Inspiratieblog: Het Racespel – de uitbreidingsset

Janneke van de Groes werkt in groep 1/2/3 op basisschool De Drie Musketiers en is ambassadeur van Kleuteruniversiteit. Zij heeft het Kleuteruniversiteit Racespel in de klas. Dit spel zet Janneke ook in groep 3 in om sommen te oefenen. Ook in groep 4, 5, 6 en 7 is het Racespel inzetbaar. Hierover vertelt Janneke jullie graag meer en biedt Kleuteruniversiteit je een gratis download aan zodat ook jij in hogere groepen met Het Racespel aan de slag kunt.

Ken je Het Racespel al? Je kunt even de uitlegvideo van Meester Sander en Juf Sanne op YouTube bekijken en anders licht het ik nog even toe:

Het Racespel oefent veelvuldig verschillende getalbeelden en hoeveelheden. De honderd losse kaarten bieden hoeveelheden in verschillende structuren waarbij kinderen verschillende strategieën kunnen gebruiken. Welk voertuig komt uiteindelijk als eerste over de finish? Voor een uitgebreidere uitleg kun je de blog van Linda lezen.

In mijn groep 1/2/3 combinatie zag groep 3 regelmatig groep 1&2 met het Racespel spelen. En al vonden de kinderen uit groep 3 het Racespel fantastisch, was het voor hen wel makkelijk! Vandaar dat ik variatie bedacht voor mijn groep 3. Je kunt namelijk prima rekensommen aanbieden bij het Racespel, erbij en eraf sommen op kaartjes en de uitkomst geeft vervolgens aan welk voertuig een stap vooruit mag. De kinderen vonden het fantastisch! En toen bedacht ik me, waarom stoppen in groep 3? Ook groep 4 kan met tafelsommen aan de slag en voor groep 7 kun je deelsommen aanbieden. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden om dit spel te spelen. 

De uitbreidingsset

Daarom heb ik voor Kleuteruniversiteit een uitbreidingsset gemaakt. Deze set bestaat uit kaarten met plus-, min-, keer- en deelsommen. Elke variant heeft, net als het Racespel, 100 kaarten. Door het racespel in de midden- en bovenbouw in te zetten zijn de kinderen spelenderwijs de sommen aan het inoefenen en automatiseren. En dat vinden ze in groep 3, 4, 5, 6 en 7 nog net zo leuk als bij de kleuters! Ze zijn nieuwsgierig naar welk voertuig er wint. De kinderen geven aan dat het spel sommen leren leuker maakt en dat ze door dit spel meer plezier hebben in het leren van sommen en het idee hebben dat het makkelijker wordt.

Niet alleen leerlingen zijn enthousiast over de uitbreiding bij het Racespel, ook leerkrachten reageren positief. Allereerst vinden zij het heel fijn dat het spel makkelijk en snel uit te leggen is. De kinderen begrijpen het doel van het spel direct. Ze leren spelenderwijs en er is geen competitie. Ze zijn samen bezig met de voertuigen. Ze kunnen elkaar controleren en leren van en met elkaar. Hierdoor is de betrokkenheid zeer groot. Het is geen kinderachtig spel en op allerlei manieren en niveaus in te zetten. Een leerling zei: “Zat ik nog maar in groep 6, dan had ik zo de sommen kunnen leren!”.

Wil jij na aanleiding van dit blog ook aan de slag met de uitbreidingsset bij het Racespel? Download deze dan hier:

Een extra uitbreiding? Download dan hier de splitskaartjes die ook te gebruiken zijn in combinatie met het Racespel!

Heb je het spel nog niet? Dan kun je dit aanschaffen bij heutink.nl of credu.nl. Heb je zelf ook nog een waardevolle tip? Deel deze dan bijvoorbeeld in de Facebookgroep: Vrienden van Kleuteruniversiteit. Je kunt mij volgen op Instagram.

Veel speelplezier!