Tips voor thuis: vakantiepret

De schooldeuren zijn op slot, de zomervakantie is daar! Even geen school en geen thuisonderwijs. Wil je jouw kind thuis een vakantiegevoel bezorgen? Ben je op zoek naar tips voor thuis en activiteiten om met je kind te ondernemen? De ambassadeurs van Kleuteruniversiteit geven in dit blog 27 tips om samen spelend de wereld te ontdekken. Er valt thuis genoeg te doen…

Eigen inbreng

Kinderen denken graag mee over de invulling van de vakantie. Het zal je soms verbazen hoe creatief ze kunnen zijn en welke activiteiten ze zelf verzinnen.

 • Neem een grote pot en een stapel papiertjes. Bedenk samen met je kind waar hij of zij nog graag (alleen) mee zou willen spelen. Is er een moment van verveling? Pak de pot er dan bij en trek een briefje.
 • Pak een dobbelsteen en bedenk eerst met je kind wat de dobbelsteenstippen betekenen. Koppel een activiteit aan de dobbelsteensymbolen. Schrijf deze op en voer ze uit wanneer je met de dobbelsteen dat aantal ogen gooit. Weten jullie zes activiteiten te bedenken?

 

Meespelen

 • Is één van de ouders aan het werk? Plan dan een verrassingsdiner voor deze ouder. Bedenk samen een menu en schrijf of teken samen een echte menukaart. Maak samen een boodschappenlijst. Ga samen boodschappen doen, dek de tafel extra netjes, kleed je mooi aan en smullen maar!
 • Maak een echte thuisbioscoop. Leg matrassen neer, zoek een leuke film uit en maak zelf popcorn.
 • Waarom zou je alleen oud-Hollandse spelletjes spelen op Koningsdag? Stel een dag helemaal in het teken van oud-Hollandse tradities. Kleuteruniversiteit heeft twee spellenpakketten voor Koningsdag die je hier prima voor zou kunnen gebruiken: Koningsspelen en Koningsspelen 2.
 • Speel een escaperoom in huis of de tuin. Kleuteruniversiteit heeft eventueel ook een spellenpakket: Kraak de code.
 • Houd een sportdag met verschillende sport gerelateerde spelletjes.
 • Verzin samen een toneelstuk/musical. Bedenk een mooi onderwerp. Film de voorstelling en kijk dit later terug op groot scherm. Of verras opa en oma met deze mooie musical.
 • Maak mooie kunstwerken voor familieleden, vrienden of vriendinnen en breng deze langs als een echte postbode! Misschien is er nog wel een posttas in huis of doe de brieven in een poppenwagen en maak daar een postkar van. Welke huisnummers herkennen jullie?

Bij mooi weer

 • Op een warme dag kun je ook eens buiten in de schaduw een film kijken. Dit kan al makkelijk met een laptop en wat tuinkussens op de grond. Met een laken en een beamer kun je ook buiten op een groot scherm kijken!
 • Zet eens een speurtocht uit.
 • Organiseer een ‘waterdag’, een hele dag in het teken van waterpret. Houd een watergevecht met waterpistolen, vul een paar waterballonnen en zet een zwembadje op. Leg in het zwembad eens wat lege flessen, trechters en maatbekers. Of maak een tekening / schilderij met water en kwasten op de grond of muur. Kinderen vinden het heerlijk om hiermee te experimenteren.
 • Houd een ijsjestocht langs twee verschillende ijssalons in de stad. Bedenk vooraf welke smaken ijs je zou willen proeven en stippel een mooie route uit (lopend of op de fiets/step). Speel later een ijswinkel na in de tuin. Maak een prijslijst en geld zodat er echt afgerekend kan worden. Laat het kind uitrekenen hoeveel er afgerekend moet worden en hoeveel er terug gegeven moet worden.
 • Vul een bakje met water dat in de diepvries past. Leg hier wat kleine speelgoedfiguren in (denk aan Legopoppetjes of plastic speelgoeddieren) en zet deze een nacht in de vriezer.
 • Laat je kind de volgende dag het speelgoed eruit hakken met een (kindvriendelijke) hamer (hamertje tik).
 • Laat je kind zijn of haar Lego of Duplo schoonmaken in een (baby)bad in de tuin of was alle poppen en poppenkleertjes eens netjes uit. Span een lage waslijn en laat je zoon/dochter alles zelf aan de lijn ophangen. Wat wordt het mooi schoon!
 • Ga kamperen in huis of in de tuin. Geen tent? Maak van kleden een tent, bijvoorbeeld onder de tafel.
 • Bezoek een bos of park in de buurt. Zoek samen naar insecten of mooie schatten. Het bos of park leent zich ook goed voor de speurtochten uit de ‘Tips voor thuis blogs’. Je kunt ze hier teruglezen.

Bij iets minder mooi weer:

 • Regent het? Pak eens twee puzzels en hussel ze door elkaar. Wat een uitdaging om ze nu goed op te lossen.
 • Nog meer regen? Pak een gezelschapsspel, maar laat je kind eens nieuwe spelregels bedenken.
 • Doe eens een dagje alles andersom. Begin met het avondeten en toetje, houd je pyjama aan. Laat de kinderen maar een invulling geven …
 • Zoek op internet een recept voor zoutdeeg en maak dit samen. Druk hier een speelgoed dier in en bak af. Nu heb je een fossiel! Heb je een zandbak in de tuin? Verstop de fossielen hier dan in en laat de kinderen hier naar op zoek gaan en deze schoonmaken met een kwastje als een echte archeoloog!
 • Ken je de vakantiebieb app? Je kunt deze app gratis downloaden en de hele vakantie genieten van de leukste (kinder)boeken.
 • Bij de Voorleeshoek kun je ook terecht voor nog meer boekenpret. Met het pasje van je bibliotheek kun je hier gratis gebruik van maken.
 • Het allerleukste is natuurlijk om samen op de bank te kruipen met een boek. Voorlezen, samen lezen of zelf een verhaal bedenken met de prenten, het kan allemaal. Hebben jullie een leuk verhaal bedacht maak er dan een eigen prentenboek van en lees die aan anderen voor. Zoek je nog inspiratie voor leuke boeken? Kijk dan eens op de website van Het Kinderboekenjournaal.
 • Maak zelf kinetisch zand door bloem te mixen met zonnebloemolie in een verhouding van 5:1. Vul 5 kopjes bloem en giet deze in een kom, doe daar 1 kopje babyolie bij en mix door elkaar. Leg wat leuke bakvormpjes of zandvormpjes bij het zand en lekker spelen maar!
 • Maak zelf eens klei. Er zijn hiervoor diverse recepten te vinden op internet.
 • Kinderen zijn dol op dansen! Zoek op YouTube eens op de filmpjes van Just Dance of Minidisco, dit zijn liedjes met danspasjes erbij. Misschien heb je nog wel een discolamp ergens staan of een lamp met een gek kleurtje? Doe de gordijnen dicht en maak een klein discofeestje!
 • Zoek samen een leuk recept uit en maak lekkere koekjes, cupcakes of iets anders lekkers. Bespreek met elkaar welke ingrediënten erin gaan en de hoeveelheden. Laat het kind de hoeveelheden afmeten of afwegen zodat hij veel met getallen bezig is. Daarna samen lekker smullen. Wat zullen de kinderen trots zijn!

Einde zomervakantie

 • Is de vakantie bijna om, zoek dan samen met je kind de schoolrugzak weer op of koop een nieuwe schooltas. Teken alvast hoe de ochtend zal verlopen als zoon/dochter weer naar school gaat (een volgorde van opstaan – wassen -aankleden – ontbijten – tanden poetsen). Loop alvast de route naar school weer om te wennen.
 • Ruim samen de slaapkamer van je kind op. Zoek naar oude werkjes die in het afgelopen schooljaar gemaakt zijn. Welke zijn mooi en welke wil je bewaren? Geef die een mooi plekje en maak ruimte voor alle mooie dingen die dit jaar gaan komen. Dit geeft direct ruimte om met je kind te kletsen over wat er in het nieuwe jaar te wachten staat. Wat zijn de verwachtingen van je kind? Waar heeft hij zin in? Ziet hij ergens tegenop?
 • Sluit de zomervakantie af met een gezellig diner, rooster marshmallows, of trek er overdag op uit. Beleef de laatste dag samen en kijk terug op zes weken vakantie.
  Wat hebben jullie allemaal gedaan? Wat vond hij/zij nu heel erg leuk? Maak samen een fotoboek of collage die mee naar school kan om te vertellen over de vakantie. De blog met tips om het schooljaar te evalueren is goed te gebruiken voor het einde zomervakantie. Pas de teksten iets aan, en je evalueert samen de zomervakantie op een speelse manier.

Met bovenstaande tips moet het vast lukken om invulling te geven aan de zomervakantie. Maak er een mooie tijd van samen en kies vooral de tips die bij jullie situatie passen. Voor iedereen is dat weer anders. Wij wensen iedereen een fijne zomer en tot ziens in het nieuwe schooljaar!