De inrichting van je digibord

Susanne Oversier is werkzaam in de ZML startgroep van de A.J. Schreuderschool in Rotterdam. Susanne is ambassadeur van Kleuteruniversiteit. Tijdens meerdere take-overs op Instagram kreeg ze vaak de vraag via welk programma ze haar digibord inricht. Daarom neemt ze jullie in deze blog mee hoe ze haar digibord inricht.

Verschillende programma’s

Er zijn verschillende programma’s die je dagelijks kunt gebruiken bij het inrichten van je digibord. Denk hierbij aan Prowise, Gynzy, Digikeuzebord en zo zullen er vast nog meer zijn. Zelf heb ik alleen ervaring met Gynzy en Prowise en ben over beide programma’s zeer tevreden. Binnen Gynzy en Prowise is het prima mogelijk om zelf een standaard opmaak te maken voor je kiesbord. Naast een kiesbord kun je ook liedjes en het dagschema erin verwerken. Er zijn bij beide programma’s veel tools die je bij je lessen kunt gebruiken. Denk hierbij aan een Time Timer, een verjaardagstaart, het maken van sommen, spelletjes, linialen en nog veel meer.

Werken met Prowise

Aangezien ik de laatste jaren alleen nog met Prowise heb gewerkt, neem ik jullie in deze blog mee in mijn ervaring met Prowise. Aan het begin van het schooljaar kiezen we de liedjes voor de ochtendkring. Deze liedjes werken we uit met pictogrammen en het liedje. Zodat de kinderen de liedjes niet alleen horen, maar ook mee kunnen lezen.

Voor iedere dag volgt het dagschema. Ik maak één standaard opmaak en vanuit daar voeg ik voor iedere dag alles toe. Met standaard opmaak bedoel ik de start van de dag. Hierop is zichtbaar welke dag het is en in welke volgorde de kinderen alles moeten doen als ze binnenkomen op school. Daarnaast heb ik een Time Timer staan, zodat de kinderen zien hoelang ze de activiteit nog kunnen uitvoeren.

10.00

Het is pauze! De kinderen willen weten welke pauze het is en wat ze moeten doen. ‘Juf! Eten we brood of fruit?’ is rond die tijd de meest gestelde vraag. Vandaar dat per pauze staat uitgewerkt wat de kinderen gaan eten, wat ze moeten doen zodra ze klaar zijn en welke activiteit ze kunnen doen als ze helemaal klaar zijn.

Al deze pagina’s sla ik standaard op om daarna per dag de pagina’s van het dagrooster toe te voegen. Dit klinkt misschien als veel werk, maar met knippen en plakken gaat het vaak redelijk snel. Om aan te geven over welk onderdeel het gaat, maak ik gebruik van de dagritmekaarten van Kleuteruniversiteit.

Keuzebord

Binnen Gynzy en Prowise is het prima mogelijk om zelf een keuzebord te maken. Zo heb ik dit binnen Prowise ook gedaan. Hierbij maak ik een standaard kiesbord met ruimte voor afbeeldingen waar de kinderen uit kunnen kiezen. Vakjes waar ze hun eigen plaatje/naam naartoe kunnen schuiven en een vak waar alle plaatjes/namen in staan. En hierbij weer een Time Timer zodat je duidelijk kunt aangeven hoelang de kinderen mogen spelen.

Per thema maak ik foto’s van de hoeken. Deze staan standaard op het kiesbord. Daarnaast zetten we iedere dag andere materialen in het kiesbord zodat de kinderen met verschillende materialen spelen. Hier kiezen we bewust voor omdat de meeste kinderen bij ons in de klas (ZMLK) het moeilijk vinden om verschillend materiaal te kiezen en ze anders iedere dag met hetzelfde spelen.

Het lijkt alsof mijn keuzebord veel tijd kost om te maken, maar als je dit aan het begin van het schooljaar maakt, kun je deze opmaak het hele schooljaar gebruiken. Je kunt per week je lessen erin zetten en het kiesbord aanpassen wanneer je wilt. Omdat je de basis al hebt, neemt het niet meer zo heel veel tijd in beslag.

Tips

Een leuke tip voor het gebruik van het digibord: wanneer ik een prentenboek dat hoort bij het thema ga voorlezen, maak ik vooraf foto’s van de bladzijden in het boek. Deze toon ik op het digibord wanneer ik het verhaal voorlees. Op deze manier kunnen de kinderen meekijken op het bord en goed zien wat er gelezen wordt. Hierdoor is de betrokkenheid bij het voorlezen een stuk groter, omdat ze meteen goed kunnen zien waar je over leest.

Wil je Prowise beter leren kennen, dan kun je een leerzame cursus volgen via Meester Sander. Je leert hier op een superfijne manier alle ins en outs van Prowise en je kunt het meteen toepassen in de praktijk!

Wil je meer weten of wil je jouw ervaring over het werken met het digibord delen? Volg mij dan via @jufsuusinactie en stuur gerust een berichtje. Je kunt natuurlijk ook de ambassadeurs bereiken via de Facebook-groep Vrienden van Kleuteruniversiteit of mail naar ambassadeurs@kleuteruniversiteit.nl. Succes!