Tips voor thuis: buiten leren en spelen

Met mooi weer in aantocht begint het te kriebelen. We willen weer naar buiten! In deze blog beschrijven we diverse suggesties om iets in de tuin, op het balkon of op de hoek van de straat te ondernemen. Waarom? Omdat beweging cruciaal is voor de ontwikkeling van kleuters. Naast onze suggesties kun je in dit blog ook lezen wat het belang van buitenspelen is.

Het belang van buitenspelen

Buitenspelen is een belangrijk deel van de kindertijd. Kinderen krijgen zo optimaal de kans om hun omgeving te verkennen, om nieuwsgierig te zijn over de dingen om hen heen en plezier te vinden in het spelen. Buitenspelen zorgt voor een verbeterende motoriek, meer sociale contacten, een toenemende fantasie en waardering en kennis voor de omgeving. Kinderen leren door buiten te spelen zelf risico’s te nemen en inschattingen te maken. Soms maken ze een verkeerde inschatting, dat is zo. Maar ook dat is een leerschool. Denk maar aan je eigen kindertijd. We zijn allemaal wel eens gevallen. En hoe graag we onze kinderen ook willen behoeden van pijn en verdriet, het is noodzakelijk voor elk mens om ook deze ervaringen mee te maken. Dus, ga mee naar buiten! Allemaal!

Bewegen maar!

Onze tips met suggesties om lekker buiten bezig te zijn en te bewegen zijn bedoeld voor in de tuin, op de stoep of op het balkon.

Stoepkrijt

 • Maak een lijnenspoor met stoepkrijt en volg de lijnen. Verdwaal je niet?
 • Maak met stoepkrijt gekleurde cirkels. Laat de kinderen zo snel mogelijk rennen naar de … gele cirkel! Dit kun je ook doen met cijfers, letters of vormen.
 • Laat een mooie boodschap achter voor andere buurtbewoners. Teken bijvoorbeeld een pad van hartjes.
 • Sla stoepkrijt stuk met een hamer en maak zo krijtpoeder. Meng het poeder met een beetje water, neem er een verfkwast bij en schilderen maar! De enige verf die na een regenbui verdwenen is.
 • Pak wat speelgoedauto’s van binnen en teken met stoepkrijt een mooie autoweg voor de auto’s. Laat ook een parkeerplaats maken zodat je alle auto’s een plek krijgen. Wanneer er nog een oude plank in de buurt is, is het ook leuk om de auto’s naar beneden te laten rijden, de helling af.
 • Speel Twister met stoepkrijt. Teken 5 gele, 5 rode, 5 blauwe en 5 groene stippen op de grond. Stop kleurkaarten waar handen en voeten op staan in een bak en trek er een kaartje uit. Ze je hand of voet op de juiste stip.
 • Neem wat speelgoedfiguren en zet deze in de zon. Zet ze zo neer, dat er aan één kant schaduw ontstaat. Trek de schaduw over met stoepkrijt en kleur deze in. Dit zou ook kunnen met de schaduw van een lichaam. Je kunt het lijf naderhand aankleden.
 • Teken een parcours van pijlen dat je kind kan afleggen met de fiets, skateboard, step of skates. Zet eventueel wat plastic flesjes of lege blikjes neer die kunnen dienen als pionnen om omheen te slalommen. Speel een wedstrijd met meerdere kinderen. Je kunt ook individueel spelen en de tijd bijhouden. Wie zet de snelste tijd per ronde neer?

Speurtocht

 • Ga op een geluidenspeurtocht en kruis op de kaart aan wat je allemaal hoort. Je kunt zelf een bingokaart maken of deze speurtocht downloaden.

 • Maak een wandeling door de buurt en kijk of je alle items op de kaart kunt vinden. 

 • Verstop een ´schat´ in de tuin of omgeving maak een plattegrond of geef aanwijzingen. Draai daarna de rollen om. Laat je kind een schat verstoppen en maakt een plattegrond.
 • Til een tegel op en kijk welke dieren je erin kan vinden. Hoe heten deze dieren? Pak er een vergrootglas of loep bij en bekijk de dieren van dichtbij. Maak zelf een bingokaart van deze kriebelbeestjes.
 • Zoek vijf verschillende bladeren. Laat je kind zoeken van welke boom of struik deze afkomstig zijn. Je kunt er achteraf nog wezentjes van maken door er armen en voeten aan te tekenen. Gebruik eventueel wiebel-oogjes.

 • Kijk vanaf je balkon of maak een wandeling en ga op zoek naar vogels. Maak gebruik van onze vogelspeurtocht of onze vogeltelspeurtocht. Bij het linkerblad gaat het om het spotten van de vogels. En bij het rechterblad houd je bij hoeveel keer je de vogel hebt gezien.

Spelen met water

 • Zet een paar lege limonadebekers op de grond of op een tuintafel. Vul waterpistolen met water. Lukt het om de bekers om te spuiten? Probeer ook eens andere attributen omver te spuiten met een waterpistool.
 • Als het zonnig is en de tegels droog zijn, kun je met alleen water en een kwast prachtige schilderijen maken op de tegels.
 • Zijn alle tuinmeubels al schoongemaakt? Misschien mag jij ze lekker schoonpoetsen met een emmer met sop en een grote spons.
 • Pak een tuinslang en ga met je rug naar de zon toe staan. Zet de tuinslang zachtjes aan zodat deze water sprenkelt. Zie je een regenboog?
 • Breng een spons vol met water naar de overkant en knijp deze boven een bak uit. Hoe vaak moet je lopen om een maatbeker (of iets anders) vol te krijgen? Kan het kind aflezen hoeveel water er dan in zit?
 • Teken een dartbord op de stoep met stoepkrijt. Noem een cijfer (of voor de kinderen die al willen rekenen een sommetje). Gooi een natte spons in het juiste cijfer / antwoord.
 • Schrijf cijfers met stoepkrijt op de muur / stoep. Noem een cijfer en laat je kind het juiste cijfer natspuiten met een waterpistool.
 • Verven met water is hartstikke leuk! Zet een beker met water klaar en geef elk kind een gewone verfkwast. Als ze de kwast in het water dopen, kunnen ze er hele mooie tekeningen mee maken op de tegels.

Plattegrond

 • Maak een tekening van je tuin of omgeving. Wat staat er allemaal in? Op welke plek zie je dat? Laat iemand wat verstoppen in de tuin en teken dat op de plattegrond. Kun je het vinden?
 • Maak een nieuw ontwerp van de tuin.

Meten in de tuin

 • Hoeveel stappen is je tuin of balkon lang? En hoeveel stappen is het breed? Of kun je meten hoeveel stappen er tussen de deur en de poort zitten?

Wind vangen

Mocht het lekker waaien, knoop dan een touwtje aan een plastic tas en maak zo een vlieger.

Bellenblaas maken

 • Bind twee touwen (schoenveter of binddraad) aan twee stokjes. Doop dit in een potje met water en afwasmiddel en laat de wind zijn werk doen.

Modderpret

 • Heb je oude potten en pannen? Laat je kind dan lekker met aarde en water spelen. Stenen, zand, water, gras, blaadjes, vruchten … alles kan in de moddersoep.

Dobbelstenen

 • Neem eens een dobbelsteen mee naar buiten. Schrijf met stoepkrijt cijfers verspreid op de grond. Gooi met de dobbelsteen en ren dan zo snel mogelijk naar dat cijfer toe. Wil je het moeilijker maken? Gebruik dan twee dobbelstenen! (Denk er wel aan dat je het getal 1 dan niet opschrijft, want dat kan natuurlijk niet met twee dobbelstenen).

Klankgroepen springen

 • Schrijf met stoepkrijt de cijfers 1 t/m 5 verspreid op de grond. Noem een woord, bijvoorbeeld krokodil, laat het kind het woord springen of klappen (kro-ko-dil, dus 3) en naar het desbetreffende cijfer toe rennen. Kan het kind ook zelf een woord bedenken met drie klankgroepen?

Hutten bouwen

 • Neem wat oude lakens naar buiten, een bol touw, wasknijpers, elastiekjes en ga hutten bouwen.

Bij Kleuteruniversiteit geloven we dat spelen wijzer maakt en we helpen je graag om leerzame activiteiten voor je kind te bedenken. Ga je ermee aan de slag? We zouden het super vinden als je ons een foto of filmpje stuurt. Wil je meer blogs lezen over spelen en leren? Lees dan onze algemene blog met tips voor thuis, onze blog spelen en leren met papier en karton, elke dag muziek, de blog met beweegtips of speltips bij Duplo. Wil je lezen over het belang van zelfstandig spelen? Lees dan deze blog. Heb je vragen? Mail ons gerust. Je kunt ons ook vinden op Facebook en Instagram.