Kleuteruniversiteit spel: Slakkenspel

Het Slakkenspel is een van de nieuwe spellen van Kleuteruniversiteit en zit verpakt in een rechthoekige stevige kartonnen doos. Dit spel stimuleert het visueel geheugen, de waarneming, het optellen en oefent het tactisch inzicht en handelen van de spelers. Laat je niet van de wijs brengen doordat het speelbord misschien lijkt op het speelbord van het Kleuteruniversiteit Racespel; dit is een compleet nieuw spel.

Beschrijving van het spel

In de doos vind je 4 speelborden, de zogenaamde scoreborden. Er zijn maar liefst 108 slakkenkaarten. Op iedere slakkenkaart zie je vier slakken in verschillende kleuren boven elkaar staan. En dan zijn er nog 24 houten slakfiguren (4 sets van 6 verschillende slakken).

Ieder kind krijgt een eigen scorebord en zes verschillende kleuren houten slakken. Het scorebord kun je op twee verschillende manieren inzetten: tot en met 10 of tot en met 20 punten. Je kunt van te voren bepalen tot welk puntenaantal je gaat spelen. De slakken plaats je op het startveld van je scorebord. Iedere speler krijgt 3 slakkenkaarten bij de start. Na het aanleggen van een slakkenkaart uit zijn hand, pakt de speler een nieuwe kaart. Er ligt één slakkenkaart in het midden van de tafel, dit noem je de startstrook. De niet uitgedeelde slakkenkaarten schud je en leg je op een grote stapel in het midden van de tafel.

Het doel van het spel is om als eerste je slakken aan het eind van het speelbord te krijgen.
Elke beurt mag een speler een slakkenkaart neerleggen. Die kaart leg je aan bij de startstrook. Je kunt stapjes met je slak verdienen door combinaties van slakken in dezelfde kleur te maken. Zoveel slakken als er naast elkaar liggen, zoveel stapjes mag je met de overeenkomende kleur slak lopen. Heb je meerdere aaneensluitende slakken? Dan verdien je voor meerdere slakken punten.

Spelvariaties

Je kunt het spel spelen zoals hierboven beschreven, maar door kleine aanpassingen te doen kun je het spel makkelijk eenvoudiger of uitdagender maken. Ga je het spel voor het eerst spelen, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om maar één speelbord te gebruiken. Ieder kind krijgt een aantal slakkenkaartjes en er wordt na elkaar gekeken waar er een slakkenkaart aangelegd kan worden. Vervolgens worden de slakken op één bord vooruit geplaatst in plaats van dat elk kind een eigen speelbord heeft. Welke slak wint de race?

Wil je het slakkenspel uitdagender maken, dan kun je bijvoorbeeld afspreken dat de slakkenkaarten alleen aangelegd mogen worden wanneer je twee slakken aan kunt leggen in plaats van één.

Ervaringen

Sigrid: “Bij het tonen van de doos van het Slakkenspel in de kleine kring zag ik al veel glimmende oogjes. Wat vinden kleuters het ook leuk wanneer je met ze meespeelt. Ze waren meteen enorm betrokken toen ze de houten slakken zagen en met grootste precisie hielden de kinderen hun slakkenkaarten vast.

Voor mij als leerkracht is het fantastisch om te observeren en te kijken welke strategieën de kinderen toepassen, wanneer zij proberen om een slakkenkaart aan te leggen. Je ziet meteen verschillen. Het ene kind houdt de kaart gewoon heel dichtbij een slakkenkaart om te zien of deze combinatie past terwijl andere kinderen dit supersnel door hebben zonder eerst een kaart in de buurt te houden.”

Ester: “Tijdens de werkles pakte ik de doos uit en zette het spel klaar voor gebruik. Binnen no time zaten er 4 kleuters klaar om te beginnen! Het materiaal ziet er al zo aantrekkelijk uit dat de kinderen meteen zin krijgen om ermee te spelen. Door het spelen werden alle kinderen enthousiast en wilde iedereen meedoen. Ze pakken het bijna dagelijks uit de kast.

Mooi om te zien hoe de kinderen dit spel spelen, welke tactieken gebruikt worden en ook hoe ze daarin groeien. Als ze bijvoorbeeld ineens door hebben wat een slimmere strategie is om meer stapjes te verdienen. Bij mij legden de kinderen in eerste instantie hun slakkenkaartjes open neer, maar de slimme spelers kregen al snel door dat je niet alleen zelf stapjes kunt verdienen, maar ook een ander dwars kunt zitten!”

Rosan: “Wat een ontzettend tof spel is dit! Toen ik tijdens het kringmoment een welbekende nieuwe rode Kleuteruniversiteit-doos tevoorschijn toverde, begonnen meerdere kinderen al te lachen. Ik heb het spel geïntroduceerd tijdens een kringmoment en daarna wilde ik het met een kleiner groepje gaan spelen. Toen ik vroeg wie er mee wilde doen was eigenlijk de hele klas enthousiast. Tijdens het spelen merkte ik dat de kinderen volledig in het spel zaten. Ze waren razend fanatiek en kregen steeds beter door hoe ze de slakkenkaarten neer konden leggen om de meeste punten te behalen. Mooi om te zien hoe sommige kinderen al snel door hadden hoe ze de slakken het snelst vooruit kregen en hierbij ook andere kinderen hielpen. ‘Als je die kaart doet krijg je 2 punten voor de blauwe slak!’. Ook ontzettend leuk is dat de kinderen tijdens dit spel spelenderwijs ook de verschillende figuren en kleuren benoemen: ‘Nu mogen de blauwe vierkantslak en de rode driehoekslak twee stappen vooruit!’.”

Leuke quotes

Sigrid: “Juf, we gaan dit spel toch wel nog een keer doen?!”

Ester: “Nou, mijn groene slak is helemaal niet zo langzaam als een slak!”

Rosan: “Die rode driehoekslak is wel echt een slak. Die komt helemaal niet vooruit!”

Ben je enthousiast geworden over dit spel? Het spel is verkrijgbaar bij Heutink. Wil je meer weten over het spel of jouw ervaringen delen? Bezoek onze facebookpagina Vrienden van Kleuteruniversiteit.

Dit bericht werd gepost in Nieuws en getagt .