Tips voor thuis: Spelen en leren met eierdozen

Een eierdoos is een typisch voorbeeld van een materiaal waarbij de leermogelijkheden eindeloos zijn. In deze ‘tips voor thuis’ blog delen we ideeën voor rekenen, taal en knutselen met eierdozen. Tijd om eierdozen te gaan opsparen!

Rekenspelletjes

Schrijf met stift de cijfers 1 t/m 10 op de plekken waar normaal de eieren zitten of plak de gratis download op het deksel. De volgende ideeën zijn nu mogelijk:

  • Laat je kind dezelfde hoeveelheid knopen, legoblokjes of steentjes in de vakjes doen. Om het moeilijker te maken kun je ook gleufjes maken in de deksel van de doos. Als je de eierdoos nu dicht doet kunnen de kinderen de knopen er van bovenaf in doen. Ze moeten dan onthouden welk cijfer er op een bepaalde positie staat aangegeven.
  • Doe een kleine pompom of propje papier in de doos en sluit het deksel. Laat je kind de doos flink schudden. Maak de doos weer open. Op welk cijfer is de pompom beland? Probeer dit te raden zonder de pompom te pakken. Geef vervolgens de opdracht om een toren van Duplo te bouwen van dezelfde hoeveelheid.
  • Schrijf op tien briefjes de hoeveelheden van 1 t/m 10, bijvoorbeeld met stippen. Maak propjes van deze briefjes en verstop ze in het huis of de tuin. Laat je kind de briefjes zoeken en de hoeveelheden tellen. Lukt het om alle briefjes bij het juiste cijfers te plaatsen? Als de eierdoos vol is, kun je dit samen controleren.

  • Speel het spelletje ‘hoeveel zijn er weg’ met eierdozen. Dit kun je op allerlei manier doen. Stop bijvoorbeeld tien Lego poppetjes in de doos. Laat je kind zijn eigen doos sluiten en haal er een aantal weg. Kinderen kunnen de lege vakjes gebruiken als houvast om te tellen hoeveel poppetjes er weg zijn.
  • Verf een rij vakjes van de eierdoos een andere kleur als de rij aan de andere kant. Doe tien knikkers in de eierdoos. Daarna doe je de doos dicht en schud je ermee. Wanneer je hem opendoet, kijk je hoeveel knikkers er aan de ene kant zitten en hoeveel aan de andere kant. Schrijf de uitkomst eventueel op een blaadje. Hoeveel verschillende mogelijkheden zijn er?
  • Knip de eierdoos los en leg elk vakje op zijn kant. Pak een rietje en een pompom of een propje papier en probeer deze in de vakjes te blazen. Wil je het moeilijker maken? Geef de vakjes dan een kleur en gebruik ook gekleurde propjes papier. Lukt het om de juiste kleuren in dezelfde kleurenvakjes te krijgen?

Geef elk vakje van de eierdoos een andere kleur. Je kunt hiervoor eventueel onze gratis download gebruiken. De volgende ideeën zijn nu mogelijk:

  • Laat je kind op zoek gaan naar spullen met dezelfde kleur als de vakjes. Dit kan van alles zijn wat je kunt vinden in de juiste kleur. Je kunt de opdracht moeilijker maken door eerst te gooien met een dobbelsteen. Je bedenkt een kleur, bijvoorbeeld geel. Daarna gooi je met de dobbelsteen drie stippen, nu zoeken de kinderen drie gele voorwerpen.
  • Stop een pingpong bal of een propje papier met een letter erop in de eierdoos. Schud de eierdoos heen en weer. Maak de eierdoos open en bekijk op welke kleur de letter is geland. Ga op zoek in huis naar een voorwerp met de juiste letter en in de juiste kleur, bijvoorbeeld: een groen kussen. Dit kun je ook doen met een papier of pingpongbal waar cijfers op staan.

Eierdozen als bouwmateriaal

Als je meerdere eierdozen in huis hebt, kun je ze inzetten om mee te bouwen. Laat kinderen hier eerst vrij mee experimenteren. Ze hebben eierdozen waarschijnlijk nog niet eerder op deze manier gebruikt. Ga daarna samen op ontdekking. Hoe hoog kun je ze stapelen? Lukt het om een toren te maken die net zo hoog is als het kind zelf? Stel ook de volgende vragen:

Hoeveel eierdozen lang ben je? Ga op de grond liggen. Laat iemand je omtrek tekenen of start met je voeten tegen de muur en leg iets bij je hoofd zodat je weet hoe lang jij bent. Je kunt de eierdozen op een lange rij leggen of met één eierdoos meten. Kijk hoe vaak de eierdoos in jouw lengte past. En hoe veel eierdozen is papa of mama lang? En je knuffel? En wie is het langst? En kun je ook twee verschillende voorwerpen vinden die even lang zijn?

De natuur in

Plak in de deksel van de doos tien afbeeldingen van voorwerpen die je in de natuur kunt tegenkomen of gebruik de afbeelding uit onze gratis download. Geef de doos vervolgens aan je kinderen en vertel dat jullie op schattenjacht gaan. Probeer samen alle natuurschatten te vinden op deze manier maken jullie je eigen schatkist. Denk hierbij aan een mooi blad van een boom, een takje, een bloemetje etc.

Knutselen met eierdozen

Knutselen met eierdozen, ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Maak samen een bus, een lieveheersbeestje, een krokodil, een walvis of een rups en laat je kind er mee spelen. Van de grote eiertrays waar 30 eieren op passen kun je een mooie bloem maken en kun je die aan iemand geven die het nodig heeft.
Ook kun je elk vakje vullen met vogelvoer en deze buiten ophangen. Maak met je kind een lijstje van vogels die bij de voederplaats een bezoekje komen afleggen. Je kunt ook gebruik maken van de vogelspeurtocht van Kleuteruniversiteit. Je vindt deze hier.

Heb je wat meer tijd en nog behanglijm, oude kranten en ballonnen in huis? Maak een spaarvarken door de vakjes van een eierdoos als neus en poten van het varken te gebruiken. Scheur veel repen kranten en zorg voor veel lijm. Dek eerst de tafel goed af met een knutselkleed, want je gaat aan de slag met papier-maché. Maak de vakjes goed vast met lijm en plak de repen krantenpapier op de ballon. Als het papier-maché gedroogd is, kun je een gleuf aan de bovenkant maken voor de spaarpot.

Bij Kleuteruniversiteit geloven we dat spelen wijzer maakt en we helpen je graag om leerzame activiteiten voor je kind te bedenken. Ga je ermee aan de slag? We zouden het super vinden als je ons een foto of filmpje stuurt. Wil je meer blogs lezen over spelen en leren? Bekijk dan onze tips voor thuis pagina. Heb je vragen? Mail ons gerust. Je kunt ons ook vinden op Facebook en Instagram.