Inspiratieblog: Haal buiten naar binnen

Sigrid Olivier is werkzaam op CBS Het Baken in een groep 1/2 en ambassadeur van Kleuteruniversiteit. Tijdens haar zomervakantie raakte ze enorm geïnspireerd door de natuur. En als een echte kleuterleerkracht betaamt, bedacht ze diverse toepassingen met natuurlijke materialen voor haar klas. In deze blog vertelt Sigrid over haar creaties en de toepassingen.

Zomervakantie; een tijd om even je hoofd leeg te maken en niet met school bezig te zijn… Klinkt mooi in theorie, maar als ik ontspan en vrije dagen heb, komen er juíst ideeën boven borrelen. Dit gebeurde ook toen ik het afvalhout (boomstammen en takken) op mijn vakantieadres zag liggen. Het afvalhout, bestemd voor het maken van een kampvuur, lag daar in stapels klaar. Mijn handen begonnen direct te jeuken. Ik zag er veel mogelijkheden in voor mijn klas. Mijn man is inmiddels wel gewend getrouwd te zijn met een juf en wilde mij helpen mijn plannen uit te werken.

Ik vind het heerlijk om rond te kijken op Pinterest en word dan vooral enthousiast van lokalen met natuurlijke materialen. Mijn ideaalbeeld stamt voornamelijk af van de pedagogische benadering van ‘Reggio Emilia’. Deze lokalen stralen een natuurlijke rust en warmte uit die ik graag zou evenaren in mijn eigen klas. In deze blog beschrijf ik welke materialen ik heb gecreëerd en geef ik je 9 tips en toepassingen met natuurlijk materiaal:

Tip 1: Pennenbak

Zaag een stuk boomstam af en schuur de kopse kanten mooi glad. Boor er gaten in ter grootte van de diameter van een schaar, pen of potlood.

Tip! Neem deze boomstammen mee naar buiten, zodat de kinderen daar met actiebladen of natuur- en ontdekactiviteiten aan de slag kunnen.

Tip 2: Groepstafelstandaard

Zoek een stuk boomstam waar je gaten in boort ter grootte van de diameter van je schaar, pen, potlood, viltstift of lijmkwastje. Zoek daarnaast nog twee delen van een tak of stok die je als pootjes onder de boomstam vast kunt schroeven. Schuur alles goed glad en splintervrij op. Ik verheug mij er op om samen met de kinderen uit mijn groep potloden in alle kleuren van de regenboog een mooi plekje in deze standaard te geven.

 

Tip 3: Fotostandaard

Maak van een stuk boomstam een fotostandaard door er aan de onderkant in de lengte een stuk af te zagen of schaven, zodat de onderkant egaal wordt. Zo blijft de stam stevig staan. Zaag er aan de bovenkant een inkeping in en schuur de kopse kanten goed glad. Ik wil deze standaard gaan inzetten op mijn thema- of seizoenstafel. De standaard is goed te combineren met de lesdoelkaarten of themakaarten van Kleuteruniversiteit.

Tip 4: Tabletstandaard

Zoek een rechte stam en zaag deze  tussen de 20 en 30 cm af, afhankelijk van je voorkeur. Teken op beide zijden van het blok de vorm af die je op de foto ziet. Zaag dit stuk van het blok af. Schaaf de onderzijde vlak van de stam, zodat hij stevig staat.

Tip 5: Boomschijven in de bouwhoek

Zaag van een stam dunne schijven en schuur ze goed vlak zodat ze splintervrij zijn. Dit is een perfecte aanvulling voor de Haagse set in de bouwhoek. Het is zinvol om verschillende diameters en verschillende diktes te gebruiken.

Tip!: Bied ze in verschillende rieten mandjes aan en laat de kinderen de schijven sorteren.

Tip 6: Onderzetters

Houten schijven die je van een stam hebt gezaagd, zijn goed te gebruiken in themahoeken. Wanneer je grotere schijven gebruikt, zijn ze in te zetten als ondergrond in combinatie met loose parts. Denk hierbij aan glazen steentjes, schelpen en kiezelstenen. Of gebruik de schijven als onderzetters in de huishoek.

Tip 7: Kralen rijgen

Boor gaten in het midden van de houten schijven en gebruik deze als kralen. Schuur ze even mooi op, geef er een schoenveter bij en de kinderen kunnen aan de slag.

Tip 8: Krijtbordverf

Een pot krijtbordverf zorgt voor extra mogelijkheden. Schilder één kant van de stammen met deze verf. Als de verf goed droog is, kunnen de kinderen op de boomschijven schrijven met krijt. Tip!: Gebruik krijtstiften om bijvoorbeeld letters en cijfers op de schijven te schrijven. Op deze manier kun je de schijven inzetten in de taal- of rekenhoek.

Tip 9: Timmerhoek

Gebruik dikkere boomschijven in de timmerhoek in combinatie met spijkers. De meeste kinderen vinden het geweldig om spijkers in het hout te slaan. De kinderen kunnen de spijkers in een patroon in de schijf te slaan en daarna wol tussen de spijkers spannen. Zo krijgen ze een echt kunstwerk.

Heeft mijn blog je geïnspireerd om zelf met natuurlijk materiaal aan de slag te gaan? In tuincentra of in grote actiewinkels zijn kleine boomschijven vaak ook kant-en-klaar te koop.

Tip! Plaats een oproep op de website van school. Wellicht heeft iemand resthout dat je mag gebruiken. Je zou ook kunnen informeren bij de groenvoorziening van de gemeente of zij misschien hout kunnen bewaren voor school.

Heb je nog andere ideeën of toepassingen met natuurlijk materiaal, deel je foto’s in de Facebookgroep Vrienden van Kleuteruniversiteit. Je kunt mij volgen op mijn Instagram account @jufsigrid.