Tips voor thuis: de dagelijkse routine

Kleuteruniversiteit geeft advies! Met onze Tips voor Thuis  blogs willen we ouders helpen met praktische informatie en handige hulpmiddelen. Deze blog gaat over het belang van een dagelijkse routine. We bieden dagschema’s aan om te helpen routines te creëren.

Iedereen heeft een mate van routine nodig om een gevoel van normaliteit te vestigen. Het zorgt ervoor dat het leven meer georganiseerd verloopt en voorkomt chaos. Kinderen functioneren het beste als routines regelmatig, voorspelbaar en consequent zijn. Kinderen zijn vaak bang voor het onbekende. Of dat nu te maken heeft met nieuw voedsel, op visite gaan bij een vreemde, of de komst van een broertje of zusje. Verandering staat garant voor leermogelijkheden maar het kan een kind ook stress bezorgen. Een routine zorgt voor veiligheid en vastigheid in het leven van een kind. Daarnaast helpt het om zelfdiscipline te ontwikkelen. Wanneer je zorgt voor een goede dagelijkse structuur zijn onverwachte ontwikkelingen beter te verwerken. Ook helpt de routine bij het creëren van zelfstandigheid. Als je, jaar-in-jaar-uit samen naar school loopt, dan leert je kind de route, waar hij kan oversteken en wat te doen als hij bij school aankomt. Als het volbrengen van een vervelend klusje ook routine wordt, leert een kind dat dit erbij hoort.

De voordelen van routines:

 • Routines zorgen voor duidelijkheid.
 • Routines voorkomen een machtsstrijd en ongewenst gedrag.
 • Routines maken kinderen zelfstandig.
 • Routines helpen kinderen uit te kijken naar activiteiten. Ze weten immers wat er staat te gebeuren.
 • Routines bieden vastigheid in verwachtingen.
 • Routines bieden mogelijkheden voor speciale rituelen. (Denk aan voorlezen en een tafelgesprek)
 • Routines zorgen voor gezonde gewoontes. (Denk aan een goede nachtrust, tandenpoetsen en wassen)
 • Routines zorgen voor zelfvertrouwen.
 • Routines zorgen voor binding.
 • Routines zorgen voor efficiëntie.

Zo zorg je voor een dagelijkse routine:

De drie gouden regels voor het creëren van een routine zijn:

 • Wees voorspelbaar;
  Als je kind weet wat er komt en weet hoe jij reageert voldoet dat aan zijn verwachtingen.
 • Wees consistent;
  Houd je aan het schema, dat voorkomt onzekerheid.
 • Houd vol;
  Een routine is pas een routine als het dagelijks verloopt volgens schema.

Mag je dan nooit afwijken van het schema?

Natuurlijk wel! Er zijn altijd uitzonderingen. Een keertje langer TV kijken, later naar bed vanwege een feestje, of de afwas even laten staan om een potje te gaan voetballen op een mooie zomerse avond, het moet absoluut kunnen. Die spontane activiteiten zijn namelijk ook belangrijk in het leven van een kind. Maak een schema ook niet te strikt, dat komt een kind niet ten goede. Een goede routine biedt vrijheid terwijl een te strakke routine ervoor kan zorgen dat een kind zich te gecontroleerd voelt. Maar als er wat onverwachts gebeurt, stel een ouder moet plotseling weg voor het werk, dan zorgt een routine er wel voor dat het kind er beter mee om kan gaan. De structuur van de dag blijft onveranderd ondanks de afwezigheid van een familielid.

Dagschema’s

Het visueel maken van een dagindeling helpt een kind enorm, zeker in onzekere tijden. Het houdt een routine in stand. Kinderen leren de routine ook beter te onthouden als je het visueel maakt en in een visueel schema kun je ook gemakkelijker een wijziging aanbrengen. Daarnaast leert het kinderen ook iets over tijd en het verstrijken ervan. Geef vijf minuten van tevoren aan dat het tijd is voor het volgende item op het schema zodat een kind voorbereid is op het beëindigen van de huidige activiteit. Je kunt eventueel ook een wekker zetten. Die aankondiging zorgt voor berusting en acceptatie als de tijd daadwerkelijk is verstreken. Kortom, er zijn veel voordelen aan het aanbieden van een dagschema. Vandaar dat we verschillende dagschema’s hebben gemaakt. Zoek diegene die het best bij je kind past.

Dagschema met invulbladen

In dit document vind je een ingevuld voorbeeldschema en drie lege varianten in verschillende kleuren voor meerdere kinderen of weken. Op het visuele schema kun je voor je kind de tijden op de klokken invullen.

Dagschema knipvel analoog met tekst

Bij dit dagschema kun je zelf de vakken uitknippen en de activiteiten in de gewenste volgorde ophangen. Ook zijn er lege vakken met alleen klokken zodat je activiteiten kunt toevoegen. Onder de afbeeldingen vind je tekst bij de activiteit.

Dagschema knipvel analoog zonder tekst

Bij dit dagschema kun je zelf de vakken uitknippen en de activiteiten in de gewenste volgorde ophangen. Ook zijn er lege vakken met alleen klokken zodat je activiteiten kunt toevoegen. Onder de afbeeldingen vind je geen tekst bij de activiteit.

Dagschema knipvel digitale klok met tekst

Bij dit dagschema kun je zelf de vakken uitknippen en de activiteiten in de gewenste volgorde ophangen. Ook zijn er lege vakken met alleen digitale klokken zodat je activiteiten kunt toevoegen. Onder de afbeeldingen vind je tekst bij de activiteit.

Dagschema knipvel digitale klok zonder tekst

Bij dit dagschema kun je zelf de vakken uitknippen en de activiteiten in de gewenste volgorde ophangen. Ook zijn er lege vakken met alleen digitale klokken zodat je activiteiten kunt toevoegen. Onder de afbeeldingen vind je geen tekst bij de activiteit.

Bij Kleuteruniversiteit geloven we dat spelen wijzer maakt en we helpen je graag om leerzame activiteiten voor je kind te bedenken. Wil je meer blogs lezen over spelen en leren? Lees dan onze algemene blog met tips voor thuis, onze blog spelen en leren met papier en karton, de blog met beweegtips of speltips bij Duplo. Heb je vragen? Mail ons dan. Je kunt ons ook vinden op Facebook en Instagram.