.

IJskoude ontdekhoek

 • Vul de watertafel eens met maatbekers, linialen, verschillende grote bakjes en bekertje en ijs. Laat de kinderen experimenteren met warm en koud. Hoelang duurt het voordat het ijs smelt? Kun je iets doen om het ijs sneller te laten smelten? Past er net zoveel ijs als water in een maatbeker? Hoe kan dat? Je kunt de invulling van de hoek vrij laten en daarbij zelf sturen naar wens, door middel van het stellen van onderzoekende vragen.
 • Schrijven en spelen met sneeuw: je kunt op veel manieren ‘sneeuw’ maken, om te gebruiken in de motoriekhoek. Vul een houten rechthoekige bak met zout, witte rijst of losse nepsneeuw en laat de kinderen hierin de letters van hun naam schrijven. Lukt het ook om andere letters te schrijven? Rol met de dobbelsteen een cijfer en schrijf deze daarna in de bak.
 • Marleen: “In mijn klas zijn de motoriekhoeken favoriet. Naast de zandtafel heb ik ook een kleiner tafeltje in de klas dat ik aanpas aan het thema. Hierin ligt regelmatig gekleurde rijst, speelzand en allerlei los materiaal waar ze zelf een spel omheen kunnen bedenken. Door bijvoorbeeld aan pincetten, potjes met een schroefdop of een klein lepeltje. Door dat toe te voegen, zijn de kinderen onbewust hun fijne motoriek aan het oefenen.”
 • Marleen: “In de winter maak ik samen met de kinderen nepsneeuw. Hier kunnen ze balletjes van rollen, sneeuwpoppen van maken en eindeloos mee spelen.”

Verteltafel met Peg Dolls

 • Creëer een verteltafel met Peg Dolls binnen jouw thema. Mogelijk heb je een prentenboek centraal staan. Je kunt in dat geval de hoofdpersonages op de verteltafel zetten en de kinderen materialen of achtergronden laten knutselen die bij het boek passen. Binnen het thema Noord- en Zuidpool kun je een Inuit en pooldieren neerzetten. Een plaat piepschuim als ijsschots, blauw papier als water, laat kinderen een achtergrond verven van bijvoorbeeld bergen met sneeuw en je hebt een heerlijke speel- en verteltafel binnen jouw thema! Je kunt dit creëren op een tafel of bijvoorbeeld gebruik maken van de Tuff Tray. Vul de tray met nepsneeuw, speelfiguren en blauwe loose parts als water en je hebt een winterse speelwereld.

Downloads

De downloads bij dit blogbericht zijn:

Speelsneeuw maken

 

We hopen je via deze blog geïnspireerd te hebben om met het thema winter aan de slag te gaan met rijke hoeken! Wil je meepraten over dit onderwerp of heb je nog vragen? Deel dit dan op de Facebook-pagina Vrienden van Kleuteruniversiteit. Vind je het leuk om meer te zien over wat wij doen in de klas? Volg ons dan op Instagram via @juf.mar.leen en @jufnoek.