Ken je Ritmo Go! al?

Is het je weleens opgevallen dat kinderen die lang op een stoel zitten heen en weer beginnen te schuiven? Dat geeft aan dat het tijd is om te bewegen! Een ideaal moment om Ritmo Go! erbij te pakken. Met dit boek kunnen kinderen bewegen op muziek, terwijl ze zichzelf helemaal kunnen inleven in een verhaal. Ze kunnen emoties laten zien en geven toe aan hun beweegdrang. De ambassadeurs van Kleuteruniversiteit zijn heel erg enthousiast over dit boek en vertellen je in deze blog waarom.

In Ritmo Go! komen muziek, emotie, dans en beweging samen in tien verschillende thema’s, waarbij bewegen centraal staat en er volop aandacht besteed wordt aan de muzikale en sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Het biedt kansen om taal, muziek, dans, emotie en fantasie samen te brengen én te ontwikkelen. En dankzij de bijbehorende muziek hoef jij als leerkracht niet zelf op zoek te gaan naar geschikte muziek bij beweegverhalen. Ieder thema bestaat uit een vertelverhaal, een beweegverhaal met bijpassende muziek en bewegingsvormen. Hieronder worden de verschillende onderdelen van het boek uitgelegd.

Vertelverhaal
Vooraf aan het beweegverhaal, lees je als leerkracht het vertelverhaal voor. Zo komen de kinderen alvast in de sfeer van het thema. De vertelverhalen sluiten heel goed aan op de belevingswereld van kinderen. Aan de hand van de prachtige illustraties van Margot Senden kun je het verhaal met de kinderen nabespreken.

Beweegverhaal
Het beweegverhaal voortborduurt op het vertelverhaal. Het woord beweegverhaal zegt het eigenlijk al: bewegen op een verhaal. De kinderen luisteren naar het verhaal met bijbehorende muziek en maken er bewegingen bij. De beweegverhalen stimuleren de verbeelding en laten de kinderen helemaal in het verhaal inleven door hun fantasie een rol te laten spelen. Hierdoor kunnen de kinderen spelenderwijs verschillende soorten emoties ervaren. Daarnaast oefenen de kinderen met begrijpend luisteren. Wanneer ze begrijpen wat er verteld wordt, kunnen ze het verhaal uitbeelden. Voer je het beweegverhaal met een grote groep uit, dan kunnen kinderen waarbij het taalbegrip nog niet voldoende is ontwikkeld anderen imiteren. Ze kunnen zo toch meedoen en leren van anderen. Deze manier is ook ideaal voor kinderen met Nederlands als tweede taal.

Er zijn twee versies van de beweegverhalen; de ingesproken versie en de instrumentale versie:

  • De ingesproken versie vertelt het beweegverhaal waarbij de kinderen de bewegingen uitvoeren.
  • Bij de instrumentale versie vertelt de leerkracht het verhaal zelf. Deze versie biedt ruimte tot eigen improvisatie.

Dans
Bij elk thema is een dans gemaakt, voorzien van muziek. Kinderen zullen muziek en danselementen herkennen uit het beweegverhaal. Alle bewegingen die bij de dans horen staan omschreven in een dansbeschrijving.

Beweegvormen
Naast de thematische verhalen en dansen staan er in het boek nog zes verschillende muziekstukken om beweegvormen te oefenen. Je kunt die gebruiken om iets aan te leren maar ook als warming-up of cooling-down. De beweegvormen die in deze muziekstukken geoefend worden zijn fladderen, huppelen, trippelen, racen, stampen, versnellen en vertragen.

Makkelijk in gebruik
Met een korte voorbereiding krijg je de kinderen al enthousiast. Lees het vertelverhaal voor en ga later op de dag of de volgende dag met de kinderen aan de slag met het beweegverhaal. Je zult zien dat dit een groot succes wordt. Echter hoeft deze volgorde niet gevolgd worden. Dit kan naar eigen inzicht. Ook is er ruimte voor eigen inbreng, improvisatie en ideeën. De muziek is gemakkelijk te downloaden via de website van de uitgever Clavis of speel je af via Spotify.

Wat vinden de ambassadeurs van Ritmo Go!?

Ambassadeur Evelyn: “Het kost weinig voorbereidingstijd; je zet het verhaal op en je kunt samen met de kinderen het bewegingsverhaal doen. De voice-over vertelt het verhaal. De bewegingen zijn helder omschreven en daardoor eenvoudig mee te doen.”

Ambassadeur Janneke: “Ik heb op mijn dagritme Ritmo Go! tijdens de dramales gedaan. Het liefst zou je zo’n verhaal bij ieder thema zelf willen verzinnen, maar dat kost zoveel tijd. Dit boek pak je erbij, je leest het vertel- en beweegverhaal even door en je kunt aan de slag. Dat is ideaal!”

Ambassadeur Kim: “Het leuke van Ritmo go! is dat het diverse thema’s bevat. Je kunt het boek gemakkelijk gedurende het jaar erbij pakken en het sluit eveneens aan bij de thema’s van Kleuteruniversiteit. Ik zet Ritmo Go! vaak in na het fruit eten. Als ik het boek erbij pak, zijn de kinderen meteen enthousiast en kunnen niet wachten om te beginnen.”

Hoe reageren de kinderen op het boek?

Ambassadeur Evelyn: “De kinderen vinden het altijd een feestje als het boek weer tevoorschijn komt. De kinderen zijn enthousiast en de betrokkenheid is hoog! De beweegverhalen zijn favoriet bij de kinderen.”

Ambassadeur Janneke: “De kinderen vinden Ritmo Go! erg leuk. Ze vragen iedere keer wanneer we weer drama gaan doen.”

Ambassadeur Kim: “De betrokkenheid is hoog! De kinderen vinden het fantastisch om de bewegingen behorend bij het verhaal te doen. Sommigen geven er zelfs een eigen draai aan.”

Is Ritmo Go! makkelijk aan te passen aan het niveau van de kinderen?

Ambassadeur Evelyn: “Voor mijn NT2-kleuters pas ik de tekst van het vertelverhaal wat aan en kort ik hem iets in, zodat zij het beter kunnen volgen. Ik gebruik het verhaal nadat ik het beweegverhaal met de kinderen heb gedaan. Ik sluit af met de dans passend bij het thema of met één van de beweegvormen.”

Ambassadeur Kim: “Het is heel makkelijk aan te passen aan het niveau van de kinderen. Je hebt sowieso al drie keuzes (vertelverhaal, beweegverhaal, dans). Ik kies er vaak voor om het vertelverhaal eerst voor te lezen en vervolgens het beweegverhaal te doen. Zo hebben de kinderen in mijn groep het verhaal al eens gehoord.”

Wil je er over meepraten of heb je vragen? Ga naar dan naar onze Facebook-pagina Vrienden van Kleuteruniversiteit.

Ritmo Go! is verkrijgbaar bij lokale en online boekhandels, bijvoorbeeld bij Leesvink.nl . Het boek met ISBN nr. 9789044839944, gemaakt door Sanne Ramakers, Jiska Zandijk, Thomas van Oostrum en Margot Senden, kost EUR 24,95.