Tips voor thuis: Sinterklaas

Het is bijna weer zo ver … het sinterklaasfeest staat voor de deur. Door Corona zullen dit jaar de zaken anders verlopen dan anders, maar voor kinderen blijft het een feest. Ze gaan vaak helemaal op in het verhaal en kijken weken uit naar de komst van de Sint. Deze tijd is niet alleen spannend voor kinderen, ook voor ouders is het soms een hele klus om mee te gaan in het verhaal, te zorgen voor alle voorbereidingen en om te gaan met zenuwachtige kinderen. De ambassadeurs van Kleuteruniversiteit vieren ieder jaar Sinterklaas in hun kleuterklas en zorgen er voor dat de kinderen goed zijn voorbereid op 5 december. In deze Tips voor thuis blog geven ze graag tips om deze tijd gezellig te maken.

Het Sinterklaasverhaal

Het Sinterklaasverhaal is elk jaar weer erg leuk en spannend. Helaas is er niet één verhaal, maar zijn er verschillende verhaallijnen. Een verhaallijn op school en verschillende verhaallijnen op televisie. Dit kan verwarrend zijn voor jonge kinderen. Het is verstandig een keuze te maken welke verhaallijn je volgt en het aantal verhaallijnen te beperken. Dat geeft een kind rust.

Spanningen

De sinterklaasperiode is een spannende tijd. De kinderen mogen hun schoen zetten, er worden in de omgeving overal activiteiten rondom Sinterklaas georganiseerd en de kinderen gaan op bezoek bij Sinterklaas. Wees duidelijk, bereid je kind voor en vertel wat er gaat gebeuren. Download de aftelkalender en vul deze in samen met je kind. Knip en plak de belangrijke momenten uit en maak keuzes in de activiteiten die gaan komen. Dit geeft kinderen structuur en kan al een hoop rust geven.

De extra spanningen in deze periode kunnen kinderen ook uiten in hun gedrag. Het is raadzaam voorzichtig te zijn met dreigen. ‘Als je … , dan ziet Sinterklaas …’ of ‘Dan moet je mee naar Spanje.’ Voor jonge kinderen is dit geen fantasie, maar de werkelijkheid. Kinderen kunnen hier bang van worden.

Als je kind gebukt gaat onder alle spanningen, adviseren wij om je kind het ‘geheim’ te vertellen. Vaak geef het kinderen rust als ze weten dat papa en mama alles regelen. Doorgaans laten deze kinderen net zo veel plezier zien tijdens alle activiteiten en soms zijn ze ‘het geheim’ zelfs even vergeten ..

Routines

Houd je vast aan routines. Zorg dat de structuur in de dag herkenbaar blijft. Je kind weet waar het aan toe is en dat geeft rust. Bespreek ‘s morgens bij het ontbijt wat jullie deze dag gaan doen. Geef aan wanneer jullie op pad gaan en wat jullie gaan doen als je terug komt. Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn, hoe lang duurt een activiteit, wanneer is het afgelopen, wanneer mag ik met mijn cadeaus spelen? Door deze zaken van te voren met elkaar te bespreken is het voor jullie beiden gemakkelijker om je aan de afspraken te houden.

Schoen zetten

Het zetten van de schoen zetten is leuk, maar ook dit kan veel spanning met zich meebrengen. Komt Sinterklaas wel langs? Vergeet hij mij niet? Ben ik wel lief geweest? Deze vragen kunnen het kind voor langere tijd bezighouden. Voor een kind kan het helpen dat er duidelijkheid is over wanneer hij/zij de schoen mag zetten. Je kunt bijvoorbeeld een brief in de schoen van je kind doen als hij deze voor het eerst gezet heeft. In deze brief schrijft Sinterklaas dat hij het heel druk heeft en niet iedere dag kan komen. Hij komt bij jullie thuis bijvoorbeeld altijd op dinsdag en zaterdag. Noteer deze momenten samen met je kind op de aftelkalender van Kleuteruniversiteit. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk wanneer de schoen gezet mag worden.

 

Tip! Zorg dat je een wortel, hooi of mandarijnen in huis hebt. Sla op tijd pepernoten en de juiste chocoladeletters in, want die zijn snel uitverkocht wanneer Sinterklaas in Nederland is.

Uitstapjes naar Sinterklaas

Wij hopen dat Sinterklaas in november en december enkele locaties kan bezoeken. Wanneer dat mogelijk is, zal hij op veel plekken aanwezig zijn: op school, de sportclub, het werk van de ouders, de BSO, bij opa’s en oma’s. Noem maar op. Het is aan te raden keuzes te maken waar je Sinterklaas gaat ontmoeten. Het is voor kinderen ook meer speciaal als de ontmoetingen beperkt blijven. Geef je kind bij deze ontmoetingen de ruimte. Forceer niets, het is prima als je kind het van een afstandje wilt bekijken.

Vragen van kinderen

De hoofden van kinderen maken overuren. Kinderen komen soms met vragen die je niet verwacht. Vragen als: ‘Waarom heeft mijn buurjongen een veel groter cadeau?’, ‘Waarom mag Youssef vaker zijn schoen zetten?’, ‘Hoe kan het dat Sinterklaas zo oud is?. Deze vragen zijn voor kinderen zeer belangrijk. Ze kunnen hier dagen mee rondlopen. Het is goed om op elke vraag te reageren en deze niet onbeantwoord te laten. Sommige kinderen komen ook met dé vraag of Sinterklaas wel echt bestaat. Vraag hoe een kind zelf denkt dat het in elkaar zit. Vaak hebben ze daar een heel logisch antwoord op en is het al gauw goed. Blijft je kind er vragen over stellen, bedenk je dan wat je als ouder er over kwijt wilt. Wil je het echt vertellen, of vertel je bijvoorbeeld dat Sinterklaas niet langs alle kinderen kan komen en bijvoorbeeld hulpsinterklazen inschakelt.

6 december en nu?

Na pakjesavond gaat Sinterklaas weer terug naar Spanje. Voor kinderen komt er een abrupt einde aan een verhaal waarbij ze weken hebben meegeleefd. Ze moeten weer een jaar wachten totdat de sint terug naar Nederland komt. Neem daarom samen bewust afscheid van Sinterklaas. Zwaai hem uit, schrijf een brief, maak een tekening of videoboodschap waarbij je afscheid neemt en ‘tot volgend jaar!’ zegt.

Sinterklaasactiviteiten

Deze periode nodigt uit om samen met je kind sinterklaasactiviteiten in en rondom huis te ondernemen. Wij geven tips:

Kruidnoten bakken:

Samen kruidnoten maken is een feest. Weeg alle ingrediënten af en voeg alles samen. Maak kleine kruidnoten door het deeg tussen twee handen te rollen tot kleine balletjes. Dit is een goede motorische oefening. Ondertussen kun je vragen stellen: Welke kruidnoot is het grootste? Hoeveel kruidnoten hebben we al gerold? Welke rij is het langste?

Kruidnoten tellen:

Vul een glas met kruidnoten en laat je kind schatten hoeveel kruidnoten erin zitten. Daarna ga je ze samen tellen. Hoe was de schatting? Meer, minder of evenveel? Leg tien kruidnoten neer voor je kind en laat hem zijn ogen dichtdoen. Haal een aantal kruidnoten weg. Hoeveel liggen er nu nog en hoeveel kruidnoten zijn er weggehaald?

Huizenjacht:

Schrijf zes verschillende cijfers op een vel papier. Sinterklaas weet alle huisnummer uit zijn hoofd, kun jij ook alle nummers vinden? Loop met je kind langs de huizen en bekijk welke huisnummers er bij de huizen staan. Zie je hetzelfde cijfers als op je papier? Dan mag je deze doorkruisen.

Voorlezen:

Bereid kinderen voor op de komst van Sinterklaas door (prenten)boeken voor te lezen. Een van de grote voordelen van voorlezen is dat het zorgt voor een fijn rustmomentje op de dag. Even een momentje voor elkaar, heerlijk! Kijk voor mooie boeken bij de bibliotheek, de plaatselijke boekhandel of bij Leesvink. De ambassadeurs geven je enkele boekentips:

Rijmen:

Sinterklaas is ook dé periode om lekker te rijmen met je kind. Noem eens een woord en kijk hoeveel woorden jullie daarop kunnen rijmen. Gebruik bijvoorbeeld de woorden op de kaarten uit deze download. Met deze kaarten kun je het spel ook bewegend maken. Hang de kaarten verspreid door het huis of de tuin. Loop de kaarten samen met je kind langs en bekijk de verschillende woorden. Noem bijvoorbeeld het woord ‘doek’. Je kind rent nu naar het plaatje van ‘boek’.

Verlanglijstjes maken:

Jaarlijks vallen er diverse speelgoedboeken op de mat waarmee verlanglijstjes worden volgeplakt. Maak het verlanglijstje samen met je kind. Benoem de woorden om de woordenschat uit te bereiden en stempel of schrijf de woorden erbij. Het maken van een verlanglijstje geeft een goede ingang voor een gesprek over de verwachtingen. Kun je een tablet, Nintendo Switch en step verwachten van Sinterklaas? Kun je alleen maar grote dingen vragen aan Sinterklaas? En alleen maar speelgoed?

Pepernoten klei maken:

Maak samen pepernotenklei. Gebruik bijvoorbeeld dit recept van juf Bianca en maak samen de klei. Wanneer de klei klaar is, bewaar dit dan in een goed afgesloten doos. Op deze manier kun je nog vele momenten samen kleien.

Rollenspel:

Kinderen vinden het heel fijn om rollenspel te spelen. Hiermee verwerken ze alle gebeurtenissen en indrukken die ze meekrijgen. Vul een mand met verkleedkleding, een zak en wat ingepakte nepcadeautjes. Je zult zien dat kinderen hier vanzelf een eigen verhaal bij bedenken.

Wij hopen dat de tips helpen om jou en je kind op een prettige manier de sinterklaastijd te laten beleven. Een fijne sinterklaastijd toegewenst!